Culinair concert biedt Kijkje in de Keuken

Culinair concert biedt Kijkje in de Keuken

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het concert Kijkje in de Keuken door het Open Fanfare Orkest op 18 februari in De Bussel in Oosterhout (N.Br.)

Zin in een muzikale én culinaire smaakbelevenis? Een op hoog niveau musicerende fanfare en een bekende tv-kok betreden zondag 18 februari gezamenlijk het podium. Terwijl het Open Fanfare Orkest prachtige fanfarewerken voorschotelt, bereidt en serveert chef-kok Mounir Toub al vertellende een drietal gerechten. Een boeiend programma, opgebouwd als een menu en letterlijk om je vingers bij af te likken.

Het concert Kijkje in de Keuken door het Open Fanfare Orkest (OFO) staat in het teken van kijken, luisteren en proeven. Naast smaakvolle muziekwerken en heerlijke Marokkaanse hapjes zullen Willem van Zee en Mounir Toub live op het podium laten zien hoe zij te werk gaan als respectievelijk chef-dirigent en als chef-kok. Op het programma van OFO staan enkele hoogstaande werken zoals de Ouverture Fantastique, die Peter Benoit al in 1856 componeerde als eerste origineel werk voor fanfare met complete saxofoonfamilie. Harrie Janssen schreef het uitdagende Voyage au Centre de la Terre als een muzikale verklanking van significante momenten uit de gelijknamige roman van Jules Verne. Bij Excalibur waren de snelheid, kracht en wendbaarheid van het zwaard van de legendarische koning Arthur de inspiratiebron voor componist Jan Van der Roost. De sacrale sfeer van de kloosters, gebeden, eenzaamheid, de weidsheid van de Meteora-vallei en de pracht van de natuur komen allemaal naar voren in Valley of the Pinios van Kevin Houben. De muzikale gerechten worden verder gelardeerd met de Champagner Galop van Hans Christian Lumbye en de Mars uit De Liefde voor de Drie Sinaasappelen van Sergej Prokofjev.

TV-KOK MOUNIR TOUB
Tijdens dit ‘proefconcert’ bereidt en serveert chef-kok Mounir Toub een aantal verrukkelijke Marokkaanse hapjes en vertelt daarbij hoe hij te werk gaat. Mounir is onder meer bekend van Tijd voor MAX en tv-programma’s bij 24Kitchen, daarnaast ook als auteur van kookboeken. Hij heeft samengewerkt met sterrenchefs als Robert Kranenborg en Margo Reuten, maar is bovenal geschoold door zijn moeder. Door de inbreng van deze enthousiaste kok en de te spelen fanfarewerken biedt het concert een unieke gelegenheid om te verdiepen in de raakvlakken tussen musiceren en het bereiden en proeven van eten. Een totaalprogramma om van te smullen!

‚ÄčVOORBEREIDING MENU
Zowel het muzikale als het culinaire menu van dit concert zijn goed doordacht. Tijdens de voorbereidingen bleken hierbij al snel de parallellen. Bovendien zijn bij dit project drie van de musici zowel professioneel muzikant en docent als hartstochtelijk kookfanaat. Deze coaches hebben elke repetitie afgesloten met handige tips om vanuit culinair perspectief muzikale vaardigheden te leren doseren bij het instuderen van de werken. Deze tips boden nuttige handvatten over de kaders, de ingrediënten, het op smaak brengen, de eigenlijke bereiding en tot slot het op kleur brengen van de muziekstukken, alsof het gerechten zijn. Of zo smaakvolle en muzikale schotels zijn voorbereid, mag het publiek deze middag zelf ‘proeven’.

OPEN FANFARE ORKEST
Het Open Fanfare Orkest is een ‘fanfareorkest nieuwe stijl’ dat op een zo hoog mogelijk niveau muziek maakt. Artistiek leider en dirigent is Willem van Zee. Elk seizoen telt twee bijzondere projecten die iets unieks brengen in de zin van samenwerking, muziekstijl, locatie of educatief karakter, met vernieuwing voor zowel muzikanten als publiek. OFO wil iedereen zo een verrassende kant van de fanfaremuziek laten zien. Meer informatie over OFO en over het volgende project is te vinden op www.openfanfareorkest.nl.

Culinair Concert Kijkje in de Keuken door Open Fanfare Orkest o.l.v. Willem van Zee m.m.v. tv-chefkok Mounir Toub en presentatie door Martine Huijbregts | zondag 18 februari, 15.00 uur | Theater De Bussel Oosterhout (N.Br.) | kaarten: www.theaterdebussel.nl of scan de QR-code.

Op de foto: Willem van Zee is de artistiek leider en dirigent van het Open Fanfare Orkest.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl. 

Gepubliceerd: 07 FEB 2024 - 15:36
Laatste update: 16 FEB 2024 - 07:45