Doe mee aan het Jazz Concours 2023 

Doe mee aan het Jazz Concours 2023 

Het enige Jazz Concours in Nederland voor jongeren van 12 t/m 21 jaar gaat weer van start! Vanaf de start van de inschrijving op 1 september tot en met de Finale op 18 november zijn er verschillende belangrijke data en momenten. Maar wat is het Jazz Concours eigenlijk?

Foto: MajankaFotografie

Sinds 2004 organiseert het Prinses Christina Concours het Jazz Concours waarin de muziekstijl jazz, improvisatie en creativiteit een podium krijgen. Het is het enige landelijke Jazz Concours voor jonge muzikanten van 12 tot en met 21 jaar oud en is daarmee een belangrijk evenement en leertraject voor jonge muzikanten in dit genre in Nederland. Het PCC streeft ernaar elke jonge deelnemende muzikant een positieve ervaring te geven, ongeacht of zij een prijs winnen. Elke deelnemer wordt betrokken bij de concoursdagen en de festivaldag die op dezelfde dag als de finale plaatsvindt. Omdat het krijgen van feedback belangrijk is voor muzikale ontwikkeling, krijgt elke deelnemer (schriftelijk) feedback van de professionele jury. Muzikanten die in de prijzen vallen worden door het PCC begeleidt in de PCC Academy, het in house opleidingstraject van het PCC. Daarnaast krijgen ze optredens aangeboden om podiumervaring op te doen en hun netwerk uit te bouwen.

Vervagen van stijlen
Tijdens de editie van 2021 werd het Jazz Concours al meer opengesteld voor stijlen die ‘in hetzelfde straatje’ als jazz liggen, de zogenaamde aanverwante stijlen. Deze editie gaat het Jazz Concours verder op de ingeslagen weg en breekt het uit zijn (stijl)hokjes: jazz, maar ook alle aanverwante stijlen zijn welkom. Creativiteit moet kunnen stromen en daarom staat dit jaar in het teken van het vervagen van hokjes en genres. Volgens het PCC is Jazz creativiteit, improvisatie, spelplezier en vrijheid. Een groot aantal stijlen heeft veel raakvlakken met jazz, daarom zijn ook stijlen als funk, soul, urban en verschillende soorten wereldmuziek (latin, bossa nova etc.) welkom bij het Jazz Concours. Jonge muzikanten die zich hierin herkennen wordt van harte opgeroepen zich in te schrijven. Op deze manier dragen we bij aan een open, vrij en inclusief concours waarin muziek en beoefenaars zich kunnen vinden.

Belangrijke data
Welke data zijn belangrijk om in de agenda te zetten?
• Inschrijving: vrijdag 1 september t/m vrijdag 6 oktober
• Inzending deelnamevideo’s: maandag 9 t/m woensdag 11 oktober
• Bekendmaking Halve-finalisten: maandag 23 oktober
• Stemmen Publieksprijs: dinsdag 24 t/m dinsdag 31 oktober
• Halve Finale, Cultuurcoöperatie Brebl, Nijmegen: woensdag 1 november (avond)
• Halve Finale, Podium New Grounds, Rotterdam: vrijdag 3 november (avond)
• Bekendmaking Finalisten: maandag 5 november
• Finale (bigbandcompetitie, festival, finale), BIMHUIS, Amsterdam: zaterdag 18 november

Halve Finale
Voor het eerst wordt er een Halve Finale aan het Jazz Concours toegevoegd. Na weekend-edities vóór corona, en een hybride corona-editie in 2021 is de Halve Finale toegevoegd om meer talenten de kans te geven live te spelen voor de jury en het publiek. De Halve Finales vinden plaats in Rotterdam en in Nijmegen. Net als tijdens de corona-editie verloopt de 1e ronde digitaal. Jongeren schrijven zich in en horen kort na sluiting van de inschrijving of ze doorgaan naar de Halve Finale. De Finale bestaat uit de bigbandcompetitie in de ochtend (twee bigbands gaan door naar de Finale in de avond), een festivalmiddag met workshops en optredens en de Finale zelf, met solisten, duo’s, trio’s, bands en twee bigbands.

Inschrijven
Inschrijven kan via de website van het Prinses Christina Concours, www.christinaconcours.nl/jazz.  De inschrijving loopt van vrijdag 1 september t/m vrijdag 6 oktober. Na de inschrijving kunnen deelnemers van maandag 9 t/m woensdag 11 oktober hun deelnamevideo insturen via dezelfde website. Maximaal acht bigbands kunnen zich met een mail via info@christinaconcours.nl inschrijven voor de bigbandselectie. Verdere informatie over de deelname verloopt via e-mail.

Meer informatie
Via www.christinaconcours.nl/jazz vind je meer informatie, het inschrijfformulier (vanaf de start op 1 september). Daarnaast verschijnen er regelmatig updates via Instagram: @pcconcours en Facebook: facebook.com/christinaconcours. 

Op de foto: Het Prinses Christina Concours organiseert naast een klassiek concours ook het jazz concours waarin de muziekstijlen jazz, improvisatie en creativiteit een podium krijgen.

Gepubliceerd: 30 AUG 2023 - 18:16
Laatste update: 04 SEP 2023 - 18:52