
Dirigentenweek Entornos blijft al 21 jaar boeien
Van 9 tot en met 12 mei wordt in het Limburgse Valkenburg voor de 21e keer de dirigentenweek Entornos gehouden. “Een intensieve cursus met een zeer breed aanbod”, zegt alumnus Erik van de Kolk. Ook Bart Deckers is er nog regelmatig te gast: “Entornos is bijzonder vanwege workshops van hoge kwaliteit met zeer goede en gerenommeerde sprekers.”
De dirigentenweek Entornos is in eerste instantie bedoeld voor hafabra-directiestudenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het ArtEZ Conservatorium Zwolle. Maar ook als je niet studeert in Zwolle of Den Haag of bent afgestudeerd, kun je Entornos of programmaonderdelen volgen. Erik van de Kolk woonde in totaal zo’n tien edities bij. “Elk jaar word je weer verrast door de vele onderwerpen die je als dirigent verdieping en verbreding brengen. Het knappe aan Entornos is dat het zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Het blijft boeien en verrassen.” Ook na zijn studie in Den Haag schoof Van de Kolk nog regelmatig aan in Valkenburg. “Dat is ook de grote boodschap van de cursus: blijven zoeken naar verdieping en inspiratie, ook nadat je bent afgestudeerd.”
Ook Bart Deckers keek tijdens zijn studie ieder jaar uit naar Entornos. “Wat het extra interessant maakt is de diversiteit van het aanbod. Het gaat over arrangeren tot instrumenteren en van geschiedenis tot fysiek dirigeren van een recitatief met klavecimbel of sopraanzang. Ook krijg je de mogelijkheid om met een harmonieorkest te werken.” Volgens Deckers blijft de cursusweek ook voor alumni boeiend. “Er wordt ingezet op Life Long Learning. Of je nu net begonnen bent als dirigent of al jaren in het vak zit, het blijft informatief en interessant.”
Syllabus
De syllabus voor de 21e uitgave is rond. Het is voor de beide hoofdvakdocenten Fried Dobbelstein en Alex Schillings telkens weer een flinke klus om het geheel sterk inhoudelijk, afwisselend, boeiend en verrijkend te maken. Het permanent ontwikkelen van jong talent tot een breed geschoolde musicus en persoon staat daarbij centraal. Vele alumni hebben dit de voorbije 20 jaren mogen ervaren. Ook dit jaar is Entornos weer een aaneenschakeling van workshops en masterclasses. De vele praktijkmomenten met harmonie- en fanfareorkest, kamermuziekensemble en pianoduo zijn voor de studenten aan de conservatoria van Den Haag en Zwolle een verruiming van de wekelijkse hoofdvak- en groepslessen.
‘Composer in Residence’ is dit jaar Bert Appermont. De Belgische componist zal een praktijkavond leiden waarin zijn repertoire centraal staat. Tijdens een andere masterclass zal hij ingaan op twee werken waarbij hij zijn wijze van componeren in brede zin zal toelichten.
Slagwerker Etienne Houben geeft een workshop bij Muziekcentrale Adams in Ittervoort. Centraal thema is het gebruik van pauken en mallets in de composities voor blaasorkest.
Naast de praktijkmomenten zijn Harrie Reumkens en Francis Maes te gast voor boeiende lezingen. Maurice Wiche geeft een kijkje in de wereld van de muziekrecensent.
Uiteraard verzorgen ook de beide hoofdvakdocenten Fried Dobbelstein en Alex Schillings diverse workshops en masterclasses. Praktijkorkesten dit jaar zijn fanfare Sint Gertrudis uit Sint Geertruid en harmonie Concordia uit Margraten, beide geleid door Jos Dobbelstein. Ook het pianoduo Stefan en Martijn Blaak fungeert als ‘praktijkorkest’.
Uitvalsbasis voor de studiedagen is zoals altijd Hotel Le Baroudeur aan de Daelhemerweg 140 in Valkenburg, midden in het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland. Ook vinden er diverse activiteiten op locaties in de regio plaats.
Het programma in vogelvlucht:
Maandag 9 mei
10.30 uur: Lezing Harrie Reumkens over 70 jaar WMC; 14.00 uur: workshop Analyse. Docenten Fried Dobbelstein en Alex Schillings. Repertoire: Gullivers Travel, Ivanhoe en Noah’s Ark van Bert Appermont; 19.00 uur: Werken met orkest. Docenten Bert Appermont en de beide hoofdvakdocenten. Repertoire van Bert Appermont.
Dinsdag 10 mei
9.00 uur: Masterclass Bert Appermont over zijn werk en werkwijze. Repertoire: A Brussels Requiem (fanfare) en Christal Magic; 13.30 uur: workshop Slagtechniek door de beide hoofdvakdocenten. Orkest: Pianoduo Stefan en Martijn Blaak. Repertoire: Pagan Dances (Barnes), Armeense Dansen II (Reed), Sevilla uit Suite Espagnol (Albeniz); 19.00 uur: workshop Kamermuziek door de beide hoofdvakdocenten. Repertoire: Hänsel und Gretel (E. Humperdinck/P. Clements), Polovtsian Dances (A. Borodin/P. Clements), Bläserkwintetten (Fr. Danzi).
Woensdag 11 mei
9.30 uur: Rondleiding bij Muziekcentrale Adams in Ittervoort; 14.30 uur: workshop pauken en mallets door Etienne Houben. Repertoire: Danzas Sinfonica (Barnes); Spartacus (Van der Roost); 19.30 uur: workshop Fanfareorkest door de beide hoofdvakdocenten. Praktijkorkest: Fanfare Sint Gertrudis St. Geertruid. Repertoire: Alpina Saga (Doss), The Day thou Gavest (Wilby/J. Dobbelstein), The Wagon Trail (Vliex).
Donderdag 12 mei
9.00 uur: Workshop: De recensent door Maurice Wiche; 13.30 uur: masterclasses Het groot symfonische repertoire van 1850 – 1900 door Francis Maes; 19.30 uur: masterclasses Het groot symfonische repertoire door de beide hoofdvakdocenten. Praktijkorkest: Harmonie Concordia Margraten.
Ook als je niet studeert in Zwolle of Den Haag of bent afgestudeerd, kun je Entornos of programmaonderdelen bijwonen. Interesse? Neem contact op met Alex Schillings, alexschillings@xs4all.nl.
Gepubliceerd: 08 MAA 2022 - 17:04