Column: Verzilver de muziek-vereniging: en de jeugd dan?

Column: Verzilver de muziek-vereniging: en de jeugd dan?

Mariëtte van Raalte, studente aan Hogeschool Windesheim in Zwolle, doet voor de KNMO een onderzoek naar de actieve muziekbeoefening bij ouderen. In een column in KNMO Klankwijzer deelt ze haar ervaringen.

Ik krijg veel enthousiaste reacties naar aanleiding van mijn onderzoek. Tegelijkertijd roept het ook vragen op. Betekent het ‘verzilveren’ van een muziekvereniging dat ik het werven van jeugdleden niet belangrijk vind?

Nee, zeker niet! Een groot deel van de oudere amateurmuzikanten is al als kind begonnen. Dit bewijst dat muziekeducatie ontzettend belangrijk is voor de toekomst. Door nu structureel muziekonderwijs aan te bieden zorgen we ervoor dat er later nog steeds muzikanten zullen zijn. ‘De jeugd heeft de toekomst’ is niet voor niets een veelgehoorde kreet in de muziekwereld!

Tegenwoordig maken veel muziekverenigingen zich zorgen over de vergrijzing. Het lijkt de instroom van jeugd te belemmeren: een orkest dat voornamelijk bestaat uit ouderen is minder aantrekkelijk voor jongeren. Muziekverenigingen staan voor een dilemma: je wilt de ervaren, trouwe leden respecteren en behouden maar het moet niet ten koste gaan van het aantrekken van de jeugd. Het is zeker iets waar ik binnen het onderzoek rekening mee houd, want ik geloof dat een muziekvereniging op zijn best is wanneer alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn.

Misschien ligt de sleutel voor een toekomstbestendige muziekvereniging zelfs wel bij de middelste leeftijdscategorieën. De (jong)volwassenen overbruggen de generatiekloof tussen de jongste en de oudste leden en werken daardoor binnen een orkest als een soort ‘sociale lijm’. Bovendien zijn zij ook de ouders van (potentiële) jeugdleden, dus zelfs als ze niet lid zijn is het goed om deze groep aan te blijven spreken. Weten we deze carrièretijgers en gezinsmensen betrokken te houden, dan zit de vereniging voorlopig nog wel goed.

Juist omdat onze hobby zo leeftijdsvriendelijk is verdienen alle generaties aandacht voor hun specifieke wensen en behoeften. Ik houd me nu bezig met de oudere leden, maar verder onderzoek naar werving en behoud van andere leden zou ook ontzettend waardevol zijn. Hoe dan ook hoop ik alvast mooie stappen te zetten op weg naar een bloeiend verenigingsleven waarin iedereen zich thuis voelt.

Wilt u uw ideeën over ouderen bij muziekverenigingen laten horen? Dat kan! Tot 31 januari kunt u mijn vragenlijst invullen via deze LINK en volg mij op Facebook via Verzilver de Muziekvereniging.

Mariëtte van Raalte

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 14 JAN 2021 - 15:36
Laatste update: 18 JAN 2021 - 11:49