Corona geeft Robbert Vos zetje voor winst in compositiewedstrijd

Corona geeft Robbert Vos zetje voor winst in compositiewedstrijd

De coronacrisis zorgt vooral voor narigheid. Af en toe is het virus ook de aanleiding voor een leuke verrassing. Euphoniumspeler, dirigent en docent Robbert Vos vond door corona hernieuwde inspiratie om een compositie te voltooien waar hij in 2008 aan was begonnen. Het leverde hem de overwinning op in een Engelse compositiewedstrijd.

“Voor mij wordt hiermee een cirkeltje rondgemaakt. Ik heb veel gecomponeerd als hobby vanaf mijn 10e levensjaar totdat ik afstudeerde in 2008. Al die tijd is het werk Capriccio op de plank blijven liggen. Door de coronacrisis vond ik tijd om het af te maken. Deze winst is een bevestiging dat ik toch weer meer met componeren moet en wil gaan doen. Ik heb al diverse ideeën klaarliggen.” Dat zegt Robbert Vos in een reactie op het winnen van de compositiewedstrijd van de Engelse muziekuitgever Brookwright Music.

De 34-jarige euphoniumspeler, dirigent en docent is winnaar geworden van de eerste editie van de International Brass Band Composer Competition, een compositiewedstrijd uitgeschreven door de nieuwe uitgever Brookwright Music. Hij won zowel de jury- als de publieksprijs. Juryleden waren de componisten James Curnow en Liz Lane en Paul Hindmarsh, onder andere voorzitter van de muziekcommissie van de European Brass Band Association (EBBA).

De eerste schetsen voor de winnende compositie dateren al van 2008. Vanwege drukke werkzaamheden bleef het werk al die tijd onder in de la liggen. Vos: “Ik heb Capriccio destijds gecomponeerd maar nooit helemaal afgemaakt. Door de coronacrisis heb ik het weer opgepakt. Toen ik de wedstrijd voorbij zag komen, besloot ik om deel te nemen. De winst had ik niet verwacht, echt te gek!”

Capriccio is geen programmatisch werk en dus niet gebaseerd is op een bepaald verhaal. Vos: “Ik heb gebruik gemaakt van enkele thema’s, motieven en harmonische en ritmische structuren die ik in het werk verder ontwikkel en terug laat komen in diverse gedaantes. De luisteraar wordt regelmatig op het verkeerde been gezet door verschuivingen van de puls en het werk hangt met regelmaat onduidelijk tussen een 3/4 en een 6/8 maat in. Het is een virtuoos en uitdagend werk met een wat meer abstract of verwijd tonaal karakter.”

Aan de zege is een juryprijs van 100 pond cash van Besson verbonden en een licentie voor Note Performer. De publieksprijs bestaat uit een waardebon van 100 pond van Geneva. Het werk wordt bovendien uitgegeven door Brookwright Music. Vos: “Hopelijk kan het na de coronacrisis dan ook eens daadwerkelijk worden uitgevoerd.”

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 02 OKT 2020 - 12:31
Laatste update: 14 OKT 2020 - 12:49