Concerten in stad en land als inspiratiebron

Concerten in stad en land als inspiratiebron

Oktober en november zijn de maanden van de najaarsconcerten. In alle uithoeken van het land presenteren muziekverenigingen zich aan het publiek. Voor veel verenigingen is het het eerste grote optreden in twee jaar. Met cross-overs, gastsolisten en themaprogramma’s wordt ingezet op het bereik van nieuw publiek. Populair is het aantrekken van een bekende artiest als trekpleister. Zangers zoals René van Kooten, Trijntje Oosterhuis en Francis van Broekhuizen en pianist Cor Bakker delen regelmatig het podium met een plaatselijke harmonie of fanfare. Ook concerten waarbij het programma is afgestemd op een specifiek thema zijn in trek. Ter inspiratie een greep uit het aanbod voor de komende weken.

The Armed Man
The Armed Man, A Mass for Peace voor solisten, koor en orkest van componist Karl Jenkins is een uitdagend werk dat ieder seizoen wel een aantal keren wordt uitgevoerd. Het destijds aan de slachtoffers van de Kosovo-crisis opgedragen werk is actueler dan ooit. De fanfare van muziekvereniging Excelsior uit Oosterhesselen voert ‘de mis voor de vrede’ donderdag 3, vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 november vier keer uit in sporthal De Goorn in Oosterhesselen. Speciale gast is Arjan Erkel die in 2002 tijdens zijn werk voor Artsen zonder Grenzen in de Russische deelstaat Dagestan ontvoerd werd door moslimrebellen en bijna twee jaar gevangen werd gehouden.
The Armed Man door Muziekvereniging Excelsior Oosterhesselen | donderdag 3 november, vrijdag 4 november, zaterdag 5 november, 20.00 uur; zondag 6 november, 14.30 uur | Sporthal de Goorn Oosterhesselen | Kaarten: www.excelsioroosterhesselen.nl

Jubilee Concerto
Muziekvereniging Harmonie Katwijk sluit haar 125e jubileumjaar vrijdag 4 november af met Jubilee Concerto. Speciale gast is dj Jimmy Ouwens. Hij begon zijn muzikale carrière in Afghanistan tijdens een missie in 2008 waar hij voor het eerst begon met het produceren van muziek. Na terugkomst werkte hij samen met militaire fanfareorkesten. Nu werkt hij aan zijn eigen sound die sterk wordt beïnvloed door zijn diensttijd en zijn liefde voor elektronische dancemuziek
Jubilee Concerto door Harmonie Katwijk en dj Jimmy Ouwens | vrijdag 4 november, 20.00 uur | Sporthal Cleijn Duin Katwijk | Kaarten: www.harmoniekatwijk.nl/jubileumconcert

Wereldpremière
Zaterdag 5 november geeft Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug een concert in de Protestantse kerk in Glanerbrug met medewerking van het Triton Blaaskwintet en het Erasmus Brass Kwintet. Beide ensembles bestaan uit musici van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Op het programma staat onder andere de wereldpremière van Dr. Jekyll & Mr. Hyde, een nieuw trompetconcert van de Enschedese componist Alex Poelman voor twee trompetten en harmonieorkest. Solisten zijn de professionele trompettisten Jeroen Schippers en Jordi Lensink, beiden lid van Wilhelmina. Dr. Jekyll & Mr. Hyde is gebaseerd op de gelijknamige novelle uit 1886 van de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson over een gevecht met vreemde gebeurtenissen tussen Dhr. Jekyll en een moorddadige crimineel Edward Hyde. Aan het einde van de novelle wordt onthuld dat Dr. Jekyll & Mr. Hyde dezelfde persoon zijn, waarbij Dr. Jekyll via een naamloos chemisch brouwsel in Mr. Hyde verandert om zijn donkere driften uit te leven. De uitvoering van het trompetconcert levert een boeiend muzikaal gevecht op tussen de beide trompettisten en kent een dramatische ontknoping.
Concert Jekyll & Hyde door muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug i.s.m. Triton Blaaskwintet en het Erasmus Brass Kwintet | zaterdag 5 november, 19.30 uur | Protestantse kerk Glanerbrug | Kaarten: kaarten@wilhelminaglanerbrug.nl

Percussion meets BigBand 
Het slagwerkensemble van de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden en Big Band Beeg bundelen zaterdag 5 november hun muzikale krachten in Percussion meets BigBand. Een verrassende fusie van twee op het eerste gezicht verschillende muziekstijlen. Solistische medewerking komt van Dave Vreuls (trompettist van de Danish Radio Big Band), Vincent Houdijk (jazz-vibrafonist) en Richard Didden (trompettist en tevens muzikaal leider van Big Band Beeg). Het programma bestaat uit een breed repertoire aan lichte muziek, waarvan een deel speciaal voor dit project gearrangeerd is door de bovengenoemde solisten.
Percussion meets BigBand door het slagwerkensemble van de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden, Big Band Beeg en diverse solisten | zaterdag 5 november, 19.30 uur | Conservatorium Maastricht | Kaarten: secretaris@koheijsden.nl  of info@bigbandbeeg.nl

The Planetarium
Harmonieorkest Advendo Franeker brengt zaterdag 5 november in sporthal De Trije The Planetarium in première. Het werk is door de Britse componist Philip Sparke geschreven ter ere van het 100-jarig jubileum van de vereniging. Sparke liet zich inspireren door de stad Franeker en het Eise Eisinga Planetarium en hij heeft alle planeten die in het planetarium te bewonderen zijn op treffende wijze uitgebeeld. Tijdens de uitvoering worden unieke beelden van de planeten vertoond. Harmonieorkest OBK Zeist verzorgt een gastoptreden.
Jubileumconcert door harmonieorkest Advendo Franeker m.m.v. harmonieorkest OBK Zeist met wereldpremière van The Planetarium van Philip Sparke | zaterdag 5 november, 20.15 uur | Sporthal De Trije Franeker | Toegang gratis.

Animal Planet
Er was eens een man die met zijn armen de allermooiste muziek kon maken die je maar kunt bedenken. Hij hoorde bij elke beweging klarinetten, fluiten, trompetten, en nog veel meer. Die muziek deed hem denken aan dieren. Groot, klein, behaard of met veren, alles kwam voorbij. En toen was er ook een verteller. Die vertelde over een kat met grote laarzen die op avontuur gaat.
Dat is de rode draad van het kinderconcert Animal Planet dat de Koninklijke Harmonie Orpheus Tilburg zondag 6 november onder leiding van Hardy Mertens presenteert. Hoewel de vereniging niet beschikt over een jeugdorkest of eigen opleiding is Animal Planet bedoeld om jonge kinderen op een interactieve manier kennis te laten maken met een harmonieorkest. Als snel ontstond het idee om middels verschillende dieren een muzikaal verhaal te vertellen. Er is een evenwichtige balans gevonden tussen makkelijk in het gehoor liggende muziekwerken en muzikale uitdaging voor de muzikanten. Het verhaal van de Gelaarsde Kat horen we in het werk Puss in Boots van Franco Cesarini met schrijver, dichter en cabaretier Frank van Pamelen als verteller. Delen uit het werk Danceries van Kenneth Hesketh nodigen uit voor leuke geïmproviseerde dansen voor kinderen. Hounds of Spring van Alfred Reed laat horen hoe vrolijk jonge honden kunnen zijn bij de aanvang van de lente. Tijdens het concert worden kinderen uitgenodigd om een mooie tekening te maken die zij bij de muziek vinden passen. Als afsluiting kunnen ze samen met de kinderen van Doenya’s Danswereld lekker los op de welbekende Flight of the Bumble Bee.
Animal Planet door de Koninklijke Harmonie Orpheus Tilburg | zondag 6 november, 14.00 uur | LOFT Theater Tilburg | Kinderen gratis toegang, ouders mogen een vrijwillige bijdrage doen.

Light the Town
Light the Town is het verhaal van hoe een simpele oproep van Muziekvereniging Eindhoven West in het wijkblaadje van het Drents Dorp uiteindelijk uitmonden in een idee voor de stadshymne 100 jaar Eindhoven (1920-2020). In eerste instantie was het de bedoeling om een stuk te componeren ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de harmonie. Al snel kwam voorzitter Jos van Stipdonk met het voorstel om een muziekstuk te maken dat ook paste bij de feestelijkheden rond 100 jaar Eindhoven in hetzelfde jaar. Vervolgens ontstond het idee om een compositie te maken voor en door de inwoners van Eindhoven. Een werk dat in verschillende arrangementen door alle muziekverenigingen in Eindhoven gespeeld kon worden gedurende heel 2020. Feestelijk maar (ritmisch en harmonisch) niet al te ingewikkeld zodat alle niveaus het konden spelen. Een cross-over van klassiek en pop zodat iedereen er mee aan de slag zou kunnen. Componist Mark Hendriks bouwde het stuk op in een simpele A-B-A structuur waarbij de swingende A-gedeeltes (in 12/8) afgewisseld worden door een meer gedragen B middenstuk (in 4/4). De titel Light the Town werd vervolgens gekozen met de verwijzing naar ‘Eindhoven, Lichtstad’ en de feestelijkheden die de stad in het licht zouden zetten. De première zou aanvankelijk plaatsvinden in de binnenstad van Eindhoven door alle harmonie- en fanfareorkesten in Eindhoven. Maar corona gooide roet in het eten. Zondag is dan eindelijk de première.
Première Light the Town door Muziekvereniging Eindhoven West | zondag 6 november, 14.00 uur | CKE Eindhoven : Kaarten: pr@muziekverenigingeindhovenwest.nl 

Uit Hartstocht
Met het concert en de fototentoonstelling Uit Hartstocht sluit theaterfanfare Kunst voor het Volk zondag 13 november de festiviteiten rond het honderdjarig bestaan af. In Uit Hartstocht staat het publiek centraal. Wat doet muziek met mensen? Welke muziek raakt hen? En waarom? De afgelopen maanden trok het gezelschap in de Hartstocht door alle stadsdelen van Den Haag om het publiek beter te leren kennen en antwoord te vinden op die vragen. Straatfotograaf Giedo van der Zwan reisde mee en legde vast hoe het publiek de concerten beleefde. Hij fotografeerde kleurrijke mensen met verschillende achtergronden, van jong tot oud en met een grote diversiteit aan muzikale voorkeuren. De foto’s, verhalen en muzikale keuzes zijn zo verschillend als de mensen zelf. Dat is te horen tijdens het concert en te zien in de tentoonstelling. Uit Hartstocht is een ode aan het publiek, in het bijzonder aan het publiek van de Hartstocht door Den Haag. Aan het concert werken verder mee Beaudil Elzenga en David Geysen (vertellers), Merel van Geest (sopraan), Galvani Kids Choir en Leids Kinderkoor en Robbie de Huismuzikant (Winnaar Haags Songfestival).
Uit Hartstocht door theaterfanfare Kunst voor het Volk i.s.m. straatfotograaf Giedo van der Zwan | zondag 13 november, 13.50 uur | Amare Den Haag | Toegang gratis.

Muzikale sprookjes
Nog een kinderconcert. De Koninklijke Hengelose Muziekvereniging Eendracht-Excelsior presenteert zondag 13 november in de grote zaal van Schouwburg Hengelo in samenwerking met Theatergroep Barst het theaterconcert Muzikale sprookjes. Medewerking verlenen slagwerkgroep Clatch (van Eendracht-Excelsior), Hrayr Ter Sargsyan (viool), Folkert Buis (theremin) en Evander Eijsink (piano). Orkest, slagwerkgroep en theatergezelschap nemen de bezoekers mee naar een wereld vol sprookjes en verhalen. Een concert waarbij veel te luisteren, maar ook veel te zien is. Naast muziek van Eendracht-Excelsior beeldt Theatergroep Barst diverse sprookjes uit, met op de achtergrond ondersteund door filmbeelden. Een afwisseling van o.a. Harry Potter, Sneeuwwitje, Kom erbij, Princess Mononoke en de Gebochelde van de Notre Dame. Met verder de sfeervolle Dance Macabre uit Efteling Highlights en Meditation from Thaïs. Een mooi initiatief om kinderen kennis te laten maken met blaasmuziek.
Theaterconcert Muzikale sprookjes door de Koninklijke Hengelose Muziekvereniging Eendracht-Excelsior en Theatergroep Barst | zondag 13 november, 14.30 uur | Schouwburg Hengelo | Kaarten via Schouwburg Hengelo | Kinderen t/m 16 jaar gratis toegang.

Foto: Voor het concert Uit Hartstocht van theaterfanfare Kunst voor het Volk legde straatfotograaf Giedo van der Zwan vast hoe het publiek wijkconcerten beleefde. (foto: Giedo van der Zwan).

Gepubliceerd: 01 NOV 2022 - 19:11
Laatste update: 03 NOV 2022 - 11:12