Documentaire over fenomeen Nij Talint Orkest 

Documentaire over fenomeen Nij Talint Orkest 

Voor de feelgood-documentaire ‘Blaasmuziek’ volgde filmmaker Murk-Jaep van der Schaaf het Nij Talint Orkest (Nieuw Talent Orkest) in de regio Bolsward. Van de eerste tot de laatste repetitie laat hij zien hoe de leden zich met vallen en opstaan door de notenbalken, ventielen en blaastechniek worstelen. De FryslânDOK ‘Blaasmuziek’ is te zien op 22 en 23 april bij NPO2 en Omrop Fryslân.

De toekomst van de HaFaBra-cultuur staat onder druk. Harmoniekorpsen, fanfarekorpsen en brassbands kampen al jaren met een teruglopend ledenaantal en hebben moeite met het vasthouden van talentvolle jeugd. Bij het Nij Talint Orkest spelen volwassenen zonder muzikale ervaring, maar met de droom om ooit nog eens in een orkest te spelen.

Filmmaker Murk-Jaep van der Schaaf volgde de repetities in Nijlân en de oefensessies thuis. Het levert een ontwapenend beeld op van mensen die zichzelf op latere leeftijd met de nodige zelfspot voor de leeuwen gooien. Maar achter die humor en dat plezier schuilt ook een dieper verlangen naar verbinding met anderen en het uiten van gevoelens. De documentaire is net als de beroemde en succesvolle film Fanfare van Bert Haanstra uit 1958 een ode aan de HaFaBra-cultuur.

De kijker wordt deelgenoot van grappige, intieme en ontroerende momenten uit het leven van de orkestleden. Waar de een zich door het musiceren eindelijk gezien en gehoord voelt, is het voor de ander juist het middel om anderen een hand op hun schouder te leggen. De HaFaBra -cultuur in onze samenleving is nog steeds van grote waarde. En dus zetten de nieuwe talenten, onder leiding van de bevlogen dirigent, repetitie op repetitie door. Maar lukt het om al na tien weken een concert te geven?

FryslânDOK ‘Blaasmuziek’
Zaterdag 22 april NPO2 15.30 uur (herhaling 23 april 13.19 uur)
Zondag 23 april Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur

Klik hier voor de trailer. 

Gepubliceerd: 19 APR 2023 - 15:06
Laatste update: 19 APR 2023 - 15:10