Concert met publiek en livestream thuis

Concert met publiek en livestream thuis

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op het concert OFO Live@Buitensoos door het Open Fanfare Orkest op zondag 11 december in Zutphen.

OFO hoopt haar publiek te verwelkomen in de Buitensociëteit van Theater Hanzehof, daarnaast is het mogelijk het concert live thuis te streamen. Deze unieke mogelijkheid is zelfs gratis, na aanmelding. Medewerking verleent trombonesolist Pierre Volders die als entertainer in de huid van Don Quichot kruipt. De presentatie is in handen van Marlies Claasen en Bigears Productions van Max Boeree zorgt voor een dynamische livestream in de huiskamer.

Livestream
Het concert ‘OFO Live@Buitensoos’ staat in het teken van de livestream. Bedacht als een coronaproof fanfare-event in 2021, dat uiteindelijk door de pandemie niet kon worden gerealiseerd. Nu gaat het echter door en voert het Open Fanfare Orkest onder leiding van Willem van Zee het concert uit met zowel publiek in de zaal als in de huiskamer. Weliswaar als koffieconcert, maar met hoogstaande fanfarewerken op het programma. Zo speelt het orkest na de flitsende opening met Firework! van Jan Van der Roost de uitdagende compositie Heaven on Earth van Maurice Hamers. Dit werk was enkele jaren terug nog scherprechter tijdens de Nederlandse kampioenschappen in de hoogste divisie. Uit het oeuvre van Samuel Barber staat zijn First Essay op de lessenaar, in een uitgebalanceerd arrangement van Harrie Janssen. Gepakt door de eenvoud en sfeer in Underlige Aftenlufte van Carl Nielsen maakte dirigent Van Zee hiervan een bewerking voor OFO, zeer toegankelijk voor blaasorkest en een streling voor het oor van de toeschouwer.

Don Quichot
Het hoogtepunt wordt deze zondagmorgen ongetwijfeld Cantos de la Mancha van de Zweedse componist Jan Sandström. Solist bij dit theatrale meesterwerk voor trombone en fanfare is Pierre Volders. Het spetterende werk is een vrije compositie rond de verhalen over Don Quichot van La Manche, de hoofdpersoon in de middeleeuwse roman van de Spaanse schrijver Cervantes. De dolende ridder Don Quichot is een idealist, een strijder tegen (vermeend) onrecht, maar tegelijk een dwaze held die zich met zijn goede bedoelingen maar onpraktische daden min of meer belachelijk maakt. De trombonesolist zal deze geniale gekte van Don Quichot op alle mogelijke manieren uitbeelden. Uiteraard op zijn instrument, maar Volders laat ook zijn theater-, zang- en schreeuwkunsten zien en horen. Pierre Volders is solo-trombonist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en hoofdvakdocent trombone aan het Amsterdams Conservatorium.

Presentatie
De presentatie van het 75 minuten durende concert is in handen van zangeres en presentatrice Marlies Claasen. Met haar persoonlijke manier van verbinding maken met de mensen in de zaal, leidt zij het publiek moeiteloos door het programma heen. Haar eigen stijl kenmerkt zich door flair, humor en kennis van zaken. Voor de presentatie van de livestream voor het publiek thuis zorgt Bigears Productions van Max Boeree, voormalig saxofonist van het Metropole Orkest. Met camera’s uit verschillende hoeken, professionele opnamemicrofoons, videofragmenten en interviews tussen de muziekwerken door zorgt Bigears voor een dynamische livestream om naar te kijken en te luisteren.

Open Fanfare Orkest
Het Open Fanfare Orkest is een ‘fanfareorkest nieuwe stijl’ dat op een zo hoog mogelijk niveau muziek maakt. Artistiek leider en dirigent is Willem van Zee. Elk seizoen telt twee bijzondere projecten die iets unieks brengen in de zin van samenwerking, muziekstijl, locatie of educatief karakter, met vernieuwing voor zowel muzikanten als publiek. OFO wil iedereen zo een verrassende kant van de fanfaremuziek laten zien. Meer informatie over OFO en over het volgende project op www.openfanfareorkest.nl.

OFO Live@Buitensoos | Open Fanfare Orkest o.l.v. Willem van Zee m.m.v. Pierre Volders, trombone en entertainer | zondag 11 december, 11.00 uur | Buitensociëteit van Theater Hanzehof, Zutphen | kaarten: Hanzehof.nl | gratis tickets met link via Hanzehof.nl 


Foto: Trombonesolist en entertainer Pierre Volders kruipt in de huid van Don Quichot.

Foto: Aanlevering OFO

Gepubliceerd: 07 DEC 2022 - 08:07
Laatste update: 07 DEC 2022 - 08:36