Concertband Maasmechelen pakt titel en ticket voor EK

Concertband Maasmechelen pakt titel en ticket voor EK

Concertband Maasmechelen is de winnaar van het VLAMO Open Harmoniekampioenschap 2023! 

Concertband Maasmechelen is winnaar geworden van het VLAMO Open Harmoniekampioenschap 2023. Dirigent Mark Prils leidde het orkest naar 93,50 punten. Eén punt meer dan KH Sint-Martinus Opgrimbie, geleid door de Limburgse dirigent Björn Bus.

Het verplicht werk van deze wedstrijd was The Eruption van de jonge Belgische componist Pimpanit Karoonyavanich. Concertband Maasmechelen kon met haar uitvoering van dit werk en hun keuzeprogramma, Colores van Jan Van der Roost en Resurrection van Kevin Houben, de jury het meest bekoren en sleepte zo de begeerde titel in de wacht. Zij mogen daarnaast de Belgische driekleur verdedigen op het Europees Harmoniekampioenschap (ECWO) dat in 2024 in Oslo, Noorwegen zal plaatsvinden.

De prestaties van de twee Belgische topharmonies werden gewikt en gewogen door een driekoppige gerenommeerde internationale jury: Jan de Haan (NL), Norbert Nozy (BE) en Raf De Keninck (BE). 

KF Sint-Pieter Herenthout wint VLAMO Award 2022
Daarnaast werd ook de VLAMO Award 2022 uitgereikt. KF Sint-Pieter Herenthout mocht de trofee en € 4000 mee naar huis nemen. Deze fanfare uit Herenthout werd vorig jaar één met de Kempische punkrocksensatie The Priceduifkes op het festivalpodium van Clamotte Rock. Tijdens een unieke set deden deze 150-jarige vereniging de grenzen tussen fanfare- en rockmuziek, orkest en band verdwijnen. Het hele orkest trad met dit gedurfde initiatief buiten hun comfortzone. Zelfs met meer dan 50 muzikanten op het podium werd het geen statische vertoning, maar een energieke set, die de kwaliteiten van het fanfareorkest etaleerde en bleef nazinderen bij een breed publiek!

De andere VLAMO Award-finalist, KH De Burgersgilde Lichtervelde, mocht een genomineerdenaward in ontvangst nemen voor hun initiatief De Killer Queen.

Winnaars VLAMO Compositiewedstrijd 2022
Tijdens het galaconcert, verzorgd door de Koninklijke Harmonie van Peer, werden ook de twee winnaars van de VLAMO Compositiewedstrijd 2022 in de bloemetjes gezet. De winnende werken werden tijdens dit galaconcert bovendien in wereldpremière uitgevoerd.
• Winnaar 3de afdeling: Horses of the Camargue - Steven De Baecke (BE)
• Winnaar 2de afdeling: Bleak Forest - Andreas Ziegelbäck (AT)

Foto’s©: Willem Ossieur

Gepubliceerd: 13 MAA 2023 - 09:31