Culturele verenigingsleven: 6 opdrachten aan minister Van Engelshoven

Culturele verenigingsleven: 6 opdrachten aan minister Van Engelshoven

De enorme verbindende maatschappelijke kracht van het culturele verenigingsleven is de afgelopen weken wel gebleken. Op Koningsdag klonk door heel Nederland het Wilhelmus, tijdens de dodenherdenking speelden duizenden muzikanten het signaal Taptoe en bij talloze verzorgingstehuizen en ziekenhuizen werden patiënten, ouderen en hulpverleners met een muzikale presentatie een hart onder de riem gestoken. En hoe groot zal straks de rol van de culturele verenigingen zijn bij het heropstarten van de samenleving?

De Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) en Koornetwerk Nederland roepen minister Ingrid van Engelshoven (OCW) daarom op om het culturele verenigingsleven niet te vergeten.

Dit zijn de zes opdrachten aan minister Van Engelshoven en het kabinet:

1. Neem het culturele verenigingsleven beter mee in de besluitvorming en communicatie over de maatregelen.

2. Neem regie op (de communicatie van) maatregelen en het weer opstarten van activiteiten van verenigingen, samen met gemeenten, provincies en veiligheidsregio’s.

3. Zorg ervoor dat, net als in de sportsector, koor- en muziekverenigingen met hoge vaste lasten vanwege een eigen gebouw of vaste huur van locatie niet financieel onderuit gaan.

4. Zorg voor heldere richtlijnen voor veilig zingen en musiceren (met name vanwege het vrijkomen van aerosolen) en ondersteun verenigingen financieel om de noodzakelijke investeringen te doen om dat ook weer mogelijk te maken.

5. Neem het verenigingsleven mee in de volgende fase voor ondersteunende maatregelen voor de cultuursector.

6. Maak haast met het uitvoering geven aan de vorig jaar door de Tweede Kamer aangenomen motie over de ondersteuning van culturele verenigingen.

Foto: Rijksoverheid

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzerGepubliceerd: 10 MEI 2020 - 10:24
Laatste update: 10 MEI 2020 - 10:53