Compositie van de week: Compagno - Arend Gerds

Compositie van de week: Compagno - Arend Gerds

In de rubriek Compositie van de Week zet KNMO Klankwijzer (nieuwe) composities in de schijnwerpers. Deze keer staat het werk Compagno van Arend Gerds centraal.

Compagno is een muzikaal eerbetoon aan dirigent Jan Maat, ter ere van zijn pensionering na meer dan vier decennia toewijding aan de muziekverenigingen Nooit Gedacht uit Windesheim en Concordia uit Elburg. De titel Compagno draagt een diepere betekenis. Het Italiaanse woord voor 'maat' (compagno) weerspiegelt niet alleen de naam van Jan Maat, maar benadrukt ook het gevoel van kameraadschap en samenwerking. Jans invloed reikt verder dan de noten en partituren; hij heeft de muzikanten van beide verenigingen geleerd wat de waarde is van samenwerking, toewijding en vriendschap.

MUZIKALE REIZEN
De naam Windesheim, waar muziekvereniging Nooit Gedacht gevestigd is, verwijst naar een ‘heim’ (woonplaats) aan een ‘winde’ (kromming in een waterloop of weg). Deze plaatsnaam symboliseert de muzikale reizen die het orkest samen met Jan Maat heeft ondernomen. De compositie viert niet alleen de geschiedenis van de historische Hanzestad Elburg, de thuisbasis van Concordia, maar ook de kenmerkende fanfareklank van de Noord-Veluwe.

EERBETOON
De compositie is een verweving van afscheid, dankbaarheid en eerbetoon, uitgedrukt in verschillende muzikale thema's. Langzamere passages symboliseren dankbaarheid, terwijl snellere en grootse passages het afscheid en eerbetoon markeren. Centraal staat het koraal Eventide, dat op diverse manieren terugkomt en als fundament van de compositie dient. Deze variaties symboliseren de vele prachtige muzikale momenten die de beide orkesten samen met hun dirigent hebben beleefd. Arend Gerds heeft ook persoonlijke anekdotes en symbolische elementen in de compositie verwerkt. Zo weerklinkt Psalm 150 in maat 17 als een lofzang en viering, terwijl het 'con fuoco' (maat 69) de dynamische en vurige aard van de gezamenlijke muzikale reis verbeelden. Opvallend is ook de gong, die niet heeft geklonken op het concours, maar nu wel in maat 4.

Praktisch
Compagno voor fanfare door Arend Gerds | Verkrijgbaar klik: https://arendgerds.net/collections/composities/products/compagno-fanfare 

Soundcloud klik: https://youtu.be/xT7E1-h_d6E 

Gepubliceerd: 28 MEI 2024 - 15:02
Laatste update: 01 JUN 2024 - 08:11