Concordia’s in Concert met wereldpremière

Concordia’s in Concert met wereldpremière

Nog een aflevering van het Concert van de Week. Daarin richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze editie aandacht voor Concordia’s in Concert met de wereldpremière van het werk Joining Forces van Etienne Houben op zaterdag 24 juni in het Munttheater in Weert.

Concordia’s in Concert is een bijzondere en muzikale samenwerking tussen fanfare Concordia uit Leveroy en harmonie Concordia uit Melick: beide verenigingen betekenen al jaren veel voor elkaar in het muzikale leven. Het programma wordt aangevuld met de percussiegroep uit Leveroy en ook de jeugd gaat deze avond haar talent laten horen in de foyer. Plus de wereldpremière van Joining Forces, gecomponeerd door Etienne Houben. Een avondvullend concert met blaas- en slagwerkmuziek uit de regio!

Wereldpremière
In 2019 heeft fanfare Concordia Leveroy een muziekwerk laten schrijven door Etienne Houben ter ere van het 90-jarig jubileum van de vereniging. Joining Forces heet niet voor niks zo: alle geledingen van Concordia Leveroy werken eraan samen en brengen het werk voor het eerst tijdens dit concert tot klinken. Met de fanfare, de percussiegroep, de jeugdfanfare en de jeugddrumband zullen er een kleine 100 muzikanten op het podium zitten. Een hoogtepunt van de avond! Een ander muzikaal hoogtepunt: de Percussiegroep van Fanfare Concordia werd onlangs Nederlands Kampioen tijdens de Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen in Zutphen. Hun uitvoering van The Hunt van Martijn Oostra was goed voor maar liefst 96 punten. Dat werk zullen ze deze avond nogmaals ten gehore brengen.

Solowerk
Concordia Melick is opgericht in 1882 als fanfare. In 1988 werd overgestapt naar een harmoniebezetting. Zeer lange tijd werden fanfare en harmonie gedirigeerd door iemand van de familie Wolters. Sinds 2022 is Jean-Pierre Cnoops de dirigent. Onlangs maakte de harmonie een succesvolle concertreis naar het Saarland met concerten in Clervaux, Trier en Cloef. Muzikaal hoogtepunt van het concert in Weert is voor de harmonie de uitvoering van het werk Canzonetta van Gabriel Pierné. Hierbij soleert Lara Stapper op klarinet. Lara is 18 jaar en begint komend schooljaar met haar bachelor klassiek klarinet aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Verder wordt een afwisselend programma gespeeld met onder andere het bekende lichte muziekwerk Porgy and Bess van George Gershwin.

Joining Forces
Zoals gezegd besloot Concordia Leveroy voor het 90-jarig bestaan een werk te laten schrijven voor alle geledingen van de vereniging. Er zijn wel vaker composities gemaakt voor slagwerkensemble en fanfare, maar hierbij zouden ook jeugdfanfare Forever Young en jeugddrumband de Beat Boys een rol moeten krijgen. Slagwerker en componist Etienne Houben wilde deze uitdaging aangaan en schreef het werk Joining Forces. Houben: Joining Forces is een Engelse uitdrukking om aan te geven dat de krachten worden gebundeld en dat men eensgezind samenwerkt aan één gemeenschappelijk doel. Deze vierdelige compositie van tien minuten verwijst hiernaar. Fanfare en gestemd slagwerkensemble voor samen een geheel, waarmee de saamhorigheid binnen de vereniging wordt uitgebeeld. Over het algemeen heeft de compositie dan ook een positieve zeggingskracht waarbij turbulente en verdrietige periodes die een vereniging onherroepelijk doormaakt, verklankt worden in het tweede en derde deel. Verder is het de bedoeling dat de hele vereniging de compositie meespeelt dus ook de jeugdleden. Voor hen is speciale aandacht in het laatste deel. Hier wordt in de partituur vermeld dat de jongeren recht dienen te staan en tijdens deze passage extra in de spotlight staan.”

Concordia’s in Concert door fanfare Concordia Leveroy en harmonie Concordia Melick | zaterdag 24 juni, 20.15 uur | kaarten: www.munttheater.nl 

Op de foto: Fanfare Concordia Leveroy brengt de première van een werk van Etienne Houben.

Foto©️: Aanlevering Concordia Leveroy

Gepubliceerd: 21 JUN 2023 - 11:52