De Bazuin herdenkt alsnog 75 jaar bevrijding

De Bazuin herdenkt alsnog 75 jaar bevrijding

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het uitgestelde bevrijdingsconcert van de Koninklijke Harmonie De Bazuin uit Gorinchem.

Herdenken is onlosmakelijk verbonden met muziek. Donderdag 5 mei speelt de Koninklijke Harmonie De Bazuin het uitgestelde concert 75 Jaar bevrijding spelen in de Grote Kerk. Waarom? Omdat het zo indrukwekkend is en iets dat we moeten blijven herinneren en herdenken. Met de beelden die dagelijks tot ons komen, hoeven we niemand meer uit te leggen hoe belangrijk dit is. De Bazuin drukt ons muzikaal nog eens met de neus op de feiten.

Rode draad
Voor het bevrijdingsconcert heeft De Bazuin een programma samengesteld met indrukwekkende werken. De rode draad is Herdenken, Vrijheid en Feest. Daarin mag de vertolking van het thema uit de film Schindler’s List niet ontbreken. De Duitse industrieel Oskar Schindler zette in de Tweede Wereldoorlog zijn vermogen in om meer dan 1100 joden te redden van een gewisse dood in Auschwitz. Regisseur Steven Spielberg schreef er filmgeschiedenis mee. De muziek bij deze met zeven Oscars bekroonde film werd geschreven door John Williams. Jan de Haan maakte een inspirerende bewerking van het pakkende thema uit Schindler’s List. De Bazuin voert het werk uit met de professionele cellisten Berta Garcia Sanz (1991) en Noam Staal (1987). Zij richtten in 2018 Duo Cellousy op.

Playlist
Dan The Story of Anne Frank. Nog zo’n werk dat op de playlist van geen enkel herdenkingsconcert mag mankeren. Otto M. Schwarz beschrijft in deze beklijvende compositie het verhaal van het Duitse meisje Anne Frank dat tijdens de Tweede Wereldoorlog jarenlang, samen met haar familie, verborgen woonde in het Amsterdamse 'Achterhuis'. Ze werden verraden en gedeporteerd naar Auschwitz. Alleen de vader overleefde deze vreselijke gebeurtenis. Met dit werk wil de componist, zelf vader van twee dochters, een muzikaal statement maken tegen elke vorm van racisme. Met Frans van Limburg als verteller zal de uitvoering een grote indruk maken op het publiek.

Bevrijdingsmedley
De Koninklijke Harmonie De Bazuin staat onder leiding van dirigent Jos Jansen. Hij is ook verantwoordelijk voor de gehele programmering die naast de genoemde werken stukken omvat zoals Abide With me/Hymn to the Fallen, Invierno Porteno en YMCA. Het uitgestelde bevrijdingsconcert wordt feestelijk afgesloten met de Bevrijdingsmedley. Het vijf kwartier durende concert vindt plaats in samenwerking met de gemeente Gorinchem en Comité 4 en 5 mei Gorinchem.

Kaarten
Concert 75 jaar bevrijding door Koninklijke Harmonie De Bazuin Gorinchem: donderdag 5 mei, 20.00 uur, Grote Kerk Gorinchem. Kaarten: www.debazuin-gorinchem.nl.

Foto
De cellisten Berta Garcia Sanz en Noam Staal werken mee aan de het bevrijdingsconcert van De Bazuin uit Gorinchem.

Gepubliceerd: 19 APR 2022 - 15:22