Complete top present op 40e NBK

Complete top present op 40e NBK

Ondanks het feit dat er lange tijd onzekerheid bestond of het evenement wel door kon gaan, hebben 31 brassbands zich ingeschreven voor de veertigste editie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen op 30 oktober in het Utrechtse TivoliVredenburg.

Bijzonder is dat de complete kampioensdivisie (tien bands) een gooi zal doen naar de titel ‘Nederlands Kampioen’. De eerste en tweede divisie zijn met respectievelijk zes en negen bands ook goed vertegenwoordigd. In de lagere divisies moesten diverse bands de NBK dit jaar aan zich voorbij laten gaan. Onvoldoende niveau na de lange verplichte coronastop en bezettingsproblemen zijn de meest opgegeven redenen voor dit tussenjaar.

Bijzonder is dat voor deze veertigste editie vijf nieuwe composities verplicht zijn gesteld. Samen met de organisaties van de nationale brassbandkampioenschappen in België, Engeland, Noorwegen en Zwitserland is de Brit Edward Gregson gevraagd een testpiece te schrijven dat door de kampioensdivisiebands wordt uitgevoerd. Dit werk, dat door de bands zeer goed ontvangen is, zal op 30 oktober in Utrecht zijn wereldpremière beleven. Voor de eerste tot en met de vierde divisie zijn Nederlandse componisten benaderd. Alle componisten zijn zeer vertrouwd met het brassbandidioom. De meeste componisten zullen overigens tijdens de NBK ook als uitvoerende op het podium aanwezig zijn.

In de 3e en 4e divisie, die normaliter hun wedstrijd op de vrijdag spelen, schreven slechts zes bands in. Reden voor de Stichting NBK om deze divisies toe te voegen aan het programma op de zaterdag. Voor de brassbandsfreaks die geen noot willen missen wordt het dus een lange zit. De eerste band zal om 8:30 uur het podium betreden om een gooi te doen naar de titel in de 4e divisie, terwijl de laatste kampioensdivisieband pas om iets voor 22:30 uur de slotnoten laat klinken.

Kaarten zijn dit jaar alleen via de website www.enbk.nl te bestellen en kosten 18 euro voor het dagprogramma (divisies 1 tot en met 4) en eveneens 18 euro voor de avond (kampioensdivisie). Naast een toegangsbewijs dient iedere deelnemer en bezoeker ook een legitimatiebewijs en het coronapaspoort te tonen. Aan de zaalkassa zal geen kaartverkoop zijn.

DEELNEMERS
Kampioensdivisie:
Altena Brass; Amsterdam Brass Amsterdam; Brassband Limburg; Brassband Schoonhoven A; De Wâldsang Oenkerk; Brassband Rijnmond; De Spijkerpakkenband Lippenhuizen; De Bazuin Oenkerk; Provinciale Brassband Groningen; Soli Brass Leeuwarden.

Eerste divisie:
Brassband Amersfoort; Brassband Breukelen; Brassband Oefening en Uitspanning Wijk en Aalburg; Brassband Pro Rege Heerenveen; Chr. Brassband Excelsior Zalk; Brassband Kunst naar Kracht De Goorn.

Tweede divisie:
Constantijn Huygens Appingedam; David Zwolle; De Lofklank Ureterp; Excelsior Ferwert; Gloria Deï Gerkesklooster-Stroobos; Brassband Schoonhoven B; Gereformeerde Brassband Groningen; Looft den Heer Bitgummole; Martini brassband Groningen.

Derde divisie:
Backum Brass Castricum; Immanuel Uithuizermeeden; Kunst en Vriendschap Meeuwen; Greidebrass Greidhoeke.

Vierde divisie:
Blaast de Bazuin Oude- & Nieuwebildtdijk; Advendo Burum.

VERPLICHTE WERKEN 
Kampioensdivisie: The World Rejoicing (Symphonic Variations on a Lutheran Chorale – Edward Gregson
1e divisie: From San Marco Quarter - Joop van Dijk
2e divisie: Signature: fantasy in Two Movements – Hendrik de Boer
3e divisie: The Final Frontier – Geert Jan Kroon
4e divisie: Green – Tjeerd Nijhof

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.klankwijzer.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 04 OKT 2021 - 10:26
Laatste update: 05 OKT 2021 - 16:33