Defensie: Taptoesignaal op 4 mei mag

Defensie: Taptoesignaal op 4 mei mag

Iedereen is vrij om het taptoesignaal te spelen. Dat zeggen woordvoerders van de Militaire Muziek van de Nederlandse Krijgsmacht naar aanleiding van een discussie op Facebook.

Op Facebook circuleert een oproep aan trompettisten om op 4 mei om 19.58 uur het signaal Taptoe Infanterie uit te voeren op pleinen en straten en bij verzorgingstehuizen, ziekenhuizen of kerken. De initiatiefnemers willen hiermee toch nog enig cachet geven aan de herdenking van 75 jaar vrijheid. Tegelijktijdig is er een discussie ontstaan of het spelen van het Taptoesignaal door burgermuzikanten wel gepast is. Het signaal zou volgens een aantal mensen niet bedoeld zijn om op elke hoek van de straat gespeeld te worden. Menig (beroeps)trompettist speelt het niet vanwege de beladen emotie.

Woordvoerders van de Militaire Muziek van de Nederlandse Krijgsmacht laten desgevraagd weten dat iedereen vrij is om het taptoesignaal te spelen. Alleen bij officiële herdenkingen is de uitvoering van het signaal voorbehouden aan muzikanten van de militaire kapellen.


KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 25 MAA 2020 - 17:19
Laatste update: 25 MAA 2020 - 17:46