Concertserie Premier Brass in Limburg met David Childs

Concertserie Premier Brass in Limburg met David Childs

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op de concertserie Premier Brass op zaterdag 22 oktober in Landgraaf met Amsterdam Staff Band, Brass Band Limburg en als speciale gast David Childs.


Op zaterdag 22 oktober 2022 vindt de volgende editie van Premier Brass plaats in Cultuurhuis Landgraaf in Limburg. Sinds 2002 is Premier Brass een belangrijk concert op de agenda van brassliefhebbers; een jaarlijks terugkerend evenement waar de Amsterdam Staff Band van het Leger des Heils samen met een gerenommeerde brassband en gastsolist het podium betreedt. Dit jaar zijn dat Brass Band Limburg en euphoniumsolist David Childs.

Het eerste Premier Brass-concert van de Amsterdam Staff Band vond plaats in 2002 met Brassband Rijnmond. Deze samenwerking met een brassband buiten het Leger des Heils beviel uitstekend en zo werd een reeks van Premier Brass-concerten georganiseerd met onder andere Brassband De Waldsang, Brassband Schoonhoven en Brass Band De Bazuin Oenkerk. Solisten die deelnamen aan Premier Brass waren onder andere Steven Mead, Brandt Attema, Ilja Reijngoud, Owen Farr, Katrina Marzella en Richard Marshall. Van deze Premier Brass-concerten zijn diverse live-cd's verkrijgbaar. De Amsterdam Staff Band is trots op de line-up voor 2022! Dit jaar zijn dat, naast de Amsterdam Staff Band zelf, Brass Band Limburg en euphonium-solist David Childs. In een afwisselend programma zullen deze gasten zorgen voor een memorabele avond.

Brass Band Limburg
Brass Band Limburg is een regionale brassband, die in 1981 opgericht werd. In Nederland heeft in de provincies Friesland en Groningen ieder dorp zijn eigen brassband. Hoewel in Limburg - zoals de mijnstreken in het Verenigd Koninkrijk - ook een mijnhistorie heeft, is de brassband niet tot bloei gekomen. Brass Band Limburg wil het tekort aan belangstelling in de Limburgse blaasmuziektraditie aanvullen. In zijn korte geschiedenis kende de Brass Band Limburg reeds vele hoogtepunten. In 1991 en 1993 won Bass Band Limburg de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. In 1994 werd de band derde op de Europese Brassband Kampioenschappen in het Zwitserse Montreux. Tijdens de NBK van 2021 behaalde Brass Band Limburg met 94 punten de derde plaats. De band hoopt later deze maand nogmaals zo’n mooie prestatie neer te zetten tijdens de NBK van 2022.

David Childs
David Childs wordt beschouwd als een van de beste koperblazers van zijn generatie. Hij verscheen als solist bij diverse Engelse symfonieorkesten, verzorgde solo-optredens op festivals over de hele wereld en trad op in beroemde concertzalen zoals het Concertgebouw, Carnegie Hall, Queen Elizabeth Hall, Symphony Hall, Lincoln Center in New York en de Royal Albert Hall in Londen. David toert regelmatig naar Australië, Nieuw-Zeeland, het Midden-Oosten, Japan, Hong Kong, Europa en de Verenigde Staten. Hij promoot veel nieuwe muziek voor euphonium en heeft tien premières van soloconcerten op zijn naam staan. Hij is verbonden aan het Royal College of Music London, professor aan zowel het Royal Welsh College of Music & Drama als het Conservatorium van Birmingham, soloartiest voor de Buffet Group Besson, Alliance en Reunion Blue en directeur van uitgeverij Prima Vista Musikk. Ook is hij een van de oprichters van het koperkwartet Eminence Brass en artistiek directeur van Wales's harmonieorkest Cardiff Symphonic Winds. David is wereldwijd toonaangevend voor euphoniumspelers. Met zijn optredens toont hij zich een waar ambassadeur van de euphonium als solo-instrument in de wereld van klassieke muziek.

Amsterdam Staff Band
Gastheer en organisator van Premier Brass is de Amsterdam Staff Band van het Leger des Heils. De Amsterdam Staff Band werd in 1962 opgericht en bestaat uit muzikanten vanuit het hele land die allemaal actief zijn binnen een korps (kerkelijke gemeente) van het Leger des Heils. Met het maken van muziek geven de muzikanten invulling aan hun persoonlijk geloof in God. Het repertoire van de Amsterdam Staff Band bevat dan ook een boodschap die is gebaseerd op het Evangelie van Jezus Christus en Zijn liefde voor deze wereld. Maandelijks reist de Amsterdam Staff Band het land door om op verschillende locaties concerten te geven en leveren zij een bijdrage aan samenkomsten (kerkdiensten) van het Leger des Heils. Regelmatig maakt de Amsterdam Staff Band tournees naar het buitenland. In het verleden werden landen bezocht als Canada, Denemarken, Finland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden. In april 2018 maakte de Amsterdam Staff Band opnieuw een tournee naar de Verenigde Staten. De Amsterdam Staff Band staat op dit moment onder leiding van kapelmeester Olaf Ritman. De Amsterdam Staff Band is officieel ambassadeur van Besson en speelt exclusief op Besson-instrumenten.

Premier Brass met Amsterdam Staff Band, Brassband Limburg en David Childs | zaterdag 22 oktober, 19.30 uur | Cultuurhuis Landgraaf | Kaarten: www.premierbrass.nl


Op de foto: De Britse euphoniumspeler David Childs is zaterdag te gast in Landgraaf.

Foto: Aanlevering Premier Brass

Gepubliceerd: 18 OKT 2022 - 16:22
Laatste update: 18 OKT 2022 - 16:28