Denis Bouriakov en vele andere toppers op Adams Fluitfestival

Denis Bouriakov en vele andere toppers op Adams Fluitfestival

Marsterclasses van internationale coryfeeën, meespelen met gelijkgestemden, ervaringen uitwisselen, inspirerende lezingen volgen, bijpraten, instrumenten en accessoires testen en luisteren. Dat zijn de ingrediënten van het International Adams Flute Festival. Adams Musical Instruments in Ittervoort houdt van 21 tot en met 23 april de 16e editie van het evenement. Laat je samen met een internationaal gezelschap van beginners, amateurs, studenten en professionals onderdompelen in de wereld van de dwarsfluit.

Een van de toppers op het affiche is Denis Bouriakov, solofluitist van het Los Angeles Philharmonic Orchestra. Hij geeft twee dagen masterclasses die ook als toehoorder toegankelijk zijn. Bovendien is hij te bewonderen tijdens het slotconcert op zondag. Hier zijn nog kaarten voor beschikbaar. Van ons eigen Concertgebouworkest zijn de twee solofluitisten Emily Beynon en Kersten McCall van de partij. Beiden verzorgen op zaterdag masterclasses. Kersten McCall speelt verder op zondagmiddag het lunchpauzeconcert. Hij brengt werken van zijn nieuwe cd B.ACH! ten gehore.

Gastartiesten
De omvangrijke lijst met gastartiesten vermeldt verder onder andere Juliette Hurel, solofluitiste bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De Française geeft dit keer geen les, maar verzorgt een lunchconcert. De Italiaanse Silvia Careddu is een nieuwe ster aan het fluitfirmament. Tijdens masterclasses op zaterdag en zondag kun je kennismaken met haar. Na een jaar afwezigheid is de Brit Paul Edmund-Davies weer terug. Naast masterclasses op vrijdag gaat hij een unieke samenwerking aan met collega Katy Wherry. Beiden beheren een groot educatief internetplatform voor fluitisten: Simply Flute en Etude of the Week. Tijdens het International Adams Flute Festival worden beide platforms gecombineerd in een programma dat over de hele wereld wordt gestreamd.
Avner Geiger verzorgt een concert/lezing over vergeten fluitmuziek van Joodse componisten en Katja Pitelina neemt het publiek mee op een reis door de historie van de fluit, geïllustreerd met livefluitspel op instrumenten uit de betreffende periode. Revalidatiearts Vera Baadjou geeft een lezing over blessures bij fluitisten. Piccolospelers worden op dit festival bediend door Nicola Mazzanti en Peter Verhoyen, de toppers in het Europese piccololandschap. Aldo Baerten (eerste fluitist bij het Antwerp Symphony Orchestra en conservatoriumdocent) nam onlangs de fluitkwartetten van Haydn op en komt die bij Adams live uitvoeren. Verder zijn er voor iedereen weer tal van interessante workshops over ademhaling, improvisatie, houding, klankontwikkeling en techniek.

Jeugd
Ook de jeugd wordt natuurlijk niet vergeten. Voor alle jeugdige bezoekers is er een speciaal programma samengesteld met workshops over ademhaling en techniek, maar ook een fluitorkest met Berdien Stenberg en Rogier de Pijper als docenten.

Fluitbeurs
Uniek tijdens dit festival is de allergrootste fluitbeurs van Europa. Welhaast alle vooraanstaande bouwers van fluiten, piccolo’s en kopstukken zijn aanwezig en presenteren hun nieuwste instrumenten. Ook vele uitgevers met boeken een bladmuziek en standhouders met alle denkbare accessoires zijn overzichtelijk gerangschikt en bieden hun producten veelal met speciale kortingen aan.

Alleszins de moeite waard dus om op 21, 22 en 23 april af te reizen naar het grootste fluitfestival van Europa, dat gewoon hier in Nederland plaatsvindt. Reis per trein naar Weert en laat je comfortabel per shuttlebus naar het festival brengen. Alle informatie en inschrijvingen: www.flutefestival.nl

Op de foto: Denis Bouriakov solofluitist van het Los Angeles Philharmonic Orchestra geeft masterclasses en een concert op het 16e International Adams Flute Festival.

Tekst: Redactie KNMO Klankwijzer - Foto: Aanlevering Adams

Gepubliceerd: 06 APR 2023 - 16:47