De Kindertemmer: een avontuurlijk familieconcert met Jacques Vriens

De Kindertemmer: een avontuurlijk familieconcert met Jacques Vriens

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op de voorstelling De Kindertemmer van het Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO) samen met schrijver Jacques Vriens op 3 en 4 juni in Eindhoven en Tilburg.

Hou je van spannende verhalen en mooie muziek? Dan mag je de voorstelling De Kindertemmer niet missen! Dit is een unieke samenwerking tussen kinderboekenschrijver Jacques Vriens en het Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO). Zij brengen een muzikaal avontuur over twee ontembare kinderen die allerlei streken uithalen.

Etterbakken
Quinten en Annabel zijn broer en zus, maar ook de grootste etterbakken van de wereld. Ze maken hun ouders het leven zuur met hun gezeur, geschreeuw en geruzie. Hun ouders proberen van alles om ze tevreden te stellen, maar niets helpt. Dan besluiten ze om de Kindertemmer in te schakelen. Deze geheimzinnige figuur belooft dat hij Quinten en Annabel weer braaf en lief kan maken. Maar hoe doet hij dat? En wat gebeurt er als de kinderen zich verzetten?

Spanning
Jacques Vriens vertelt het verhaal met veel humor en vaart, terwijl het BJPO de sfeer en de spanning versterkt met prachtige muziek. Het BJPO bestaat uit talentvolle jonge muzikanten uit heel Noord-Brabant, die onder leiding staan van chef-dirigent Johan Smeulders. Zij spelen een gevarieerd repertoire dat speciaal voor deze voorstelling is samengesteld, met onder andere Danzon no. 2 van Arturo Marquez en Bolero van Maurice Ravel. “Onze dirigent Johan Smeulders heeft wel het finalestuk geschreven om de juiste sfeer bij het einde van het verhaal te creëren”, vertelt Vivian Ahout namens het orkest.

Lespakket
De Kindertemmer is een voorstelling voor jong en oud, die laat zien hoe leuk en spannend muziek en theater kunnen zijn. Het is ook een leuke manier om kennis te maken met het werk van Jacques Vriens, een van de bekendste en meest geliefde kinderboekenschrijvers van Nederland. “We hopen met dit project ook muziek aan te prijzen bij de jeugd”, vervolgt Vivian. “Zo hebben we speciaal voor De Kindertemmer een lespakket ontwikkeld voor basisscholen. Leerlingen kunnen op een laagdrempelige manier kennismaken met hoe muziek gebruikt wordt om een verhaal kracht bij te zetten. Want dat is eigenlijk precies wat het BJPO live tijdens De Kindertemmer gaat doen: muziek maken om het verhaal kracht te geven! Het pakket is gericht op zowel de onderbouw als de bovenbouw van de basisschool.”

Meet&Greet
Het pakket bestaat uit een lesbrief, kleurplaten, een poster en flyers voor de voorstelling. Leerkrachten behandelen het interactieve lesonderdeel uit de lesbrief en laten de leerlingen daarna individueel aan de slag gaan met de kleuropdracht. De kunstwerkjes kunnen ze daarna insturen om mee te doen aan een winactie: een meet&greet met Jacques Vriens en het BJPO. Naast het lespakket voor basisscholen leveren we kleurplaten, tekenopdrachten, posters en flyers aan ziekenhuizen, bibliotheken en wijkcentra.

Over het BJPO
Het Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO) is een initiatief van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) om jonge muzikanten te inspireren, te verbinden en te enthousiasmeren voor blaasmuziek. Het BJPO geeft jaarlijks concerten op hoog niveau in samenwerking met (internationale) topsolisten, onder leiding van chef-dirigent Johan Smeulders. Het BJPO is toonaangevend in het profileren van het fenomeen harmonieorkest en het bijbehorende repertoire, en verricht pionierswerk op het gebied van repertoirevernieuwing.

De Kindertemmer door Het Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO) en schrijver Jacques Vriens | zaterdag 3 juni, 14.30 uur in Muziekgebouw Eindhoven | zondag 4 juni, 14.30 uur in de Schouwburg Concertzaal Tilburg | Kaarten: https://www.bjpo.nl/projecten/ 

Op de foto: De Kindertemmer is het nieuwe project van Het Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO).

Foto©️ Kees Staps

Gepubliceerd: 16 MEI 2023 - 20:04