Clinic, workshops, play-ins en cursussen te kust en te keur

Clinic, workshops, play-ins en cursussen te kust en te keur

Ga je voor een workshop van Eric Vloeimans, een intensieve cursusweek met leeftijdsgenoten? Workshops, clinics, play-ins, jeugddagen, bootcamps of cursussen. Je hebt ze in alle soorten en maten, voor kinderen, jongeren, volwassenen, instructeurs en dirigenten. Een overzicht.

Workshop van Eric Vloeimans
Trompettist Eric Vloeimans verzorgt zondag 28 mei een gratis workshop op het Oranjewoud Festival in Heerenveen. Eric studeerde klassiek trompet aan het Rotterdams Conservatorium en volgde daar later de jazzopleiding. In de Verenigde Staten volgde hij lessen bij Donald Byrd en maakte hij deel uit van de bigbands van Frank Foster en Mercer Ellington. Zijn motto is: ‘Ik maak muziek voor miljoenen, maar die heb ik nog niet allemaal bereikt’. Je volgt zijn workshop en mag ’s avonds alles wat je geleerd hebt mag showen op één van de podia op het festival. Deelname vanaf 4 jaar speelervaring. Oranjewoud Festival is een laagdrempelig, veelzijdig en prikkelend festival rondom muziek in het sprookjesachtige Parklandschap Oranjewoud bij Heerenveen (Friesland). 
Workshop Eric Vloeimans | zondag 28 mei, 14.00 uur | Oranjewoud Festival Heerenveen | Opgave: https://www.fulkaan.nl/aanmeldformulier-workshops/

Directiecursus Orkest van het Groene Hart
Ben je een muzikant (m/v/a) die graag wil ervaren hoe het is om vóór een orkest te staan? Of ben je iemand die al voor een orkest staat, maar zijn/haar kennis graag wil verdiepen, of ander repertoire wil uitproberen? Of ben je een koordirigent die wil ervaren hoe en waarin het dirigeren van een orkest verschilt van koordirectie? Orkest van het Groene Hart houdt dit voorjaar de jaarlijkse directiecursus. Onder leiding van dirigent Jim Roodnat verken via werken van Wagner en Brahms je technische aspecten, zoals slagtechniek, het verschil tussen de rechter- en linkerhand. Maar ook hoe je minder grijpbare zaken aanpakt zoals: hoe breng je over wat je precies wilt horen? De cursus wordt afgesloten met een presentatie voor vrienden en familie.
Directiecursus Orkest van het Groene Hart | woensdag 31 mei, 19.30 uur | woensdag 7 juni, 19.30 uur | zaterdag 10 juni, 10.00 uur | Het Baken Woerden | Informatie en inschrijven: info@ovhgh.nl

Samen Slim Deelnemers Werven
Kamp jouw vereniging met een tekort aan leden, bestuursleden of vrijwilligers? Meld je dan aan voor de workshop en cursus Samen Slim Deelnemers Werven die in Limburg georganiseerd worden door het Huis voor de Kunsten Limburg en Stichting Klankkleur Limburg. Je leert hoe je het aanbod van jouw vereniging beter kunt afstemmen op de behoefte van je (potentiële) deelnemers. Maar ook hoe je meer of nieuwe doelgroepen aan je kunt binden. De methodiek die je leert tijdens workshop en cursus is hetzelfde. De cursus biedt meer diepgang. De workshop is op woensdag 31 mei en donderdag 8 juni van 19.30 tot 21.30 uur in het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond. De cursus bestaat uit een online startbijeenkomst en vier live bijeenkomsten op donderdag 7 september, donderdag 26 oktober, donderdag 30 november, zaterdag 27 januari 2024 en donderdag 7 maart 2024.
Workshop en cursus Samen Slim Deelnemers Werven | Aanmelden en informatiewww.hklimburg.nl/samen-slim-deelnemers-werven  

Play-in Vianen
Harmonie Orkest Excelsior Vianen organiseert zaterdag 10 juni voor de zevende keer een play-in. Lijkt het je leuk om samen met andere muzikanten uit het hele land muziek te maken? Dan is dit je kans. Tijdens de play-in repeteren we één dag samen aan de muziek, hebben we veel lol en geven we aan het eind van de dag een spetterend concert. Ook dit keer bestaat het programma uit een gevarieerd repertoire van verschillende niveaus.
Play-in door Harmonie Orkest Excelsior Vianen | zaterdag 10 juni, 9.30 uur | Inschrijving: https://www.supersaas.nl/schedule/supervise/Excelsior-Vianen/Play-In_2023 

Jeugd Orkesten Festival Leeuwarden
Stichting Jeugd Orkesten Festival organiseert zaterdag 17 juni de 51e editie van dit noordelijke festival in de Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. De juryleden zijn Ivo Kouwenhoven en Marieke van Ruitenbeek. De presentatie is in handen van Anna Marieke Zijlstra. Er is dit jaar geen thema, zodat de deelnemers hun fantasie de vrije loop kunnen laten om het publiek te verrassen met een leuk programma, waarbij speelplezier altijd voorop staat. Elk optreden wordt door de vakjury beoordeeld. Er zijn verschillende prijzen te winnen. Er is voor elk orkest de gelegenheid zichzelf te presenteren, bijvoorbeeld via een beamer.
Jeugd Orkesten Festival | zaterdag 17 juni | Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden | Informatie en aanmelden: info@jeugdorkestenfestival.nl  

Dubbelrietweekend
Op 1 en 2 juli 2023 organiseren Esther van der Ploeg (freelance hoboïste bij o.a. Philharmonie Zuid-Nederland & het Residentie Orkest) en Suzanne van Berkum (remplaçant fagottist bij o.a. Orkest van het Oosten & NedPho) een Dubbelrietweekend in Leiden. Hoboïsten en fagottisten van alle niveaus en leeftijden zijn welkom! Op het programma van het Dubbelrietweekend staan verschillende workshops, individuele hobo- en fagotlessen, ensemblespel in grotere en kleinere bezettingen en een afsluitend concertje op zondagmiddag. Ook zal wederom de mogelijkheid bestaan om samen te spelen met piano, Yukiko Hasegawa zal daarvoor op zondag 2 juli aanwezig zijn.  
Dubbelrietweekend voor (alt)hoboïsten en (contra)fagottisten van alle leeftijden en ieder spelniveau | zaterdag 1 en zondag 2 juli, 10.30-17.00 uur | Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33, 2312 DD Leiden | Aanmelden: voor 31 mei via https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeKtHYaHoqTC6O-KEfDj4dGkhUGOkLIt4ogJNi6cY6IkKPowg/viewform 

Zomercursus Woudschoten
Ben jij na de muzikale quarantaines van de afgelopen jaren er ook zo aan toe om eens naar hartenlust muziek te kunnen maken? Dan is Zomercursus Woudschoten van 8 t/m 18 augustus in Groepsaccommodatie Beukenhof in Biezenmortel de manier bij uitstek om alle schade in één klap in te halen.
Tien dagen muziek maken met jonge blazers, strijkers en zangers tussen de 12 en 25 jaar, verdeeld over tientallen ensembles. Dat is Zomercursus Woudschoten in het Brabantse Biezenmortel. Verslavend en voor velen "de mooiste tien dagen van het jaar". De deelnemersgroep bestaat uit muzikanten van alle niveaus in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Alle ensembles worden ingedeeld bij een team van topdocenten op verschillende instrumenten. Aan het eind van de cursus is er een slotuitvoering voor ouders en andere familieleden. Naast het speelplezier en fijne ensemblerepetities en lessen, heeft de cursus een groot sociaal aspect! Er worden vele nieuwe vriendschappen gesloten. Om de cursus tot een nog groter succes te maken, is de organisatie op zoek naar deelnemende blazers.
Zomercursus Woudschoten | 8 tot en met 18 augustus | Beukenhof Biezenmortel | Informatie: www.zomercursuswoudschoten.nl 

Fulkaan Simmer Akademy
De Simmer Akademy is iedere zomer het kloppend hart van Fulkaan. Deze intensieve muzikale week voor jonge Friese muzikanten biedt gevarieerde workshops door topmuzikanten, mooie nieuwe vriendschappen en als knallende afsluiter de eindvoorstelling in Schouwburg De Lawei. Samen met leeftijdsgenoten van 12 tot en met 21 jaar gaan de deelnemers hun instrument beter leren kennen of zich verdiepen in een compleet ander principe. Alles kan en alles mag. Het thema is nog even geheim, maar er wordt in samenspraak met het jeugdpanel van Fulkaan ook dit jaar weer ingespeeld op een actueel onderwerp dat speelt in de levens van (Friese) jongeren.
Fulkaan Simmer Akademy | 28 augustus tot 1 september | Schouwburg De Lawei Drachten | Informatie volgt.

Beoordelingsfestival Uddel
Ter ere van het 90-jarig bestaan houdt muziekvereniging Juliana uit Uddel zaterdag 28 oktober 2023 een muziekfestival. Een vakkundige jury beoordeelt je muzikale prestatie op zaken als intonatie, klankvorming, techniek en samenspel. Het muziekfestival is de ideale gelegenheid om de muzikaliteit van je orkest te tonen en te bepalen waar de lat ligt. Misschien zelfs wel om de lat een stukje hoger te leggen! Een fijn meetpunt voor als je orkest zich voorbereid op een concours, maar ook om samen met je orkest ergens naartoe te werken.
Beoordelingsfestival Uddel | zaterdag 28 oktober | Aanmelden: https://www.juliana-uddel.nl/aanmelden-festival-28-oktober-2023 

Hanzefestival Lichte Muziek
Showtime! is de titel van het beoordelingsfestival voor lichte muziek, dat Musidesk en de Muziekbond Gelderland-Flevoland op 28 oktober organiseren in De Hanzehof in Zutphen. Het festival spitst zich toe op lichte muziek; elk orkest neemt een eigen combo/ritmesectie mee. Het combo bestaat uit een pianist, bassist, drummer evt. elektrische gitaar (waarbij de bastuba níet de basgitaar versterkt!). Speciaal voor het festival heeft de jury een indicatieve repertoirelijst samengesteld met voorbeeldcomposities. Elk orkest krijgt een speeltijd van circa 25 minuten met ruimschoots tijd voor inspelen en soundcheck op het podium. Juryleden: Jos Pommer en Patrick Curfs. Zowel voor als na het festival heeft de jury contact met elk orkest en dirigent, zodat iedereen veel kan leren. Op vrijdag 2 juni van 10.00-12:30 uur is er bij Musidesk in Deventer een inspiratiesessie voor de dirigenten van de deelnemende orkesten waarin de artistiek-inhoudelijke zaken uitgelicht worden.
Hanzefestival Lichte Muziek | zaterdag 28 oktober | Hanzehof Zutphen | Informatie en inschrijving: marcelberendsen@mbgf.nl 

Gepubliceerd: 16 MEI 2023 - 20:22
Laatste update: 26 MEI 2023 - 10:43