Culturen komen samen tijdens Amsterdam Marimba Weekend

Culturen komen samen tijdens Amsterdam Marimba Weekend

Het Amsterdam Marimba Weekend bestaat tien jaar en viert dat van 14 tot en met 17 maart 2024 met de zesde editie Bringing together people and cultures op diverse locaties in Amsterdam. Naast concerten van klinkende namen uit binnen- en buitenland, zijn er ook tal van activiteiten voor muzikanten uit alle genres.

Naast concerten van grote internationale namen als Marta Klimasara, Adélaïde Ferrière, Patricia Brennan, Rachel Xi Zhang, Sasha Berliner en Tatiana Koleva omvat het festival openbare masterclasses, workshops en een compositiewedstrijd. Het Amsterdam Marimba Weekend biedt veel ruimte voor jonge muzikanten uit binnen- en buitenland en voor nieuwe muziek in uiteenlopende genres: van klassiek tot dance, van hedendaags tot pop en van jazz tot elektronica. Ook verwante instrumenten als de vibrafoon en de xylofoon zijn te horen. Het thema dit jaar is Bringing together people and cultures. Artistiek leider van het festival is de Bulgaarse in Nederland woonachtige Tatiana Koleva. Zij behoort wereldwijd tot de meest invloedrijke marimbaspelers. “De marimba is een mondiaal instrument met wortels in vrijwel alle culturen. Met ons festival willen we al die culturen met elkaar verbinden.”

OPMARS
De marimba, een van de oudste instrumenten ter wereld, is de laatste twintig jaar bezig met een opmars. Steeds vaker is het instrument ook als solo-instrument te horen. Tatiana Koleva: “Alles klinkt goed op de marimba: Philip Glass, Steve Reich, Astor Piazzolla, Johan Sebastian Bach en ook vele uitdagende hedendaagse composities.”

KLASSIEK
De vrijdagavond 15 maart is in het Orgelpark de klassieke avond met optredens van de wereldtoppers Rachel Xi Zhang (China), Marta Klimasara (Polen) en Adélaïde Ferrière (Frankrijk). Ook is het podium voor Tomorrow’s Stars, met onder hen drie aanstormende talenten uit Polen, China en Taiwan.

LADIES VIBE OUT!
Het concert op zaterdagavond in het Bimhuis draagt de titel Ladies Vibe Out!: vrouwelijk vuurwerk van topvibrafonisten. Patricia Brennan neemt drummer Noel Brennan mee en Sasha Berliner speelt samen met haar eigen gitarist. Tatiana Koleva (op marimba) deelt het podium met virtuoos Zhivko Vasilev op kaval (Bulgaarse herdersfluit). De vrouwen presenteren hun eigen muziek in zeer uiteenlopende sets, variërend van groovy jazz, ultramoderne elektronische muziek tot meeslepende ritmes uit de Balkan. Special guest is percussionist Vernon Chatlein. Onder zijn leiding sluiten alle musici samen deze spectaculaire avond af.

SPLENDOR
Voor de eerste maal vormt Splendor de thuisbasis van het festival. Drie dagen lang vinden er masterclasses, workshops en concerten plaats, waaronder het Open Podium voor de deelnemers aan de masterclasses en het Tomorrow’s Stars lunchconcert.

WERELDPREMIÈRES
Zeer trots is het festival op het werk Three Spanish Pantomime, speciaal voor het Amsterdam Marimba Wekend geschreven door Nick Woud, voormalig paukenist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Dit werk voor pauken en twee marimba’s gaat op vrijdag 15 maart in wereldpremière in het Orgelpark en wordt uitgevoerd door Rachel Xi Zhang, Tatiana Koleva en Nick Woud zelf. Op de zondag wordt een opdrachtcompositie voor twee marimba’s en een elektronisch gestuurd orgel van Ivan Vukosavljevic, winnaar van de AMW’22 Composition Award, voor de eerste keer voor publiek gespeeld.

TATIANA KOLEVA
De in Bulgarije geboren en getogen en al vele jaren in Nederland wonende en werkende Tatiana Koleva behoort tot de beste en meest invloedrijke marimbaspelers ter wereld. Ze heeft wereldwijd een grote bijdrage geleverd aan de emancipatie van slagwerk in het algemeen en de marimba in het bijzonder. Componisten waarderen haar gave om nieuwe werken heel persoonlijk te interpreteren. Er zijn meer dan honderd stukken voor haar geschreven. Tatiana Koleva is oprichter en leider van de zeer succesvolle Youth Percussion Pool, een slagwerkformatie voor jonge toptalenten.

INFORMATIE
Amsterdam Marimba Weekend | Splendor, Orgelpark en Bimhuis Amsterdam | Donderdag 14 tot en met zondag 17 maart | Tickets en informatie: www.amsterdammarimbaweekend.nl.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.  

Gepubliceerd: 03 MAA 2024 - 12:09
Laatste update: 06 MAA 2024 - 10:41