Column over: 'Waar naar toe met het marsconcours'

Column over: 'Waar naar toe met het marsconcours'

Naar aanleiding van het thema 'Waar naar toe met het marsconcours?' schreef Klankwijzer-redacteur Frank Vergoossen in de KNMO Klankwijzer Nieuwskrant van vorige week een column. Voor wie hem gemist heeft, hieronder volgt de interegrale tekst. 

Zorgenkindje

Waar moet het toch naar toe met de marswedstrijd? De eerste editie van de open Nederlandse kampioenschappen onder de nieuwe reglementen moest worden geschrapt. Slechts twee korpsen schreven in. Ook de freestyle mars- en showwedstrijd die de Muziekbond Gelderland-Flevoland zou houden, gaat niet door. Met vier aanmeldingen kun je geen programma vullen. De vlieger dat buitenwedstrijden meer in trek zijn dan binnenwedstrijden gaat dus niet zomaar op.

De nieuwe reglementen konden pas in een laat stadium worden gepresenteerd. Daardoor kon ook het eerste open NK pas erg laat worden aangekondigd. Dat zou volgens de doelgroep SMP een belangrijke reden zijn voor de geringe belangstelling. Inmiddels zijn we weer een tijdje verder en is de datum en locatie voor het NK mars/stilstaand 2020 nog niet bekend. De meeste verenigingen hebben de jaarvergadering alweer achter de rug. Veel clubs stellen daarop hun activiteitenkalender voor het komende jaar vast. Voor een eventuele deelname aan een NK in 2020 moet straks dus weer een gaatje gevonden worden in de agenda. Als dat maar goed gaat.

Intussen ruikt de organisatie van Concours Schiedam haar kans. Het enige binnenconcours dat vorig jaar kon doorgaan, maar door het nieuwe reglement noodgedwongen moest stoppen, komt terug op de kalender. De resultaten tellen weliswaar nergens voor mee. Maar, zo redeneren de initiatiefnemers, dan is er tenminste wel weer een platform waarop korpsen zich voor een jury kunnen presenteren.

Op de een of andere manier lukt het binnen de SMP-sector maar niet om op één lijn te komen. De enorme cultuurverschillen dragen niet bij aan een eensgezinde visie over de inrichting van een dergelijk evenement. Tussen een drumband van een uit de 17de eeuw stammende schutterij of een op de Amerikaanse leest geschoeid showkorps zit een wereld van verschil. Hebben de ontwerpers van het nieuwe reglement wel voldoende kijk gehad op het DNA van al die verschillende culturen?

De verhuizing van binnen naar buiten zou ook de belevingswaarde vergroten. Binnenconcoursen spelen zich doorgaans af voor een handje vol eigen supporters. Voor muzikanten is het veel leuker om op te treden voor een breed en massaal publiek. Maar bereik je dat doel ook wanneer je je vervolgens terugtrekt op een voetbalterrein aan de rand van een stad of dorp. De marswedstrijd verhuist dan weliswaar naar de buitenlucht maar niet naar de buitenwereld.

Is Osnabrück vond in het hemelvaartweekeinde het Deutches Musikfest plaats. Een evenement dat één keer in de zes jaar gehouden wordt, telkens in een andere deelstaat. Alle Duitse muziekorganisaties vaardigen deelnemers af. 300 verenigingen, 15.000 muzikanten, 150.000 toeschouwers, live-uitzending op de televisie. Waarom zou iets vergelijkbaars in Nederland niet van de grond kunnen komen? Het idee is al vaker de revue gepasseerd. Een jaarlijks of tweejaarlijks NK Marching en Music Contest in een van de vele historische steden die Nederland rijk is. Met een streetparade als onderdeel van een fringe programma rond het hoogtepunt van het evenement: het NK mars op het markt- of stadhuisplein in het sfeervolle oude centrum. Om het op de rails te zetten, zou iedere bond een aantal verenigingen gericht kunnen uitnodigen die hun provincie tijdens dit nationale evenement mogen vertegenwoordigen. Daarnaast is ook open inschrijving mogelijk. Een concept dat alleen kans van slagen heeft als alle partijen de handen ineenslaan. Maar daar ontbreekt het nog wel eens aan.

Frank Vergoossen

Redactie KNMO Klankwijzer

Blijf op de hoogte van het nieuws uit de amateurmuziekwereld. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis KNMO Klankwijzer Nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale KNMO Klankwijzer Nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/kwmagazine/

Gepubliceerd: 19 JUN 2019 - 09:20