Dirigentenweek Entornos #23 pakt flink uit

Dirigentenweek Entornos #23 pakt flink uit

De organisatie van de dirigentenweek Entornos pakt voor de 23e editie uit met een spectaculair programma. Tal van gerenommeerde namen uit de blaasmuziek zijn van 22 tot en met 25 april te gast in het Limburgse Valkenburg voor inspirerende lezingen, interessante workshops en leerzame masterclasses.

TEKST: ONZE REDACTIE - FOTO: FV MEDIA PRODUCTIES

De dirigentenweek Entornos is in eerste instantie bedoeld voor hafabra-directiestudenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het ArtEZ Conservatorium Zwolle. Maar ook als je niet studeert in Zwolle of Den Haag of bent afgestudeerd, kun je Entornos of programmaonderdelen volgen. Het interessante programma is de reden dat ook veel alumnus ieder jaar naar het Limburgse toeristenstadje afreizen om de cursusweek geheel of gedeeltelijk bij te wonen. “Elk jaar word je weer verrast door de vele onderwerpen die je als dirigent verdieping en verbreding brengen”, zegt Erik van de Kolk die regelmatig in Valkenburg te gast was. “Het knappe aan Entornos is dat het zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Het blijft boeien en verrassen.” Ook Bart Deckers bewaart goede herinneringen aan Entornos. “Wat het extra interessant maakt is de diversiteit van het aanbod. Het gaat over arrangeren tot instrumenteren en van geschiedenis tot fysiek dirigeren van een recitatief met klavecimbel of sopraanzang.” Volgens Deckers blijft de cursusweek ook voor alumni boeiend. “Er wordt ingezet op Life Long Learning. Of je nu net begonnen bent als dirigent of al jaren in het vak zit, het blijft informatief en interessant.”

SYLLABUS
De syllabus voor de 23e uitgave is rond. De beide hoofdvakdocenten Fried Dobbelstein en Alex Schillings zijn er weer in geslaagd om een sterk inhoudelijk, afwisselend, boeiend en verrijkend programma samen te stellen. Het permanent ontwikkelen van jong talent tot een breed geschoolde musicus en persoon staat daarbij centraal. Ook dit jaar is Entornos weer een aaneenschakeling van workshops en masterclasses. De vele praktijkmomenten met orkesten, bands, ensemble sen solisten zijn voor de conservatoriumstudenten een verruiming van de wekelijkse hoofdvak- en groepslessen.

GASTDOCENTEN
Het thema dit jaar is 1824 - 1924 - 2024 BB-Blue. Gastdocenten zijn dirigent en docent Ivan Meylemans, de Belgische componist Piet Swerts, internationaal jurylid en artistiek manager Henk Smit, de Belgische musici Tim de Maeseneer en Thibaut De Bondt (Brassband Willebroek), mezzosopraan en stemcoach Annemie Vallino Ravetta, dirigent en docent Anne van den Berg, de pianisten Stefan Blaak en Frank den Herder en geschiedkundige en auteur drs. Jos Meuwissen. Ook de beide hoofdvakdocenten Fried Dobbelstein en Alex Schillings nemen diverse interessante workshops en masterclasses voor hun rekening. Brassband Limburg, mannenkoor Darilo en harmonieorkest Concordia Obbicht verlenen medewerking als praktijkorkesten. Uitvalsbasis voor de studiedagen is zoals altijd Hotel Le Baroudeur aan de Daelhemerweg 140 in Valkenburg, midden in het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland. Ook vinden er diverse activiteiten op locaties in de regio plaats.

Entornos Veinti Tres
Dirigenteneducatie Valkenburg
1824 - 1924 - 2024 BB-Blue

MAANDAG 22 APRIL
Workshop: Charisma in de wereld van de dirigenten is een…
Docent: Drs. Jos Meuwissen.

Workshop: De kennis van het orkestreren aan hand van de twee boeken van dr. Piet Swerts.
Docent: Dr. Piet Swerts.

Workshop: Brassband.
Docent: Anne van den Berg.
Orkest: Brassband Limburg.

DINSDAG 23 APRIL
Bespreking: Dans Suite van Bela Bartok en Rhapsody in Blue van George Gershwin.
Docenten:  Fried Dobbelstein en Alex Schillings.

Workshop: Grote literatuur met al haar valstrikken.
Docenten:  Fried Dobbelstein en Alex Schillings.
Piano: Stefan Blaak en Frank den Herder.

Workshop: De vergeten instrumenten van het fanfareorkest: de alto en de bariton.
Solisten: Tim de Maeseneer en Thibaut De Bondt.

WOENSDAG 24 APRIL
Workshop: stemgebruik en koorzang
Docent: Annemie Vallino Ravetta.

Workshop: Kopermuziek van Bruckner.
Docent: Ivan Meylemans.
Ensemble: koperensemble door studenten aangevuld met musici uit de regio.

Workshop: Koor en kopermuziek van Anton Bruckner.
Docenten: Fried Dobbelstein en Alex Schillings.
Koor: Mannenkoor Darilo en koperensemble.

DONDERDAG 25 APRIL
Workshop: contemporaine kamermuziek.
Docent: Fried Dobbelstein en Alex Schillings.
Ensemble: adhoc.

Workshop: Beoordelen doe je de hele tijd!
Docent: Henk Smit.

Workshop: percussie in het harmonieorkest.
Docenten:  Fried Dobbelstein en Alex Schillings.
Orkest: harmonieorkest Concordia Obbicht.

Informatie en opgave voor deelname: Alex Schillings, alexschillings@xs4all.nl.

Op de foto: Dirigent Ivan Meylemans geeft een workshop over kopermuziek van Bruckner.

Gepubliceerd: 07 FEB 2024 - 15:09
Laatste update: 27 FEB 2024 - 07:55