Concours Schiedam legt focus op educatie

Concours Schiedam legt focus op educatie

De organisatie van Concours Schiedam zet zaterdag 7 november een evenement in aangepaste vorm op touw. “We willen de verenigingen toch iets bieden om naar toe te kunnen werken, zonder daar punten aan te verbinden. Een evenement met een educatief doel, als opstart naar het nieuwe seizoen of het WMC 2022”, zegt voorzitter Priscilla van Etten.

Het concept biedt de deelnemers de gelegenheid om een optreden van ongeveer 20 minuten te presenteren. Dat mag bestaan uit een mars of (een deel van) een show. Verdere voorwaarden zijn er niet aan verbonden. Na de uitvoering kan de hele vereniging in gesprek gaan met de professionele jury om uitvoerig feedback te krijgen. Daarbij krijgt de korpsleiding ook zelf de gelegenheid om de gemaakte keuzes toe te lichten. “We denken met dit concept veel betere feedback te kunnen geven dan via de tapes die de deelnemers normaliter meekrijgen.”

Van Etten wijst erop dat er geen wedstrijdelement van toepassing is. “Zowel organisatie als juryleden realiseren zich dat er geen topprestaties geleverd kunnen worden. Dat is dit jaar ook niet het doel. Wij hopen een evenement neer te zetten waar de verenigingen weer energie van krijgen en waar de verbondenheid binnen de vereniging na deze vervelende tijd weer tot zijn recht mag komen.”

Het evenement is uitgeschreven op het moment dat voor blazers nog de tweemeternorm gold. Inmiddels zijn de regels weer wat versoepeld. Van Etten: “We zijn in overleg met de gemeente Schiedam om naast de orkesten ook beperkt publiek te mogen ontvangen, met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Daarnaast zal het evenement via livestream te volgen zijn. Geïnteresseerden kunnen dan tegen een kleine donatie meekijken.”

De dag is opgedeeld in vier blokken. In het eerste blok komen vijf korpsen in actie. In het tweede blok krijgt ieder orkest dertig minuten de tijd om het optreden met de professionals te evalueren. Dat gebeurt in volgorde van optreden. Nadat alle vijf korpsen uit het blok hebben opgetreden, komt het eerste korps weer terug op het veld. Met de jury wordt het optreden vervolgens eerst besproken. Na die evaluatie is er gelegenheid om samen met de professionals te werken aan een specifiek onderdeel van het product. Voor ieder korps wordt hiervoor een halfuur uitgetrokken. Daarna komen de volgende vijf korpsen aan de start.

Inmiddels zijn er drie inschrijvingen binnen en hebben drie andere verenigingen serieuze belangstelling getoond. “Er is ruimte voor maximaal tien orkesten”, zegt Priscilla van Etten.

Alles blijft onder voorbehoud, afhankelijk van de ontwikkelingen rond het coronavirus en passend binnen de protocollen van de gemeente Schiedam.

Inschrijven kan via inschrijvingen@concoursschiedam.nl

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/

Gepubliceerd: 30 JUL 2020 - 16:59
Laatste update: 30 JUL 2020 - 17:02