De meerwaarde van een bekende artiest als trekpleister

De meerwaarde van een bekende artiest als trekpleister

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het kerstgalaconcert waarvoor het Jouster Fanfare Orkest op zaterdag 10 december een hele rits bekende artiesten heeft uitgenodigd. Wat is de meerwaarde van het aantrekken van een tv-persoonlijkheid om je concert op te luisteren?

Het Jouster Orkest bestaat 60 jaar en staat 10 jaar onder de bezielende leiding van dirigent Siemen Hoekstra. Reden genoeg om flink uit te pakken. Zaterdag (10 december) betreedt in Sportfun in Joure tijdens een kerstgalaconcert een keur aan topartiesten het podium. Op het affiche staan pianist/presentator Cor Bakker, bariton Marco Bakker, The Voice of Holland-zangeres Jennie Lena en het bekendste mannenkoor van Nederland, de Koninklijke Mastreechter Staar uit Maastricht. Sportaccommodatie Sportfun wordt voor deze gelegenheid omgetoverd tot een sfeervol theater in warme kerstsferen. Het kost een paar dubbeltjes, maar dan heb je ook wat.

Het Jouster Orkest is niet de enige vereniging die van radio en tv bekende artiesten contracteert om samen op te treden. Op de posters die afgelopen weken via de concertagenda van KNMO Klankwijzer gedeeld werden, zagen we regelmatig de namen en vooral de afbeeldingen van René van Kooten, Trijntje Oosterhuis, Jamai, Patricia van Haastrecht, Petra Berger, Tony Neef, Romy Monteiro en Francis van Broekhuizen voorbijkomen. Bij de Jouster Fanfare is de presentatie van zo’n kostbaar maar aanlokkelijk programma niet in een vlaag van enthousiasme uit de lucht komen vallen. Er zit er een doordacht plan achter. Het aantrekken van een landelijk bekende publiekstrekker is zelfs als onderdeel meegenomen in het beleidsplan de vereniging. Voorzitter Grietje van der Wal geeft uitleg: “Nu de subsidies structureel teruglopen moeten we wel zelf op zoek naar alternatieve bronnen van inkomsten. Dat doen we het liefst met dingen waar we goed in zijn, namelijk muziek maken. Daar zit onze kracht en daar krijgen we energie van.”

Magneetfunctie
Maar optreden met een bekende artiest is niet alleen bedoeld als middel om de kas te spekken. Het heeft ook een magneetfunctie, legt Greetje uit. “Het organiseren van bijzondere concerten hangt samen met zichtbaarheid. Op de eerste plaats natuurlijk om ‘reclame’ te maken voor ons orkest. Maar het treft ook nog een ander doel. Met de veelheid aan keuzes voor de jeugd, maar ook voor concertbezoekers, moet je onderscheidend en zichtbaar zijn. Om in december een volle zaal te hebben, zitten we in juli al ergens buiten in Joure op een veldje te spelen. Puur om je gezicht te laten zien. Concerten met artiesten zijn ook bedoeld om nieuwe aanwas te houden en onze eigen jeugdleden te blijven motiveren. Om een groter bereik te krijgen, laten we ons ook met regelmaat horen buiten de provincie. Naamsbekendheid, geassocieerd worden met kwaliteit met al het bovenstaande als doel. Alles heeft met elkaar te maken.”

Inzet
Bij de organisatie van zo’n concert komt heel wat kijken. Aan het laten slagen van het evenement dragen de muzikanten niet alleen muzikaal bij. Op de Facebookpagina zien we hoe al vanaf september de pr-machine op volle toeren draait. En dat is dan alleen nog Greetje: “De inzet van bestuur en eigen leden wordt hiervoor behoorlijk aangesproken. Toch streven we naar een goede balans. Want, zoals eerder gezegd, we blijven graag doen waar we goed in zijn: met elkaar muziek maken.”

Afwisseling
Artiesten zien zo’n uitstapje naar de amateurmuziekwereld vaak als een aangename afwisseling in hun drukke agenda. Cor Bakker treedt regelmatig op als gastsolist bij concerten van harmonieën, fanfares en brassbands. In een interview in de komende printuitgave van KNMO Klankwijzer zegt hij daarover: “Vooral het enthousiasme van de muzikanten werkt aanstekelijk. Aan de passie en gedrevenheid van de amateurmuzikanten kan de professionele wereld nog wel eens een puntje zuigen. Ik ben elf jaar verbonden geweest aan het Metropole Orkest. Een geweldige baan, maar het is wel een job. Hoe mooi en prachtig de arrangementen ook zijn, je voelde dat het voor sommige muzikanten een sleur wordt. Dat ze er naar uitkijken dat om elf uur de koffie klaarstaat. Daar ben ik niet van. In de muziek gaat het om de passie. Die zie ik in de amateurwereld terug. Dat is vaak nog belangrijker dan het niveau.” Maar ook daarvan is Bakker over het algemeen zeer onder de indruk. “Je slaat soms stijl achterover als orkesten stukken uit hun eigen repertoire spelen. Het is niet alleen een prachtig en indrukwekkend geluid, maar ook ongelofelijk dat ze met zo’n beperkt aantal minuten repeteren per week zo’n hoog niveau kunnen halen.”

Kerstgalaconcert Jouster Fanfare Orkest m.m.v. diverse artiesten | zaterdag 10 december, 20.00 uur | Sportfun Joure | https://www.jousterfanfareacties.nl 

Kijk voor meer informatie over het inhuren van een gastartiest: www.klankwijzer.nl/muziekmarkt/crossovers-gastartiesten 

Foto: Al vanaf september maakt de Jouster Fanfare bij iedere gelegenheid reclame voor het kerstgalaconcert.

Tekst: Onze redactie - Foto: Facebook Jouster Fanfare

 

Gepubliceerd: 07 DEC 2022 - 08:16
Laatste update: 07 DEC 2022 - 11:37