Coördinator militaire muziek: '4 mei 2020 is uitzonderlijke situatie'

Coördinator militaire muziek: '4 mei 2020 is uitzonderlijke situatie'

“Er is geen bezwaar tegen het spelen van het signaal Taptoe Infanterie, zeker niet in buitengewone tijden als nu.” Dat zegt luitenant-kolonel Thijs Jansen, coördinator militaire muziek.

Jansen reageert daarmee op de discussie die momenteel gevoerd wordt op sociale media. Aanleiding hiervoor is een Facebook-oproep aan trompettisten om op 4 mei om 19.58 uur massaal naar buiten te gaan om het signaal Taptoe Infanterie uit te voeren op pleinen en straten en bij verzorgingstehuizen, ziekenhuizen of kerken. De initiatiefnemers willen hiermee nog enig cachet geven aan de viering van ‘75 jaar vrijheid’, nu de openbare herdenkingen door het coronavirus niet doorgaan.

Een aantal mensen is van mening dat de waardigheid van het moment wegvalt als het signaal op iedere hoek van de straat gespeeld wordt. Zeker als dat gedaan wordt door muzikanten die niet over voldoende vaardigheden beschikken om het signaal waardig te kunnen uitvoeren. Jansen zegt daarover: “Het signaal is weliswaar enigszins beladen en zou alleen op gepaste momenten door vaardige solisten gespeeld moeten worden, maar 4 mei dit jaar wordt anders dan andere jaren. Bij militaire herdenkingen of uitvaarten is en blijft het spelen van dit signaal voorbehouden aan muzikanten van de krijgsmacht”, aldus Jansen, die eraan toevoegt dat het signaal Taptoe Infanterie niet verward moet worden met The last post.

Foto: Stichting 4-5 mei

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 26 MAA 2020 - 15:18
Laatste update: 26 MAA 2020 - 15:22