CityProms Festival Leeuwarden: feest van de smaken

CityProms Festival Leeuwarden: feest van de smaken

De kruitdampen van het muziekspektakel Grutsk zijn goed en wel opgetrokken, of Leeuwarden kan zich opnieuw schrap zetten voor een groot festival. Van 22 tot en met 26 juni staan op tien locaties in de Friese hoofdstad veertig concerten op het programma tijdens CityProms Festival. Van modern klassiek tot jazz, soul en hafabra, voor ieders gading zit er wel wat bij. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

“CityProms wil meer zijn dan een festival”, zegt de nieuwe artistiek leider Irma Kort. “We willen geen eindpunt zijn maar een tandwiel dat het volgende traject in beweging zet. Daarom maken we al afspraken met verenigingen en partners voor volgend jaar. Zodat het netwerk van gelijkgestemden alleen maar groter en sterker wordt. En dat is nodig, in een politiek landschap dat opnieuw flinke bezuinigingen in de culturele sector aankondigt.”

Waarde
Ruim tien jaar lang maakt CityProms naam als het feest van de vele smaken. Naast muziek hecht het festival sterk aan educatie, innovatie en het samenspel van muzikanten. “CityProms Festival erkent de waarde van muziek”, vervolgt Irma Kort. “Daarom is in het programma altijd plek voor de maatschappelijke concerten van Embrace Nederland. Daarom nodigen we muzikanten uit het Noorden uit voor een groot gezamenlijk concert onder leiding van de componist des vaderlands. Daarom is er een jeugdorkestenfestival. Want muziek is voor iedereen; dat vinden we niet alleen, dat laten we ook zien.”

Smeltkroes
Leeuwarden is vijf dagen lang een smeltkroes van genres, stijlen en culturen. Ook blaasmuziek komt ruimschoots aan bod. Een greep uit het programma:
Vrijdag 24 juni (20.00 uur) speelt het Noord Nederlands Orkest op het hoofdpodium op het Wilhelminaplein werk van Hannah Kendall, Chopin en Randal Corsen. De composities van Kendall leverden haar de titel ‘one of the briljant composers’ van de BBC op. Uit de opera Katibu Di Shon (slaaf en meester) van Antilliaanse componist Randal Corsen speelt het NNO een suite.
Aansluitend presenteert het Noordpool Orkest met zangeres Elske DeWall het programma Dansen op de Grens met nieuwe arrangementen van Reinout Douma in streektalen uit Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Jeugdorkestenfestival
Zaterdag 25 juni start in De Harmonie om 10.00 uur de 50e editie van het Jeugdorkestenfestival (zie apart artikel elders in deze uitgave). In Neushoorn zijn die dag allerlei leuke, interessante en leerzame workshops. Op het Wilhelminaplein speelt Euphonia Wommels onder leiding van Tjeerd Barkmeijer om 13.00 uur samen met de celliste Wytske Holtrop een speciaal arrangement van het celloconcert van Erich Korngold: een showpiece met inhoud voor zowel solist als orkest.
Ook op het Wilhelminaplein (kleine podium, 16.00 uur) brengt het jong Nederlands Blazers Ensemble (kortweg jongNBE), een ensemble van jonge talentvolle muzikanten van de Nederlandse conservatoria, een theatraal concert in de stijl van hun grote broer NBE, het ensemble dat ze coacht.
Om 17.15 uur betreedt regerend Nederlands brassbandkampioen Soli Brass Leeuwarden het podium. Het slotconcert op zaterdagavond wordt verzorgd door het Marmoucha Orchestra met de Marokkaanse guembri-speler Mehdi Nassouli als solist. Athentieke Gnawa-stukken, jazzy composities en andere westerse klanken smelten samen in moderne orkestrale arrangementen.

Grootste orkest
Zondag 26 juni start op het Wilhelminaplein met een concert van het Frysk Jeugd Orkest en het Jong Frysk Jeugd Orkest onder leiding van Douwe Nauta. Vervolgens brengen orkesten, koren, muzikanten en zangers uit Groningen, Friesland en Drenthe het werk All Together Now van Martin Fondse, de Componist des Vaderlands, ten gehore. Wil je meedoen met het grootste en leukste orkest van Nederland? Geef je op via cityproms.nl.
De elfde editie van CityProms Festival wordt afgesloten door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Solisten zijn de Syrische klarinetspeler Ghaeth Almaghoot en de van oorsprong Griekse Dimitra Metzaki op het snaarinstrument oed. Verder klinken stukken van Tichelli, Rogier van Otterloo, Ennio Morricone en de titelsong van de film Iron Man. Dirigent voor deze gelegenheid is Sander Teepen.

CityProms Festival | 22 – 26 juni | Leeuwarden | Kijk voor het volledige programma op: https://cityproms.nl


Op de foto: Zangeres Elske DeWall brengt met het Noordpool Orkest het programma Dansen op de Grens.

Gepubliceerd: 14 JUN 2022 - 13:02
Laatste update: 23 JUN 2022 - 17:03