Dirigent Heinz Friesen (85) overleden

Dirigent Heinz Friesen (85) overleden

In het ziekenhuis in Breda is vanochtend Heinz Friesen op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd. Friesen werd vorige week met hartklachten in het ziekenhuis opgenomen.

Friesen geldt als een van de grootste dirigenten uit de geschiedenis van de amateurblaasmuziek. Hij leidde tal van toporkesten naar grote successen. Zo won hij vijf keer het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Hij deed dat met drie orkesten: harmonieorkest Sint Michaël van Thorn (1974 en 1993), koninklijke harmonie Oefening & Uitspanning Beek en Donk (1978) en de Koninklijke Philharmonie Bocholtz (1985 en 1989). Verder dirigeerde hij onder meer de koninklijke harmonie Pieter Aafjes Culemborg en de koninklijke harmonie Sophia's Vereeniging Loon op Zand. Voor zijn vele verdiensten voor de amateurmuzieksector ontving hij vele onderscheidingen, waaronder Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De in het Limburgse Brunssum geboren Friesen was van huis uit hoboïst. Hij speelde bij het Brabants Orkest en Rotterdams Philharmonisch Orkest.

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 23 OKT 2019 - 11:37
Laatste update: 24 OKT 2019 - 09:44