DOBC-minifestival op 9 en 10 juli in Groningen 

DOBC-minifestival op 9 en 10 juli in Groningen 

Oorspronkelijk zouden dit weekend de Dutch Open Brass Band Championships (DOBC) plaatsvinden in de Oosterpoort/ SPOT Groningen. Helaas bleek het nog te vroeg om een dergelijk evenement te organiseren, de strenge coronamaatregelen lieten het nog niet toe. De organisatie van DOBC heeft daarom gekeken naar de mogelijkheden voor een alternatief programma. Dat komt er in de vorm van een DOBC-minifestival. Vrijdag 9 en zaterdag 10 juli staan in het teken van (blaas)muziek, met optredens van een aantal Nederlandse topbrassbands, -solisten en -ensembles. Dit alles vindt plaats in de Oosterpoort/SPOT Groningen.

Programma vrijdag
Op vrijdagmiddag staan er opnames gepland van solisten en ensembles van het Prins Claus Conservatorium. Ook is er een panelgesprek met artistiek leider van het NNO Marcel Mandos, Tijmen Botma (dirigent en docent bij Prins Claus Conservatorium) en trombonist en docent Wilbert Zwier. Radiopresentator Ab Nieuwdorp zal het panel leiden.

Vrijdagavond zal brassband Schoonhoven een programma spelen, waarbij de nadruk op nieuwe muziekwerken ligt. Hal Leonard heeft een aantal nieuwe composities beschikbaar gesteld. In de kleine zaal zijn maximaal 50 toeschouwers toegestaan, kaarten zijn verkrijgbaar via de ticketsstraat van Oosterpoort/SPOT.

Programma zaterdag
Op zaterdagochtend zijn er muzikale uitvoeringen van een ensemble en solist van het Prins Claus Conservatorium. Aansluitend zal brassband Rijnmond een programma spelen.
In de namiddag zal het brass ensemble van Lode Violet, het Violet Brass Quartet, een slotconcert geven. Lode Violet is principal cornettist bij de Belgische brassband Willebroek, dirigent, docent en componist. Bij beide concerten is publiek toegestaan en zijn de kaarten verkrijgbaar via Oosterpoort/SPOT.

Filmopnames
Een camerateam maakt opnames van alle muzikale uitvoeringen, interviews en panelgesprekken. Deze opnames worden gebruikt voor een tweetal afleveringen van Brasspass.tv. Zij gaan twee afleveringen van een uur uitzenden waarvan één programma een portret is van het muziekleven in Groningen. Het Prins Claus Conservatorium en muziekschool VRIJDAG spelen hierin een rol, evenals als het NNO en de Provinciale Brassband Groningen.
Het andere programma is gericht op de internationale “brass scene”. Beide programma’s zullen bestaan uit live muziek, interessant nieuws, achtergrondinformatie en interviews met enkele studiogasten en zijn op een later moment online te bekijken.

De organisatie kijkt uit naar een kleinschalig evenement met muziek van het hoogste niveau waarbij de nieuwste composities gespeeld worden. De opnames die door BrassPass.tv worden uitgezonden zetten Groningen als muziekstad wereldwijd op de kaart. Het DOBC-minifestival wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen, Brasspass.tv, Yamaha Europe, Hal Leonard, Noord Nederlands Orkest, Prins Claus Conservatorium en Vrijdag.

Volgend jaar vinden de Dutch Open Brassband Championships plaats op zaterdag 11 juni 2022. Het unieke concept van de DOBC heeft een grote aantrekkingskracht op bands uit binnen- en buitenland. De internationale belangstelling voor de editie van volgend jaar is onverminderd groot. De inschrijving is inmiddels geopend.

Foto: Facebook DBOC

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

 

Gepubliceerd: 12 JUN 2021 - 13:57
Laatste update: 12 JUN 2021 - 14:04