Corona dwarsboomt dirigentenwisseling bij Crescendo

Corona dwarsboomt dirigentenwisseling bij Crescendo

Het stond allemaal zo mooi geprogrammeerd. Tijdens een concertavond van de Christelijke Harmonievereniging Crescendo uit Sassenheim zou dirigent Dirk van der Niet na vijftien letterlijk het stokje overgeven aan de zijn opvolger Willem van Zee. Maar het pakte allemaal anders uit. In de ochtenduren meldde Van der Zee dat hij geveld was door corona. En dus moest het programma worden omgegooid.

Zaterdagavond stond de Julianakerk in Sassenheim bol van hoogstaande muziek tijdens de majestueuze klanken van het Groot Harmonie Orkest van de Christelijke Harmonie vereniging Crescendo. Groots, meeslepend, maar ook weergaloos zachte muziek; alles was aanwezig om het vertrek van dirigent Dirk van der Niet, die meer dan vijftien jaar muzikaal leider was van dit orkest, een afscheid op maat aan te bieden. Op deze muzikaal hoogstaande avond zou het stokje letterlijk worden overgedragen aan de nieuwe dirigent Willem van Zee.

Hoe anders verliep de dag. Om kwart voor negen ontving het orkest het bericht dat Willem van Zee geveld was door Corona. Een crisisteam werd in paraatheid gebracht om tot een oplossing te komen zodat het concert door zou kunnen gaan. Enkele uren later was alles geregeld. Dankzij de flexibiliteit van de orkestleden die een vrije middag opofferden om bij een ingelaste repetitie aanwezig te kunnen zijn, wilde Dirk ook het gedeelte dat Willem met het orkest had ingestudeerd en zou dirigeren op zich nemen. Hij was bekend met een aantal van de te spelen stukken en hij kende het orkest immers als geen ander.

Het vele publiek, waaronder sponsoren, ere-leden en leden van verdienste, oud-leden en diverse raadsleden genoten van een zeer gevarieerd programma waarbij het orkest begon met een moment van aandacht voor de oorlog in Oekraïne met het stuk: Prayer for Ukraine, bewerkt door de nieuwe dirigent Willem van Zee. Zo kwamen gedurende de gehele avond beide dirigenten steeds in muzikale vorm dicht bij elkaar.

Na afloop van het concert bedankte Dirk van der Niet zijn publiek waarna hij het stokje symbolisch overdroeg aan concertmeester Netty Moolenaar. Want het Groot Harmonie Orkest gaat met gezwinde spoed verder met de voorbereidingen voor het volgende concert. Dit concert, dat geheel in Franse stijl zal plaatsvinden, vindt plaats op donderdag 23 juni ter ere van het honderdjarig bestaan van de Oranjevereniging in Sassenheim. Gerard Alderliefste zal daar de muzikale gast zijn om u samen met het GHO mee te nemen in de wereld van het Franse chanson. Komt u ook dan en maak kennis met weer een gehaal andere kant van het veelzijdige Crescendo Sassenheim. Voor meer informatie: www.crescendosassenheim.nl

Op de foto: Dirk van der Niet overhandigt dirigeerstokje aan orkestmeester Netty Moolenaar.

Gepubliceerd: 03 APR 2022 - 14:23
Laatste update: 03 APR 2022 - 14:25