Delfts Symphonie Orkest luidt het voorjaar in

Delfts Symphonie Orkest luidt het voorjaar in

Het Delfts Symphonie Orkest (DSO) heeft komend weekeinde gereserveerd voor de voorjaarsconcerten. Eerst zaterdagavond in de Lutherse Kerk in Den Haag en vervolgens zondagmiddag in de Oude Kerk in Maasland.

FOTO: COR HARTELOH/DSO

Het DSO onder leiding van dirigent Frank de Groot opent zijn voorjaarsconcert met een zonsopkomst boven de Griekse zee, in de vorm van de Helios Ouverture van de Deens componist Carl Nielsen. Een bezoek aan Athene in het voorjaar van 1903, waarbij hij vanuit zijn hotelkamer uitkeek op de Egeïsche zee, vormt de inspiratiebron voor dit werk. Het stuk verklankt één dag, van zonsopkomst, tot zonsondergang. Daarop volgen de wereldberoemde Enigmavariaties, beeldschone en mysterieuze muziek van de Britse componist Edward Elgar. In veertien variaties schetst de componist zijn vrouw, vrienden, familie en geheime geliefden. Bovendien draagt de muziek een raadsel met zich mee dat tot op de dag van vandaag onopgelost blijft.

DVOŘÁK
Na de pauze soleert Isaac Lottman in het Celloconcert in b klein van Antonín Dvořák. Aanvankelijk wilde de Boheemse componist geen soloconcert voor de cello schrijven omdat de klank van de cello in het hoge register ‘te nasaal’ zou zijn en in het lage register ‘te mompelend’. Na het horen van een celloconcert van een collega-componist ging Dvořák toch overstag en schreef hij het muziekstuk dat tot de dag van vandaag geliefd is over de hele wereld. Isaac Lottman (Amsterdam, 2003) studeert aan het Conservatorium van Amsterdam bij Pieter Wispelwey. In 2019 won hij de eerste prijs bij het Britten concours. Drie jaar later was hij finalist in de Cello Biënnale. Isaac speelde verschillende soloconcerten met jeugd- en studentenorkesten in Nederland.

THE PLANETS
Het 75 leden tellende DSO bestaat dit jaar 105 jaar. Op het programma voor 2024 staan diverse lustrumactiviteiten. Zo pakt het orkest in het najaarsconcert uit met de uitvoering van The Planets van de Britse componist Gustav Holst. Het belooft een spectaculair concert te worden in grote bezetting.

Praktisch
Voorjaarsconcert Delfts Symphonie Orkest o.l.v. Frank de Groot met solist Isaac Lottman (cello) | zaterdag 20 april, 20.00 uur | Lutherse Kerk Den Haag | zondag 21 april, 15.00 uur | Oude Kerk Maasland | kaarten: klik HIER.

Foto: Het Delfts Symphonie Orkest (DSO) is komend weekeinde twee keer te beluisteren.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.

Gepubliceerd: 16 APR 2024 - 15:02