DOBC onderdeel van Groningen Brass Experience

DOBC onderdeel van Groningen Brass Experience

Op zaterdag 11 juni worden voor de vijfde maal de Dutch Open Brassband Championships (DOBC) gehouden. Na vier succesvolle edities in Drachten worden dit keer de internationale brassband kampioenschappen georganiseerd in De Oosterpoort/SPOT in Groningen.

Na twee jaar beperkingen en lockdowns zijn inmiddels alle coronamaatregelen opgeschort en evenementen weer mogelijk. Er worden weer volop concoursen en concerten georganiseerd. De belangstelling voor de Dutch Open Brassband Championships (DOBC) is er niet minder om geworden. Met 18 aanmeldingen is het maximum aantal bands bereikt. Vijf brassbands komen uit in de tweede divisie, vijf bands in de eerste divisie en acht in de kampioensdivisie. Onder de deelnemers zijn drie brassbands uit België en twee uit Duitsland. Het sterke deelnemersveld zorgt ongetwijfeld voor een spannende titelstrijd. Net als voorgaande jaren zorgt Brasspass.tv voor een livestream.

Nieuw is het vierdaagse internationale muziekfestival (9-12 juni) dat om de DOBC heen georganiseerd wordt: Groningen Brass Experience. Liefhebbers van (koper)blaasmuziek kunnen zich opmaken voor een gevarieerd programma. In samenwerking met het Prins Claus Conservatorium is het gelukt om het wereldberoemde London Brass naar het nieuwe festival te halen. Zij verzorgen op donderdag 9 en vrijdag 10 juni workshops in het Prins Claus Conservatorium. Het thema is ‘Help! Ik heb talent!’. Iedereen heeft talent. Maar hoe ontwikkel je dat en hoe vind je daarbij passende begeleiding? Ensembles van verschillende niveaus (gevorderde muzikanten uit de amateurwereld, ensembles op niveau conservatorium, ensembles op professioneel niveau en getalenteerde individuele muzikanten) nemen deel aan deze workshops. Op donderdagavond is er een concert door de deelnemende ensembles in de AE-zaal van het Prins Claus Conservatorium.

Op vrijdagavond staat er een concert gepland van London Brass, zij spelen in de Kleine zaal van De Oosterpoort. Zaterdag 11 juni vinden de DOBC plaats in de Grote zaal van De Oosterpoort. Op zondag zijn er Ommeland concerten waarbij op diverse (bijzondere) locaties in de provincie Groningen concerten worden gehouden.

Het is de bedoeling dat Groningen Brass Experience een jaarlijks festival wordt, met de DOBC als vast onderdeel. Alle tickets zijn vanaf 1 mei verkrijgbaar via SPOT/ De Oosterpoort.

Dit festival wordt mede mogelijk gemaakt door partners Prins Claus Conservatorium, Noord Nederlands Orkest, Prinses Christina Concours, Jong Nederlands Blazers Ensemble Noord, VRIJDAG, KULTUURLOKET, Spot/ Oosterpoort, Brasspass.tv en Yamaha.

Deelnemende bands DOBC zaterdag 11 juni 2022:
Kampioensdivisie
1. Amsterdam Brass
2. Brassband Buizingen (B)
3. De Wâldsang, Buitenpost
4. Brassband Rijnmond,Rotterdam
5. De Bazuin Oenkerk A
6. Festival Brass Band, Itegem (B)
7. Provinciale Brassband Groningen
8. Soli Brass, Leeuwarden

Eerste divisie
1. Brassband Amersfoort
2. Brassband Breukelen
3. Cologne Concert Brass (D)
4. Mercator Brass Band, Kruibeke (B)
5. Oefening en Uitspanning, Wijk en Aalburg

Tweede divisie
1. Constantijn Huygens, Appingedam
2. Brassband Düren (D)
3. Brassband Heman, Zuidwolde
4. De Bazuin Oenkerk B
5. Martini Brassband, Groningen

Foto: Grote zaal De Oosterpoort Groningen

Gepubliceerd: 15 APR 2022 - 19:20