Dirigentenweek Entornos gaat 8 mei van start in twee edities

Dirigentenweek Entornos gaat 8 mei van start in twee edities

De 20e editie van de dirigentenweek Entornos in Valkenburg (Zuid-Limburg) gaat toch door. Vanwege de coronamaatregelen worden de studiedagen gesplitst in twee aparte edities.

Van 8 tot en met 10 mei zijn de hafabra-directie studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag te gast. Van 10 tot en met 12 mei komen de leerlingen van de directieopleiding aan het ArtEZ Conservatorium Zwolle naar Limburg. Ook als je niet studeert in Zwolle of Den Haag of bent afgestudeerd, kun je Entornos of programmaonderdelen bijwonen. Interesse? Neem contact op met Alex Schillings, alexschillings@xs4all.nl.

De serie workshops en masterclasses wordt zaterdag 8 mei geopend door professor dr. Francis Maes, hoogleraar aan de Universiteit van Gent voor het vak Muziekwetenschappen. Thema is De Russische symfonische muziek. ’s Middags geeft de Belgische dirigent, docent en onderzoeker Luc Vertrommen een workshop met als thema De synthetisten en hun volgelingen. ’s Avonds legt Tjeu Zeijen uit hoe dispokinesiologie je kan helpen om spanningen te herkennen en ermee om te gaan.

Zondag 9 mei presenteert dirigent, componist en slagwerker Etienne Houben (slagwerker bij het Harmonieorkest der Belgische Gidsen) de workshop Slagwerk… een wereld vol klank. ’s Middags staat in een workshops van docent Alex Schillings de invloed van componisten zoals Copland, Bernstein, Persichetti en anderen op de Amerikaanse blaasmuziek centraal. In de avonduren worden de deelnemers tijdens de luisteravond Wat vind je hiervan? uitgedaagd om met elkaar de smaakstoffen van de muziek (stijl, persoonlijkevoorkeur, interpretatie, globalisering) uit te wisselen.

Maandag 8 mei houdt drs. Francis Pieters (een wandelende encyclopedie op het gebied van de Europese blaasmuziek) een lezing over het thema Franse muziek….de oorsprong van ons blaasmuziekbestel. Later op de dag behandelen de hoofdvakdocenten Alex Schillings en Fried Dobbelstein onderwerpen zoals orkestraties en symfonische transcripties.

Dinsdag 11 mei nemen de beide docenten de meesterwerken Lincolnshire Posey van Percy Aldridge Grainger en Old Wine in New bottles van Gorden Jacob in een kamermuziekbezetting onder de loep. ’s Middags is Francis Maes weer te gast met een lezing over de Russische symfonische muziek. In de avonduren belichten Schillings en Dobbelstein de kenmerken van de Franse orkestratie.

Entornos 2021 wordt woensdag 12 mei afgesloten met de workshops De repetitietaal van de dirigent en Slagtechniek door de beide docenten.

Uitvalsbasis voor de studiedagen is zoals altijd Hotel Le Baroudeur aan de Daelhemerweg 140 in Valkenburg, midden in het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland. Ook vinden er diverse activiteiten op locaties in de regio plaats. De beide hoofdvakdocenten HaFaBra-directie, Fried Dobbelstein (Zwolle) en Alex Schillings (Den Haag en Zwolle), tekenen voor de organisatie van deze boeiende week.

Ook als je niet studeert in Zwolle of Den Haag kun je Entornos bijwonen. Interesse? Neem contact op met Alex Schillings, alexschillings@xs4all.nl.

Foto: Etienne Houben is een van de docenten tijdens Entornos 2021.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 29 APR 2021 - 11:10
Laatste update: 02 MEI 2021 - 09:03