Congres voor show-, mars- en percussiesector

Congres voor show-, mars- en percussiesector

De doelgroep Show, Mars en Percussie (SMP) houdt zaterdag 23 oktober 2021 in het Huis van Eemnes te Eemnes een congres voor verenigingen uit haar sector.

Doel van de bijeenkomst is een platform bieden waar de sector elkaar ziet en met elkaar in gesprek kan gaan. “Zeker in deze tijd is hier grote behoefte aan”, zegt Jaap van Waveren, voorzitter van de landelijke KNMO-doelgroep SMP. “De verenigingen zijn nu allemaal bezig met opstarten maar er komt natuurlijk een moment dat men zich gaat afvragen: wat gaan we in 2022 doen? Daar wil het congres ruimte aan geven met diverse onderwerpen.”

WMC
Een vooruitblik op het voorlopige programma laat diverse interessante onderdelen zien.
In 2022 staat het WMC op de kalender. De Artistieke Commissie Mars- en Showwedstrijden
van het WMC zal de deelnemers helemaal op de hoogte brengen van de WMC-reglementen voor de onderdelen Mars, Marsparade en Show. Met name zal worden ingegaan op de toepassing en
interpretatie van de reglementering. Dit zal voor veel verenigingen zeker een goede
reden zijn om aanwezig te zijn. Ook komt er een aparte sessie voor de WMC-reglementering
voor de Concertwedstrijden Slagwerkensembles. De doelgroep SMP en het WMC trekken hier samen in op.

Visual
Ook wordt er een sessie voor de jeugdkorpsen gehouden. Zij hebben inmiddels een vaste plek op dit congres. Verder staat een bespreking van het onderdeel visual op de agenda. Zowel bij mars- als showwedstrijden is dit een belangrijk facet. Maar wordt daar ook in de praktijk wel zoveel waarde aan gehecht? Dat muzikaal leider een betaalde kracht is, wordt als normaal ervaren. Vaak wordt ook de slagwerkinstructeur nog wel betaald, maar als het gaat om marsexercitie en show wordt de inzet van een betaalde kracht veel minder als vanzelfsprekend gevonden. De gemiddelde mars- en showband lijkt er weinig waarde aan te hechten terwijl iedere vereniging beseft dat het wel van belang is. Pas als er een belangrijk concours in het verschiet ligt, wordt er serieus nagedacht om hier experts voor in te zetten en in te huren, maar door het jaar heen doet een van de instructeurs dit erbij. De sessie gaat over de ins en out van visual waarbij zal blijken dat ook dit een echte specialiteit is.

Sessie
Een hele andere sessie gaat over Buma Stemra. Hoe zit het nu in elkaar met de auteursrechten op muziek en dan met name met het oog op de toenemende digitalisering in de diverse muzieksectoren. Verder maakt de doelgroep SMP haar plannen voor 2022 bekend.
Kortom: een vol en zeer interessant programma voor alle vereniging in de SMP-sector. De organisatie hoopt dat de coronamaatregelen tegen die tijd nog verder versoepeld zijn. Uiteraard wordt het congres georganiseerd op basis van de dan geldende RIVM-richtlijnen en coronamaatregelen. Mocht de bijeenkomst niet live gehouden kunnen worden dan zal het congres volledig online te volgen zijn. Voor de organisatie tekent het kernteam SMP onder leiding van Jaap van Waveren. Het
dagvoorzitterschap is in handen van Paul Doop ligt. De inschrijving gaat medio augustus van start.

Foto: Henk Smit zal namens de artistieke commissie Mars- en Showwedstrijden van het WMC uitleg geven over de WMC-reglementen.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 31 MEI 2021 - 15:05
Laatste update: 09 JUN 2021 - 16:06