'De Spikers' en BB Limburg slaan NBK over

'De Spikers' en BB Limburg slaan NBK over

Twee bands uit de kampioensdivisie laten de Nederlandse Brassband Kampioenschappen 2019 schieten. Brassband De Spijkerpakkenband en Brassband Limburg doen dit jaar niet mee aan de nationale titelstrijd. Dat blijkt uit de definitieve deelnemerslijst.

De Spijkerpakkenband slaat een jaartje over omdat de band een drukke tijd voor de boeg heeft. 'De Spikers' hebben gisteren het voormalige dorpshuis van de gemeente Opsterland in Lipperhuizen aangekocht als nieuw onderkomen. Voorzitter Thies Nicolai vertelt dat het pand in het najaar wordt opgeleverd en ingericht en aangekleed moet worden. Dat vergt de nodige inzet van de leden. Ook staan er in het najaar nog diverse concerten en projecten op het programma. “Bij de aanschaf van een eigen lokaal komt heel wat kijken. Bij de intrek in de huidige ruimte kwamen we in een gespreid bedje terecht. Dat moeten we er bij dit nieuwe gebouw nog van maken.” Volgens Nicolai wil de band ook even een pas op de plaats maken om zich verder te kunnen ontwikkelen. “We willen structureel bouwen aan de band om beter te worden. Dat gaat allemaal niet vanzelf. Je moet keuzes maken in het leven. We doen graag mee aan de NBK, maar het is geen doel op zich. We zien het als een middel om beter te worden.”

Brassband Limburg is voor het tweede achtereenvolgende jaar niet van de partij. “We bouwen aan een vernieuwde band en hebben die pas net weer compleet”, laat voorzitter Marc Doomen weten. “Het NBK komt dit jaar nog te vroeg. We willen de nieuwe lichting jongere muzikanten de tijd gunnen om eerst te wennen aan het spelen in een brassband. Het is een weloverwogen keuze die past in onze lange termijnvisie.”

De 39e editie van de NBK worden gehouden op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober in TivoliVredenburg in Utrecht. Het deelnemersveld ziet eruit als volgt:

Kampioensdivisie: Altena Brass Andel; Amsterdam Brass; Brassband Rijnmond; Brassband Schoonhoven A; De Bazuin Oenkerk; De Wâldsang Buitenpost; Provinciale Brassband Groningen; Soli Brass Leeuwarden.

Eerste divisie: Brassband Amersfoort; Brassband Breukelen; Excelsior Zalk; Pro-Rege Heerenveen; Kunst naar Kracht De Goorn; Oefening en Uitspanning Wijk en Aalburg.

Tweede divisie: Constantijn Huygens Appingedam; David Zwolle; Brassband Schoonhoven B; De Bazuin Oenkerk B; De Lofklank Ureterp; Excelsior Ferwert; Gereformeerde Brassband Groningen; Gloria Dei Gerkesklooster/Stroobos; Looft den Heer Beetgumermolen; Martini Brassband Groningen.

Derde divisie: Apollo Grou; Backum Brass Castricum; Greidebrass Greidhoeke; Hosannah Leeuwarden; De Nije Bazún Britsum; Halleluja Menaam; Immanuel Eemsmond; Kunst en Vriendschap
Meeuwen.

Vierde divisie: Blaast de Bazuin Oude-Nieuwe Bildtdijk; Heman Zuidwolde; Wilhelmina Kollum; Euphonia Ternaard; Westersweach De Westereen/Kollumerzwaag; Euregio Brassband Borne; Soli Deo Gloria De Tike; UDI Oosternijkerk.

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/kwmagazine/

Gepubliceerd: 10 JUL 2019 - 14:31
Laatste update: 10 JUL 2019 - 14:37