Coronavirus en de gevolgen voor activiteiten in de muziekwereld

Coronavirus en de gevolgen voor activiteiten in de muziekwereld

Het coronavirus is inmiddels ook in Nederland geconstateerd. Verschillende muziekverenigingen en -organisaties vragen zich af welke gevolgen dit heeft voor optredens, concoursen en andere muzikale evenementen. De KNMO volgt nauwlettend alle ontwikkelingen rondom het virus. De adviezen en richtlijnen van het RIVM (Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu) en de GGD zijn leidend voor de KNMO.

De KNMO adviseert alle muzikanten, muziekverenigingen en organisatoren van evenementen deze adviezen te volgen. Op het moment dat de lokale, regionale of landelijke overheid extra maatregelen treffen zullen zij dat ook communiceren. Op het moment dat deze maatregelen ook de muziekwereld raken laten wij dat zo spoedig mogelijk weten. Voor specifiek advies op lokaal niveau wordt geadviseerd contact op te nemen met de GGD.

Alle adviezen en contactinformatie zijn te vinden op de website van het RIVM.

Internationale evenementen
Bij organisatoren van internationale evenementen in Nederland leven ook vragen over de gevolgen van het virus. Zij doen er goed aan om ook in overleg te treden met de plaatselijke GGD en/of het RIVM. Op dit moment zijn er geen adviezen om internationale evenementen af te gelasten. Organisaties doen er verstandig aan om de actuele adviezen in de gaten te houden. Over de persoonlijke voorzorgsmaatregelen én stappen die genomen kunnen worden op het moment dat iemand ziek wordt, zijn adviezen te vinden op de website van het RIVM.

Reizen naar het buitenland
Ook voor verenigingen of muzikanten die deelnemen aan evenementen in het buitenland adviseren wij de informatie van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen. Er is geen algemeen advies voor het al dan niet deelnemen aan een evenement. Dat hangt af van de specifieke en actuele situatie. De KNMO adviseert om voor de reis van uw vereniging altijd advies in te winnen via het RIVM en/of Buitenlandse zaken.

Verder adviseert de KNMO in algemene zin het volgende:
• Houd nauw contact met organisator van het evenement waaraan u deelneemt.
• Volg de reisadviezen van ministerie van Buitenlandse Zaken voor uw bestemming.
• Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert daarnaast de actuele situatie in de gaten te houden via de Reisapp. Als u uw bestemming favoriet maakt, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies voor dat land verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
• Registreer je bij de Nederlandse ambassade in het land van bestemming. Dit kan via de reisapp of via de site van Buitenlandse Zaken. Laat de ambassade ook weten dat u met een grote groep muzikanten deelneemt aan een evenement.
• Volg bij terugkomst uit risicogebied de aanwijzingen van het RIVM.
• Deelnemers aan (sport)evenementen in het buitenland doen er goed aan de contactgegevens van eigen huisarts en van (eigen) reisverzekering bij de hand te houden.

De KNMO verzoekt de organisaties van evenementen in de amateurmuziek c.q. doelgroepen en leden van de KNMO die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van evenementen de komende periode bovenstaande adviezen te volgen. Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn dan kan contact worden opgenomen met het kantoor van de KNMO.

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 04 MAA 2020 - 13:00
Laatste update: 04 MAA 2020 - 13:02