De Betuwe is een eerste divisieorkest rijker

De Betuwe is een eerste divisieorkest rijker

Zaterdag 19 november jl was voor de leden van het Groot Orkest van muziekvereniging Kunst en Vriendschap uit Maurik een spannende dag. In de ochtend vertrok het 60 koppige orkest onder leiding van dirigent Arjan Gaasbeek naar Zutphen voor hun deelname aan het concertconcours van de Muziekbond Gelderland-Flevoland.

De vereniging kent een goede geschiedenis wat betreft concours deelnames. In 2011 promoveerde de vereniging in Zaandam van de 5e naar de 4e divisie en in 2014 van de 4e naar de 3e divisie. Vervolgens ging het orkest naar Zutphen voor een promotie in 2017 van de 3e naar de 2e divisie met maar liefs 93,17 punten. De spanning was dus hoog bij de muzikanten omdat ze zich afvroegen of het deze keer in Zutphen weer zo succesvol kon worden.

Kunst en Vriendschap speelde in de middag drie werken. Ze opende met een Spaanse pasodoble Puenteareas waarna het orkest de twee te beoordelen werken speelden. Het eerste werk was La Quintessenza, een stemming stuk met een forse opening van de koperblazers en met een geweldige saxofoon solo in het rustige midden deel. Daarna speelde het orkest Fleodrodum, een stuk dat geïnspireerd is op het dorpje Vlierden waarbij een muzikale reis te horen is van een middeleeuwse dans, het opstarten van een van de molens van Vlierden, een trip langs de begraafplaats en afsluitend met een heksendans in het ven bij Vlierden.

Alle muzikanten speelden op de toppen van hun kunnen en de jury was erg te spreken over de muzikaliteit van het orkest en het goede samenspel. Ze boekte een fantastisch resultaat met een eindbeoordeling van 87,83 punten en dit betekent natuurlijk een 1e prijs en promotie naar de 1e divisie. Deze promotie is dus de vierde op rij. Onder leiding van Arjan Gaasbeek maakt dit orkest een geweldige ontwikkeling door en weet zij in een periode van 11 jaar van de 5e door te stoten naar de 1e divisie. Voor zover bekend een unicum in de wereld van de blaasmuziek.

Een prestatie van formaat waar in Maurik en omstreken nog veel over nagepraat zal worden. De Betuwe is een 1e divisie orkest rijker!

Tekst en foto: Aanlevering Kunst en Vriendschap.

Gepubliceerd: 22 NOV 2022 - 16:16