De Paek neemt je mee naar een mysterieuze wereld

De Paek neemt je mee naar een mysterieuze wereld

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. Deze week aandacht voor het themaconcert UNXPLND van harmonie Sint Joseph uit Sittard op 3 juni in de Schouwburg in Sittard.

Harmonie Sint Joseph uit Sittard is een vitale vereniging met ruim 35 procent leden onder de 21 jaar. De Paek, zoals de bijnaam van de 120-jarige vereniging luidt, heeft altijd veel jeugdige muzikanten weten aan te trekken. Maar ook in Sittard voelen ze dat muziekonderwijs niet meer voor iedereen betaalbaar is en dat de coronacrisis zijn sporen heeft nagelaten in de motivatie en het enthousiasme. Het promoten van de harmoniemuziek blijft ook voor gezonde verenigingen een voortdurende uitdaging.

Spanning
Om nieuw elan te creëren pakt Sint Joseph daarom op zaterdag 3 juni groots uit met het themaconcert UNXPLND. De harmonie onder leiding van Björn Bus en de slagwerkgroep, geleid door Roland Jaegers, nemen het publiek mee naar een schimmige wereld vol mysteries en sterke verhalen. Onverklaarbaar, onbegrijpelijk, duister, raadselachtig en geheimzinnig. Met werken zoals Ghost Train (part 1) van Eric Whitacre, The Bermuda Mystery van Wouter Lenaerts, Close Encounters Of The Third Kind van John Williams, Thememedley Star Trek & Dr. Who van Goldsmith/Grainer, Vasa van José Suñer Oriola, Another Dimension van Henk Smit, Stranger Music van Etienne Houben en El Arca de Noe van Oscar Navarro.

Theremin
Bij een mysterieus concert hoort natuurlijk ook een mysterieus instrument. Die rol wordt ingevuld door Thorwald Jørgensen. Hij speelt op theremin het werk Distant Shores. Muziek die niet door aanraking of blazen tot klinken komt, maar door verplaatsing. Waarbij de ene hand de toonhoogte beïnvloedt en de andere hand het geluidsvolume. Thorwald Jørgensen studeerde Klassiek Slagwerk in Utrecht en Tilburg en legde zich na zijn studie toe op het bespelen van de theremin. Hij trad op met symfonieorkesten in binnen- en buitenland.

De presentatie van de duistere avond is in handen van Wim Steinbusch, in Limburg bekend van de carnavalsconcerten van philharmonie zuidnederland en programma’s op L1.

Totaaltheater
Via een beamerprojectie met hoogwaardige kwaliteit (15.000 lumen) op een hoogwaardig Silver Quality Doek wordt het publiek ondergedompeld in de sfeer van de muziekstukken. Muziek, beeld, licht en presentatie vormen samen een totaaltheater. De ondersteunende beelden zijn vervaardigd door vrijwilligers van de harmonie en zullen de kracht en sfeer van de gespeelde werken verder verbeelden en verdiepen. Voor de technische realisatie van beeld en geluid werkt de harmonie samen met de professionals van de SLF group.

Betrokkenheid
Het programma wordt gerealiseerd door circa honderd muzikanten, waarvan 25 jeugdleden, met daarnaast circa dertig vrijwilligers voor en achter de coulissen. Voor de jeugdige leden die nog geen uitvoerende taak hebben, bestaat er voorafgaande aan de uitvoering de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de generale repetitie. Door hen een kijkje te bieden in de keuken van een totaalproductie en gesprekken aan te gaan met muzikanten en dirigenten wil de harmonie de betrokkenheid bij de toekomstige generatie vergroten.

Themaconcert UNXPLND door harmonie Sint Joseph en slagwerkgroep /SLASJ/ Sittard | zaterdag 3 juni, 20.00 uur | Toon Hermans Theater Sittard | Kaarten: www.sintjoep.nl 

Op de foto: Harmonie Sint Joseph uit Sittard neemt het publiek mee naar een schimmige wereld voor mysteries.

Tekst: Onze redactie - Foto’s: Aanlevering St. Joseph

Gepubliceerd: 16 MEI 2023 - 20:10
Laatste update: 16 MEI 2023 - 20:13