Clinics, workshops, play-ins en cursussen voor iedereen

Clinics, workshops, play-ins en cursussen voor iedereen

Workshops, clinics, play-ins, jeugddagen, bootcamps of cursussen. Je hebt ze in alle soorten en maten, voor kinderen, jongeren, volwassenen, instructeurs, dirigenten en bestuurders. Wil je ook je educatieve activiteit promoten op de mediakanalen van KNMO Klankwijzer? Vraag naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.

Workshops Lichte muziek
Hoe kan het nou dat de blazers in een spetterende popband zo strak klinken en dat een swingende bigband zo relaxt klinkt? Het geheim is dat je niet letterlijk speelt wat genoteerd is. Je moet iets toevoegen wat je niet kunt opschrijven, maar moet voelen. In de workshop Lichte muziek voor blaasorkesten leert saxofonist Werner Janssen (o.a. Metropole Orkest) je orkest hoe je de lichte muziekstijlen pop, swing en latin net zo swingend kunt spelenals een echte bigband. Een originele invulling van je repetitie(weekend).
Workshops Lichte muziek | Informatie: www.orkestworkshops.nl 

Zomercursus Woudschoten
Ben jij na de muzikale quarantaines van de afgelopen jaren er ook zo aan toe om eens naar hartenlust muziek te kunnen maken? Dan is Zomercursus Woudschoten van 8 t/m 18 augustus in Groepsaccommodatie Beukenhof in Biezenmortel de manier bij uitstek om alle schade in één klap in te halen. Tien dagen muziek maken met jonge blazers, strijkers en zangers tussen de 12 en 25 jaar, verdeeld over tientallen ensembles. Dat is Zomercursus Woudschoten in het Brabantse Biezenmortel. Verslavend en voor velen "de mooiste tien dagen van het jaar". De deelnemersgroep bestaat uit muzikanten van alle niveaus in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Alle ensembles worden ingedeeld bij een team van topdocenten op verschillende instrumenten. Aan het eind van de cursus is er een slotuitvoering voor ouders en andere familieleden. Naast het speelplezier en fijne ensemblerepetities en lessen, heeft de cursus een groot sociaal aspect! Er worden vele nieuwe vriendschappen gesloten. Om de cursus tot een nog groter succes te maken, is de organisatie op zoek naar deelnemende blazers.
Zomercursus Woudschoten | 8 tot en met 18 augustus | Beukenhof Biezenmortel | Informatie: www.zomercursuswoudschoten.nl 

Dirigentenclinic
Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO) organiseert van 14 tot en met 20 augustus een dirigentenclinic in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam (CvA). Tijdens deze clinic dirigeren deelnemers het NJFO, één van de meest gerenommeerde fanfareorkesten, en komt het dirigeren van een fanfareorkest in al zijn facetten aan bod.
De deelnemers worden gecoacht door docenten van het CvA, waaronder onder andere chef-dirigent van het NJFO en hoofdvakdocent HaFa-directie aan het CvA Danny Oosterman en Composer in Residence van het NJFO Rob Goorhuis. Aanmelden voor de dirigentenclinic kan via het inschrijfformulier op www.njfo.nl  of door te mailen naar info@njfo.nl. Neem gerust contact op bij vragen of opmerkingen.
Dirigentenclinic Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO) | 14 tot en met 20 augustus | Conservatorium Amsterdam | Informatie: https://www.njfo.nl

Fulkaan Simmer Akademy
De Simmer Akademy is iedere zomer het kloppend hart van Fulkaan. Deze intensieve muzikale week voor jonge Friese muzikanten biedt gevarieerde workshops door topmuzikanten, mooie nieuwe vriendschappen en als knallende afsluiter de eindvoorstelling in Schouwburg De Lawei. Samen met leeftijdsgenoten van 12 tot en met 21 jaar gaan de deelnemers hun instrument beter leren kennen of zich verdiepen in een compleet ander principe. Alles kan en alles mag. Het thema De grins oer, Fries voor De grens over ofwel Crossing Borders is in samenspraak met het jeugdpanel van Fulkaan bedacht en speelt in op een actueel onderwerp uit het leven van (Friese) jongeren.
Fulkaan Simmer Akademy | 28 augustus tot 1 september | Schouwburg De Lawei Drachten | Opgave: https://www.fulkaan.nl.

Samen Slim Deelnemers Werven
Kamp jouw vereniging met een tekort aan leden, bestuursleden of vrijwilligers? Meld je dan aan voor de workshop Samen Slim Deelnemers Werven die in Limburg georganiseerd wordt door het Huis voor de Kunsten Limburg en Stichting Klankkleur Limburg. Je leert hoe je het aanbod van jouw vereniging beter kunt afstemmen op de behoefte van je (potentiële) deelnemers. Maar ook hoe je meer of nieuwe doelgroepen aan je kunt binden. De cursus bestaat uit een online startbijeenkomst en vier live bijeenkomsten op donderdag 7 september, donderdag 26 oktober, donderdag 30 november, zaterdag 27 januari 2024 en donderdag 7 maart 2024.
Cursus Samen Slim Deelnemers Werven | donderdag 7 september, donderdag 26 oktober, donderdag 30 november, zaterdag 27 januari 2024 en donderdag 7 maart 2024 | Aanmelden en informatie: klik HIER.

Dirigenten en bestuurders in beweging
Hoe kunnen dirigenten, instructeurs en muzikaal leiders in de HaFaBra-sector meebewegen met maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing en krimp van ledenaantallen? Welke competenties hebben zij nodig? En: komen deze competenties voldoende aan bod in de dirigentenopleidingen? Al deze aspecten komen donderdag 7 september aan bod tijdens het online LKCAtelier Dirigenten en bestuurders in beweging. Tijdens dit LKCAtelier worden de belangrijkste uitkomsten van het gelijknamige onderzoek onder dirigenten en bestuurders gedeeld. Na een korte inleiding gaan de deelnemers aan de hand van stellingen en/of vragen in groepjes met elkaar in gesprek. Dirigenten (in opleiding), instructeurs, muzikaal leiders, vertegenwoordigers van vakopleidingen, koepels, bestuurders HaFaBra/SMP en sectorondersteuners worden van harte uitgenodigd om aan dit onlinesymposium deel te nemen.
Online LKCATelier Dirigenten en bestuurders in beweging | in samenwerking met BvOI, KNMO, Musidesk Rijnbrink en WMC | donderdag 7 september van 15.00-17.00 uur | Gratis deelname | Inschrijven verplicht. Klik HIER.

Samen Slim Deelnemers Werven
De training Samen Slim Deelnemers Werven kun je ook bij de Brabantse Bond van Muziekverenigingen volgen. Bedoeld om verenigingen te ondersteunen met frisse, direct uitvoerbare ideeën voor ledenwerving en ledenbehoud. Deze cursus is ontwikkeld door het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst), naar succesvolle voorbeelden in de sportsector. De training bestaat uit drie online bijeenkomsten van circa anderhalf uur, een live-bijeenkomst op een centrale locatie, plus huiswerkopdrachten via e-learning. Deelname aan de cursus is gratis voor BBM en KBZON-leden. Je betaalt alleen de kosten voor toegang tot het online lesmateriaal: 25 euro per vereniging.
Cursus Samen Slim Deelnemers Werven | 14 september, 12 oktober, 23 november, 20 januari of 18 januari, 15 februari | Aanmelden en informatie: klik HIER.

Himalaya Music Jeugd Play-ins
Jeugdcoach, inspirator en componist Ivo Kouwenhoven zet vanuit zijn muziekuitgeverij Himalaya Music Jeugd Play-ins op. Deze speeldagen zijn bedoeld om kinderen een podium, een muzikale ervaring en een muzikale herinnering te bieden. Op zaterdag 16 september is er een Himalaya Jeugd Play-in in Bergschenhoek. Op zaterdag 23 september in Bedum. Verenigingen kunnen zich aanmelden om een Himalaya Music Jeugd Play-in in huis te halen. “De Himalaya Music Jeugd Play-ins heb ik opgezet om kinderen een podium, een muzikale ervaring en een muzikale herinnering te bieden”, legt Ivo uit. “Bij veel jeugdplay-ins spelen volwassenen mee om bepaalde partijen op te vullen, kinderen te ondersteunen en/of om het jeugdorkest ‘beter’ te laten klinken. Mijn jeugd play-ins zijn in dat opzicht anders. Er mogen alleen kinderen meedoen.”
Himalaya Music Jeugd Play-in | zaterdag 16 september, 9.30 uur | De Cultuurfabriek Bergschenhoek | zaterdag 23 september, 9.30 uur | Wilhelminahuis Bedum | https://hmjpi.nl

Bloeiende Vereniging
De Brabantse Bond van Muziekvereniging start komend najaar in het kader van het ondersteuningsprogramma BOOST de training Bloeiende Vereniging. Deze driedaagse cursus kijkt actief naar de toekomst en anticipeert op de mogelijkheden. Bloeiende Vereniging speelt in de op de behoeftes van de leden. En Bloeiende Vereniging doet het samen: bestuur, dirigent én leden. Met name dat laatste element verdient speciale aandacht. Doe daarom bij voorkeur met twee of meer mensen vanuit je vereniging mee aan deze cursus.
Bloeiende Vereniging | 16 september, 30 september en 28 oktober (telkens van 10.00 tot 15.00 uur) | Tiliander in Oisterwijk | Deelname (inclusief lunch) gratis | Aanmelden: klik HIER.

The Crazy Trombones
Heb je ook zo’n zin om lekker trombone te spelen ? Basstrombonist Jos Jansen heeft een crazy plan bedacht voor een dag vol goede muziek, humor en heel veel trombones. Het idee is om een trombonekoor samen te stellen om met z’n allen een concert te gaan geven. “Ik heb nieuwe arrangementen gemaakt en het lijkt me fantastisch om dat samen met andere trombonisten te gaan instuderen en uit te voeren.”
Jos & The Crazy Trombones | zaterdag 30 september, 10.30 uur | De Klang Tzummarum | Informatie: https://josjansenmusic.nl 

Trompete Total
Van 5 tot en met 7 oktober is in het Duitse Neuwied-Engers (bij Koblenz) de vijfde editie van Trompete Totaal, het enige festival voor de trompet in het hart van Europa. Met topdocenten en een concept van individuele lessen, workshops en evenementen. Het programma varieert van klassiek, pop en jazz tot blazersensembles. Er is zelfs een speciaal aanbod voor de jongste trompettisten. De focus ligt altijd op de trompet en het plezier van het bespelen van het instrument. Het festival is dus iets voor alle trompettisten. Het begint donderdag 5 oktober met een feestelijk openingsconcert om 20.00 uur met de internationaal geprezen trompetvirtuoos Prof. Matthias Höfs uit Hamburg. Op vrijdag 6 oktober en zaterdag 7 oktober zijn er de hele dag workshops en cursussen en een grote tentoonstelling met intensieve test- en adviesmogelijkheden voor trompetten. Op 7 oktober 's middags begint om 15.00 uur op het terrein van de Landesmusikakademie een concert met diverse bijdragen van de docenten en deelnemers. De finale is een concert met het symfonieorkest onder leiding van Tobias Simon en solisten van het festival Trompete Total.
Trompete Total | 5 tot en met 7 oktober | Landesmusikademie in Neuwied-Engers | Informatie en tickets: https://www.trompete-total.de 

Beoordelingsfestival Uddel
Ter ere van het 90-jarig bestaan houdt muziekvereniging Juliana uit Uddel zaterdag 28 oktober 2023 een muziekfestival. Een vakkundige jury beoordeelt je muzikale prestatie op zaken als intonatie, klankvorming, techniek en samenspel. Het muziekfestival is de ideale gelegenheid om de muzikaliteit van je orkest te tonen en te bepalen waar de lat ligt. Misschien zelfs wel om de lat een stukje hoger te leggen! Een fijn meetpunt voor als je orkest zich voorbereid op een concours, maar ook om samen met je orkest ergens naartoe te werken.
Beoordelingsfestival Uddel | zaterdag 28 oktober | Aanmelden: https://www.juliana-uddel.nl/aanmelden-festival-28-oktober-2023 

Jeugdfestival Vleuten
Ook dit jaar organiseert Harmonieorkest Vleuten weer een jeugdfestival. Dit vindt plaats op zondag 12 november in de Cultuur Campus Vleuterweide. De opzet van het festival is vergelijkbaar met voorgaande edities: De creatieve en muzikale prestaties van de deelnemende jeugd – of opleidingsorkesten zullen beoordeeld worden door een jury. Echter wordt er dit jaar niet gewerkt met een unieke compositie voor jeugdorkesten. De orkesten worden gevraagd om zich voor te bereiden met een eigen werk én een werk in het kader van wereldmuziek voor jeugd. Wij kijken ernaar uit om samen een inspirerend en grensverleggend festival te creëren!
Jeugdfestival Vleuten | zondag 12 november | Aanmelden:  https://harmonieorkestvleuten.nl/wereldmuziek-jeugdfestival

Op de foto: Tijdens de Fulkaan Simmer Akademy staat onder meer een workshop dirigeren op het programma.

FOTO©️: JILMER POSTMA

Gepubliceerd: 21 JUN 2023 - 12:09
Laatste update: 19 JUL 2023 - 11:11