Concordia Drachten viert jubileum met werk van Jan de Haan

Concordia Drachten viert jubileum met werk van Jan de Haan

In 2022 bestaat CMV Concordia uit Drachten 100 jaar. Het jubileum wordt gevierd met nieuwe compositie van Jan de Haan. 

Ter ere van het jubileumjaar heeft CMV Concordia aan de bekende Friese componist Jan de Haan de opdracht gegeven een compositie voor de vereniging te schrijven. De basis voor dit werk is gebaseerd op “de Stijl” en krijgt de titel Color Concordia (vanuit het Latijn vertaald Kleur Harmonie).

Begin jaren 20 (toen ook Concordia is opgericht) kwam Theo van Doesburg naar Drachten omdat hij bevriend was met schoenmaker en dichter Evert Rinsema en zijn broer ook schoenmaker en in zijn vrije tijd kunstenaar Thijs Rinsema. Theo van Doesburg was een van de grondleggers van de Stijl. Via de gebroeders Rinsema is hij in contact gekomen met architect Cornelis Rienks de Boer en samen zijn zij de ontwerpers van de “papegaaienbuurt”. De stijl is kunst op basis van kleurharmonieën. Muziek is kunst op basis van klankharmonieën. Het idee om het motiefje van CCDA te gebruiken geeft dus ook aan, dat het werk in de stijl van CCDA (Concordia) wordt geschreven.

Dit speciaal voor Concordia geschreven stuk gaat op zaterdag 19 november tijdens ons jubileumconcert in première en werd deze maand op feestelijke wijze door Jan de Haan overhandigd aan Concordia.

Verdere informatie over CMV Concordia kun je vinden op www.concordia-drachten.nl

Gepubliceerd: 20 MAA 2022 - 20:20