Compositie van de Week: De Bremer Stadsmuzikanten

Compositie van de Week: De Bremer Stadsmuzikanten

In de rubriek Compositie van de Week zet KNMO Klankwijzer nieuwe composities in de schijnwerpers. In deze aflevering aandacht voor de familievoorstelling De Bremer Stadsmuzikanten, geschreven door theatermaker Frank Groothof en componist Zoran Rosendahl.

De Bremer Stadsmuzikanten is een spiksplinternieuwe familievoorstelling voor verteller en harmonieorkest, geschreven door theatermaker Frank Groothof en componist Zoran Rosendahl. Onder begeleiding van vrolijke operettemuziek vertelt Frank Groothof het verhaal van De Bremer Stadsmuzikanten, gebaseerd op het beroemde sprookje van de gebroeders Grimm. Een haan, een kat, een hond en een ezel moeten vluchten van hun boerderijen en gaan samen op pad naar Bremen om daar stadsmuzikanten te worden. Op hilarische wijze neemt Groothof het publiek mee op een muzikale reis waarbij de vier dieren onderweg spannende avonturen beleven. Het publiek is een actief onderdeel van het verhaal en wordt hierbij op ludieke wijze betrokken.

KINDEROPERETTE
Deze voorstelling is ontwikkeld met het idee dat kinderen, juist ook vandaag de dag nog, starten met het bespelen van een muziekinstrument. Vanwege een groot afnemen van nieuwe jeugdleden binnen de blaasmuzieksector hebben Frank en Zoran deze kinderoperette geschreven om het enthousiasme bij kinderen voor de blaasmuziek aan te wakkeren. Hierdoor laat deze voorstelling zich ook uitstekend combineren met een (door de verenigingen zelf te ontwikkelen) scholenproject, waarbij het concert als prachtige afsluiting kan dienen.

DROGE HUMOR
De Bremer Stadsmuzikanten is speciaal geschreven voor kinderen van 4 t/m 11 jaar om kennis te maken met muziek en de instrumenten van het harmonieorkest. Daarnaast is, vanwege de droge humor en het weergaloze toneelspel van Frank, deze voorstelling ook zeer leuk voor zowel jongeren alsook volwassenen. In de spanne van een klein uur wordt er door Frank gezongen en toneelgespeeld, waarbij het orkest hem begeleidt op de vrolijke en kleurrijke muziek van Zoran Rosendahl.

De muziek kan zowel door grote (symfonische-), alsook kleine harmonieorkesten gespeeld worden vanwege het gebruik van vele ad libitum partijen. Het speelniveau is Grade 4.5 (2e/3e divisie).

Informatie: Ga voor meer en contact naar: www.zoranrosendahl.com of www.frankgroothof.nl 

Op de foto: Frank Groothof, Zoran Rosendahl en dirigent Erik van de Kolk bij de première eerder dit jaar door de Vriezenveense Harmonie. 

Wil je ook gebruikmaken van de rubriek Compositie van de Week? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl

Gepubliceerd: 15 MEI 2024 - 10:16
Laatste update: 17 MEI 2024 - 16:18