Concerten in stad en land ter inspiratie

Concerten in stad en land ter inspiratie

Oktober en november zijn de maanden van de najaarsconcerten. In alle uithoeken van het land presenteren muziekverenigingen zich aan het publiek. Voor veel verenigingen is dit het eerste grote optreden in twee jaar. Met cross-overs, gastsolisten en themaprogramma’s wordt ingezet op het bereik van nieuw publiek. Populair is het aantrekken van een bekende artiest als trekpleister. Zangers zoals René van Kooten, Trijntje Oosterhuis en Francis van Broekhuizen en pianist Cor Bakker delen regelmatig het podium met een plaatselijke harmonie of fanfare. Ook concerten waarbij het programma is afgestemd op een specifiek thema zijn in trek. Ter inspiratie een greep uit het aanbod voor de komende weken.

Shaffy & Brass
Na het succes van Brel & Brass is Shaffy & Brass het nieuwe project van zangeres Micheline Van Hautem; de onvergetelijke chansons van Ramses Shaffy, elke avond begeleid door een ander harmonie- of fanfareorkest of brassband. Vrijdag 18 november in theater Parkvilla in Alphen aan den Rijn is dat Muziekvereniging Door Samenwerking Sterk uit Aarlanderveen. Brel & Brass bleek een gouden formule en is inmiddels de grens van 70 (!) edities gepasseerd met even zoveel lokale of regionale orkesten. Nu dus ruim baan voor de gloedvolle muziek van Ramses Shaffy in combinatie met het warme, maar vaak ook spetterende koper van fanfareorkest DSS uit Aarlanderveen. Alle arrangementen zijn nieuw en speciaal voor Shaffy & Brass geschreven door toparrangeurs. Voor de pauze speelt het orkest een instrumentaal programma van 30 minuten. Na de pauze is het de beurt aan Micheline Van Hautem om de mooiste liederen van Ramses Shaffy ten gehore te brengen. Speciale gast tijdens Shaffy & Brass is wederom bastrombonist Jos Jansen.
Shaffy & Brass | Muziekvereniging Door Samenwerking Sterk Aarlanderveen, zangeres Micheline Van Hautem en bastrombonist Jos Jansen | vrijdag 18 november, 20.30 uur | Parkvilla Alphen | Kaarten: Parkvilla

The Lord of the Rings
De Zeister harmonie KZHM viert het 140-jarig bestaan met de uitvoering van Symfonie no.1 The Lord of the Rings (Johan de Meij). Speciaal voor dit concert is een projectorkest samengesteld. De standaardbezetting van de KZHM bestaat uit circa 35 muzikanten. Voor deze gelegenheid is een orkest van 70 muzikanten samengesteld. Deze aanpak stelt het orkest in staat om de grootschalige symfonie te spelen, wat anders nooit gelukt zou zijn. Frans Limburg zal het verhaal vertellen. De zandprinses Rosa van der Vijver gooit, strooit en schuift met zand op een lichtplaat en beeldt op betoverende wijze het beroemde verhaal van J.R.R. Tolkien uit. Het concert wordt afgesloten met een muziekshow met de zangers Tom de Wit en Laura ten Hoedt.
The Lord of the Rings | Projectorkest Zeister harmonie KZHM | zaterdag 19 november, 19.15 uur | Theater Figi Zeist | Kaarten: https://140jaar.kzhm.nl 

Première in Drachten
Ter ere van het 100-jarig bestaan van CMV Concordia Drachten heeft Jan de Haan het werk Color Concordia (vanuit het Latijn vertaald Kleur Harmonie) geschreven. De compositie gaat zaterdag 19 november tijdens het jubileumconcert in De Oase in Drachten in première. De basis voor dit werk is gebaseerd op de kunstbeweging De Stijl. Begin jaren 20 (toen ook Concordia is opgericht) kwam Theo van Doesburg naar Drachten omdat hij bevriend was met schoenmaker en dichter Evert Rinsema en zijn broer, ook schoenmaker en in zijn vrije tijd kunstenaar, Thijs Rinsema. Theo van Doesburg was een van de grondleggers van De Stijl. Via de gebroeders Rinsema is hij in contact gekomen met architect Cornelis Rienks de Boer en samen zijn zij de ontwerpers van de “papegaaienbuurt”. De stijl is kunst op basis van kleurharmonieën. Muziek is kunst op basis van klankharmonieën. Het idee om het motiefje van ConCorDiA te gebruiken geeft aan dat het werk speciaal voor Concordia is geschreven. Medewerking aan het jubileumconcert verlenen mannengroep Sânman & Sikke, slagwerksolist Arjan Jongsma en de leerlingen van Concordia. De presentatie is in handen van Andries de Haan.
Jubileumconcert Concordia Drachten | zaterdag 19 november, 19.30 uur | De Oase Drachten | Toegang: gratis | Informatie: www.concordia-drachten.nl 

First Pictures
First Pictures is de toepasselijke titel van het eerste concert van het in januari opgerichte Spotlight Orchestra uit Dordrecht. Onder leiding van dirigent Jan Gerrit Adema wil het orkest een bijdrage leveren aan het Dordtse culturele leven en jong en oud daarvan ten volle laten genieten. Tijdens een gevarieerd programma wordt ook een podium geboden aan jong talent. Eigen lid Nick van Iersel (18 jaar) speelt met begeleiding van het orkest op hoorn Cape Horn (Otto M. Schwarz). Na de pauze staat Pictures at an Exhibition centraal, een muzikale wandeling langs verschillende schilderijen.
First Pictures | Spotlight Orchestra | zaterdag 19 november, 20.00 uur | De Wijnstok PKN Dubbeldam | Kaarten: reserveren@spotlightorchestra.nl 

Movie Xperience
Muziekvereniging De Gildezonen uit Roosendaal pakt zaterdag 19 november uit met het themaconcert Movie Xperience. Niet zomaar een concert met filmmuziek, maar een concert waarbij het publiek een totale muziekbeleving ervaart. Muziek, in combinatie met filmbeelden, lichteffecten en zang. Met speciale arrangementen van Bart van Gorp en medewerking van diverse gastmuzikanten en solisten.
Movie Xperience | Muziekvereniging De Gildezonen Roosendaal | zaterdag 19 november, 20.30 uur | Schouwburg De Kring Roosendaal | Kaarten: Movie Xperience | De Kring (dekringroosendaal.nl)

The Ambitious Plan
Op 19 november speelt het Noord Nederlands Jeugd Orkest (NNJO) in de Goede Herderkerk in Emmen The Ambitious Plan, een concert over ambitie, risico, lef, doorzettingsvermogen en succes. Het NNJO presenteert deze avond zijn ambities uit het verleden én voor de toekomst. Een reis door de tijd vol grote en kleinere plannen, successen en tegenslagen. Met muziek uit binnen - en buitenland én vol verrassingen. Niet alleen de muzikale ambities, ook organisatorische ambities komen aan bod. Want hoe start je een nieuw orkest en zorg je dat dit succesvol wordt en blijft? Ambitie is datgene doen waar je goed in bent én daar beter in willen worden. Dat gaat niet zonder risico's. Het vraagt naast ambitie ook lef en doorzettingsvermogen om datgene te bereiken waar je wilt komen. Ambitie is al 13 jaar een rode draad door het bestaan van het NNJO. Er is een constante motivatie om meer, vaker, beter, ingewikkeldere, relevantere muziek te maken. Dat uit zich bijvoorbeeld in de concerten, de jaarlijkse buitenlandtournee én de aanwas van jeugdig nieuw talent, maar ook in de professionele organisatie. Het orkest geeft volop ruimte aan zijn leden om hun muzikale ambities waar te maken.
Het NNJO bestaat uit ruim 70 gemotiveerde en talentvolle musici die samen één ambitie hebben: mooie muziek maken op hoog niveau én met plezier, en dit delen met de wereld. De muzikanten komen uit de vier noordelijke provincies en krijgen binnen het orkest ruimte om zichzelf verder te ontwikkelen en hun eigen (muzikale) grenzen te verleggen. Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent Erik Janssen. Ook zanger Jeroen Rienties en organist Daniël Rouwkema verlenen medewerking aan deze avond. Monique Eshuis verzorgt de presentatie.
The Ambitious Plan | Noord Nederlands Jeugd Orkest (NNJO) | zaterdag 19 november, 20.15 uur | Goede Herderkerk in Emmen | Kaarten: https://www.nnjo.nl/agenda/concert-the-ambitious-plan 

Première bij NS orkest
Op zaterdagavond 19 en zondagmiddag 20 november geeft het NS orkest in theater De Kom in Nieuwegein haar traditionele najaarsconcerten. Het orkest staat dit jaar voor het eerst onder leiding van Leon Vliex. Op het programma staat onder meer de première van The Ride, dat hoofdconducteur Jörgen IJsendorn speciaal voor het NS Orkest componeerde. In dit muziekstuk neemt de componist het publiek mee voor een ritje in de achtbaan. De rustige opbouw symboliseert het omhoog takelen van het wagentje waarin u zit, waarna u op hoge snelheid over de baan vliegt. In gedachten gaan we door de loopings en kurkentrekkers, zo wild als het er even aan toe gaat zo plotseling waant u zich even gewichtloos als zijnde zwevend door de ruimte. De muziek zwelt weer aan en de laatste loopings en kurkentrekkers worden genomen waarna u vanuit volle snelheid tot stilstand komt en de rit afgelopen is. Verder klinken Danzón No. 2 (Arturo Márquez), El Camino Real (Alfred Reed), Instant Mars (Jos Rijken), thema’s uit Les Misérables en muziek van Guus Meeuwis, met natuurlijk Kedeng kedeng (Per Spoor).
Najaarsconcerten NS orkest | zaterdag 19 november, 19.30 uur - zondag 20 november, 14.30 uur | Theater De Kom Nieuwegein : Gratis kaarten reserveren: https://nsorkest.nl/agenda 

Oranje is 100 jaar!
Zaterdag 19 november vindt in de De Bonte Wever in Assen het jubileumconcert van de christelijke muziekvereniging Oranje Assen plaats. Er is een bijzondere plek ingeruimd voor de uitvoering van twee wereldpremières. Het fanfareorkest van Oranje en het jeugdorkest Orange Youth Band spelen allebei een werk dat in opdracht van de vereniging is gecomponeerd door de in Friesland woonachtige componist Thom Zigterman: Panache voor Oranje en Juvenalis voor de OYB. De componist is zelf bij de première aanwezig om een toelichting te geven op de stukken. Daarnaast wordt er ook nog een divers programma aangeboden.
In augustus 1922 werd een advertentie geplaatst in de plaatselijke kerkbode, “muzikanten gezocht”. Ongeveer 50 mensen gaven gehoor aan deze oproep en al snel werd een oprichtingsvergadering belegd. Op 15 september 1922 was de eerste repetitie. In de afgelopen eeuw heeft Oranje aan tal van activiteiten binnen en buiten de Gemeente Assen deelgenomen.
Oranje is 100 jaar! | Fanfare Oranje Assen | zaterdag 19 november, 19.30 uur | De Bonte Wever Assen | Kaarten reserveren: secretaris.oranje.assen@gmail.com 


Kijk voor meer inspirerende concerten www.klankwijzer.nl/agenda. 

Een bekende artiest uitnodigen van je concert? Louis Neefs Producties beschikt over een groot scala aan artiesten met kant-en-klare programma’s, compleet met arrangementen voor alle bezettingen. Kijk op www.louisneefs.nl. 


Op de foto: Het in januari opgerichte Spotlight Orchestra uit Dordrecht debuteert op het concertpodium.

Gepubliceerd: 15 NOV 2022 - 17:02