Concerten uitgelicht

Concerten uitgelicht

De komende weken vinden weer overal in het land interessante concerten plaats. Hieronder lichten we er een aantal uit. Kijk voor het volledige overzicht de concertagenda op www.klankwijzer.nl. 

Valentijnsconcert
Brassband De Bazuin uit Oenkerk zit weer klaar om harten te veroveren. Zaterdag 11 februari verzorgt de Friese topband een Valentijnsconcert in De Lawei te Drachten. Gastartiest is zangeres Shirma Rouse, beter bekend als ‘The Dutch Queen of Soul’. Na een jaar van afwezigheid en een ‘huiskamereditie’ in 2021 verzorgt De Bazuin haar jaarlijkse Valentijnsconcert gewoon weer in schouwburg De Lawei. De band, uitkomend op het hoogste niveau, staat sinds september 2021 onder leiding van dirigent Jaap Musschenga. Voor het altijd drukbezochte Valentijnsconcert wordt telkens een bekende artiest uitgenodigd. Dit jaar is dat soulzangeres Shirma Rouse, bekend om haar warme stemgeluid en enorme bereik. Ook te gast is saxofonist Marrich Noordmans, lid van het Syrène Saxofoon kwartet en de fanfare van het Korps Nationale Reserve.
Valentijnsconcert door Brassband De Bazuin Oenkerk, zangeres Shirma Rouse en saxofonist Marrich Noordmans | zaterdag 11 februari, 20.00 uur | De Lawei Drachten | kaarten: klik HIER.

Fanfare ‘Project Orkest’
Het Fanfare 'Project Orkest' is gestart in de coronaperiode. In een grote gymzaal kon een volwaardig orkest op 1,5 meter afstand van elkaar musiceren. Het was zo’n groot succes dat er nu een vervolg komt. Zaterdag 11 februari laat Fanfare 'Project Orkest' horen wat ze onder leiding van dirigenten Daan Voorburg en Vincent Verhage in vier repetitiedagen hebben ingestudeerd. Een gevarieerd programma met onder andere nieuwe werken voor fanfare van de componisten Geert Jan Kroon en Robbert Vos, filmmuziek, swingende stukken en als kers op de taart het concertwerk Ostinati van Jan Van der Roost.
Fanfare ‘Project Orkest’ | zaterdag 11 februari, 20.00 uur |Sint Franciscus Xaveriuskerk Amersfoort | kaarten: https://www.ticketkantoor.nl/shop/fpo 

 

Dutch Ladies Orchestra
Dutch Ladies Orchestra (DLO) is een orkest in wisselende samenstelling met alleen vrouwelijke muzikanten. Zij spelen een mix van muziek van vrouwelijke componisten en composities met een vrouw in de hoofdrol. Leden van het orkest zijn gevorderde amateurs aangevuld met professionals. Think Girl Power is het thema van de concertserie die het Dutch Ladies Orchestra in februari in diverse zalen in Nederland op het podium brengt. Dirigente Marcella van der Heijde heeft een zeer gevarieerd en krachtig programma samengesteld. In Israeli Folk Song (2017) legt componiste Eva Fodor (1979) op een heel mooie wijze verbinding tussen traditionele Israëlische en elementen uit Europese muziek. Robert Finn geeft in het stuk Medusa de vrouw een prominente plek. In 1400 voor Christus werd slangengodin Medusa in Noord-Afrika aanbeden. Volgens de legende mocht niemand haar sluier oplichten, omdat wanneer je haar in de ogen keek, je een glimp van je eigen dood kon zien. De Nederlandse componiste Coby Lankester (1918-2002) werd tijdens haar studie meerdere malen gevraagd om als pianist de balletlessen te begeleiden. Niet gek dus dat er een (piano)suite voor ballet van haar hand verscheen: Les Papillons. Fire on Earth is het eerste deel uit het Concert voor altsaxofoon en harmonieorkest laat David Maslanka (1943-2017) de altsaxofoon op een lyrische manier klinken. Soliste op saxofoon is Daphne Wesseling.
Think Girl Power door Dutch Ladies Orchestra m.m.v. Daphne Wesseling |
zaterdag 11 februari, 20.00 uur | Theater Zuidplein Rotterdam |kaarten: klik HIER |
zaterdag 18 februari, 20.00 uur | Akoesticum Ede | kaarten: klik HIER |
zondag 19 februari, 15.00 uur | Theater Zimihc Stefanus Utrecht| kaarten: klik HIER.


De rattenvanger van Hamelen
Zondag 12 februari geeft Spotlight Orchestra onder leiding van Jan Gerrit Adema samen met de jeugd van Spotlight Muziekschool twee bijzondere kinderconcerten in Schouwburg Kunstmin in Dordrecht. Rode draad is het mysterieuze en spannende volksverhaal De rattenvanger van Hamelen. Het verhaal gaat over een gebeurtenis in de Duitse stad Hamelen op 26 juni 1284. De rattenvanger kwam naar Hamelen om de rattenplaag te bestrijden. De bevolking prees hem en beloofde een betaling. Hij lokte de ratten met een fluit en liet ze verdrinken in de Wezer. Omdat het stadsbestuur weigerde te betalen, keerde hij terug en lokte 130 kinderen mee. Hij leidde hen een grot binnen en sloot ze op. In andere versies neemt hij ze mee naar de Koppenberg en iedereen verdwijnt. In moderne versies is soms een happy end aan het verhaal toegevoegd: de rattenvanger krijgt zijn geld en brengt de kinderen terug. Maar of dat in de uitvoering van Spotlight Orchestra ook gebeurt blijft een verrassing. Verteller is Benjamin Murck. Het concert heeft ook nog een educatief tintje. Van blokfluit tot slagwerk: alles wordt deze middag in de Spotlight gezet.
De rattenvanger van Hamelen door Spotlight Orchestra m.m.v. verteller en zanger Benjamin Murck | zondag 12 februari, 14.00 en 16.00 uur | Schouwburg Kunstmin Dordrecht | kaarten: reserveren@spotlightorchestra.nl 

Waterconcert
Muziekvereniging Euphonia Goes geeft op zondag 12 februari een concert in het teken van Zeeland en het water waar de provincie altijd mee te maken heeft gehad. Aanleiding voor het concert zijn het 700-jarig bestaan van de provincie Zeeland en de watersnoodramp die 70 jaar geleden plaatsvond. Euphonia neemt u tijdens dit concert mee vanaf het ontstaan van de provincie door het smelten van het ijs na de laatste ijstijd in het werk Melting the Ice naar de verdwenen dorpen door alle overstromingen en stormen die in de afgelopen 700 jaar hebben plaatsgevonden met de werken The Sunken Village en Into the storm. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij de watersnoodramp. Het werk Grijsoord is speciaal hiervoor geschreven. Het water brengt gelukkig niet alleen ellende in Zeeland. De zee en het water zorgen ook voor vele voordelen zoals werkgelegenheid in havens en natuurlijk het toerisme. Dit komt terug in de werken De Zee en A taste of Blof met daarin de nummers Dansen aan zee en Hier aan de kust. Tijdens het concert worden er op een groot scherm foto's getoond van plaatsen in de provincie die aansluiten bij de gespeelde muziek. Na de pauze is er een gastoptreden van Brassband Excelsior Kloetinge met als thema Water.
Waterconcert door Muziekvereniging Euphonia Goes en Brassband Excelsior Kloetinge | zondag 12 februari, 14.00 uur | Omnium Goes | Kaarten: euphonia@live.nl of aan de kassa.

 

Hafa-directiestudenten sluiten project af
Studenten van de hafabra-directieklas van het Conservatorium Maastricht sluiten zondag 12 februari in Flexiforum in Kerkrade een tien weken durend project af. De masterstudenten Xavier Kuipers (Nederland), Borja Romero Gonzalez (Spanje) en Mihai Spanu (Roemenie) van de directieklas van Jos Zegers leiden het Conservatorium Harmonieorkest aangevuld met amateurs uit Limburg en omgeving door werken zoals October (Eric Whitacre), Lincolnshire Posy (Percy Grainger), Rapsodia Hernandiana (Santiago Quinto Serna), Jubilee Ouverture (Philip Sparke), La Procession de Roja (Joaquín Turina/arr. Alfred Reed), Enrique Lopez (Anton Alcalde Rodriguez).
Afsluiting project door Harmonieorkest Conservatorium Maastricht o.l.v. directiestudenten | zondag 12 februari, 15.00 uur | Flexiforum Kerkrade | toegang gratis.

Gepubliceerd: 31 JAN 2023 - 14:58
Laatste update: 04 FEB 2023 - 10:01