DOBC zet muziekstad Groningen op de kaart

DOBC zet muziekstad Groningen op de kaart

De opnames die afgelopen weekeinde zijn gemaakt tijdens de mini-editie van de Dutch Open Brassband Championships (DOBC) worden gebruikt voor een programma om Groningen te promoten als muziekstad.


Kampioenschappen Op vrijdag 9 en zaterdag 10 juli werden het DOBC-minifestival gehouden. Een festival dat in het teken stond van (blaas)muziek met optredens van Nederlandse topbrassbands, -solisten en -ensembles in het Prins Claus Conservatorium en de Oosterpoort/SPOT. Een camerateam maakte opnames van alle muzikale uitvoeringen, interviews en panelgesprekken.

De opnames zullen worden gebruikt voor een tweetal programma’s die op een later moment online te bekijken zijn. De programma’s gaan over het muziekleven in Groningen en zet Groningen als muziekstad wereldwijd op de kaart. Beide programma’s bestaan uit live muziek, interessant nieuws, achtergrondinformatie en interviews met studiogasten. Het Prins Claus Conservatorium en muziekschool VRIJDAG spelen hierin een rol, evenals als het NNO en de Provinciale Brassband Groningen.

De organisatie spreekt van een zeer geslaagd weekend. Er werd op uitzonderlijk hoog niveau gemusiceerd. Brassband Schoonhoven, VLAM saxofoonkwartet, brassband Rijnmond en het Violet Brass Quartet brachten een gevarieerd repertoire waarbij ook aandacht was voor werken van Nederlandse componisten. Brassband Rijnmond bracht twee premières. De brassbandversie van het werk Catharsis van Geert Schrijvers is een nagedachtenis aan de ramp met de Hercules op het vliegveld van Eindhoven, volgende week 25 jaar geleden. The Baltic Way van Jan de Haan werd oorspronkelijk geschreven als verplicht werk voor de eerste divisie van de Europese Jeugd Brassbandkampioenschappen in 2020 in Palanga (Litouwen).

Het Violet Brass Quartet uit België speelde vrijdagmiddag, als voorproef voor hun concert de volgende dag, in de stationshal van Groningen. In de prachtige akoestiek van de stationshal speelden zij de sterren van de hemel. Menig reiziger bleef staan luisteren naar dit fantastische kwartet.
De organisatie hoopt volgend jaar weer een normaal brassbandkampioenschap te organiseren. Dat zal plaatsvinden op zaterdag 11 juni 2022 in de Oosterpoort/SPOT. Het unieke concept van de DOBC heeft een grote aantrekkingskracht op bands uit binnen- en buitenland. De internationale belangstelling voor de editie van volgend jaar is onverminderd groot. De inschrijving is inmiddels geopend.

Tekst en foto: Aanlevering DOBC.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.klankwijzer.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 12 JUL 2021 - 07:57