Doelgroep SMP: programma voor 2024 al rond

Doelgroep SMP: programma voor 2024 al rond

Inmiddels zijn de vakanties voor de meeste van ons weer (bijna) verleden tijd en maken de verenigingen zich weer op voor het tweede deel van het seizoen en het komende nieuwe jaar. Ook het kernteam van de doelgroep SMP is al druk bezig om in 2024 weer een aantal activiteiten te kunnen organiseren. Wij geven alvast een overzicht van de SMP agenda in 2024.

Het jaar 2024 begint met het NK Podium Slagwerkensembles dat op zaterdag 27 januari 2024 in Apeldoorn gehouden zal worden. Het Theater Orpheus zal hiervoor weer de locatie zijn.
Na afloop van het NK eerder dit jaar zijn er alleen maar positieve geluiden gehoord over deze locatie; de directe van Orpheus maar ook de deelnemende ensembles waren meer dan tevreden over het NK en de locatie. Dit heeft er toe geleid dat wij in 2024 voor de tweede maal in het Theater Orpheus in Apeldoor het NK Podium Slagwerkensembles te organiseren.

Een maand later zal, zoals het er nu uit ziet, voor de tweede keer een clinicdag worden georganiseerd voor instructeurs, staf en leden. Deze dag zal weer worden georganiseerd in samenwerking met CGN. De clinics zullen, net als dit jaar, worden gegeven door grootheden uit de wereld van muziek, show, mars en beweging en komen uit Amerika. Wie dit zullen zijn zal, net als de datum, later bekend gemaakt kunnen worden maar zeker is dat het een boeiende dag zal zijn waarbij veel geleerd kan worden. De locatie van deze dag is het Huis van Eemnes in Eemnes.

Tijdens een eerder gehouden SMP-congres is er opgemerkt dat er naast het NK Mars geen andere marswedstrijden (meer) zijn. Hoewel er nog niets definitief vast ligt, wordt er wel gewerkt aan mogelijkheden om in april of mei 2024 een of twee wedstrijden voor de marssector te organiseren. Natuurlijk houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

De maand juni zal weer een volle maand zijn voor de SMP-sector. In deze maand zullen in ieder geval weer die NK’s worden gehouden. Al vaker is de vraag gesteld, waarom deze evenementen in juni gehouden worden en niet bijvoorbeeld in september of oktober. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat er in deze maanden geen goede accommodaties beschikbaar zijn in verband met sportcompetities. Daarnaast is met name de maand september, maar ook begin oktober, een periode waarin veel andere evenementen plaatsvinden. In 2024 zal dus de maand juni weer de SMP-maand zijn.

Op zaterdag 8 juni zal in Maarheeze het NK voor Solisten en Ensembles weer worden georganiseerd.
De voorronden hiervoor zullen eerder in 2024 worden gehouden.

Zaterdag 15 juni is Hasselt (Ov) weer de place to be; hier zal voor de tweede keer het NK Mars in de Star- en Championshipklasse worden gehouden. Misschien dat deze dag weer gecombineerd zal gaan worden met het NK Show in de genoemde klassen; dat is op dit moment echter nog niet bekend. Wel zeker is dat we weer te gast zijn bij Olympia ’28 op het sportpark ’t Hoenbroeck.

De jeugdkorpsen zullen de maand juni afsluiten met het NK voor Mars en Show. Dit kampioenschap in de Kids- en Juniorklasse zal worden gehouden op zaterdag 22 juni en opnieuw plaatsvinden in Huizen (NH). Hier zijn we weer te gast op het complex van sv Huizen.
Goed om te melden is dat, hoewel de naam ‘Nederlands Kampioenschap’ wellicht een drempel op werpt voor verenigingen, deze evenementen vooral een educatief karakter hebben door de opbouwende commentaren van de deskundige juryleden. Naast het feit dat een dergelijke dag leerzaam is, is het evenement ook een gezellig samenzijn waardoor alle deelnemers eigenlijk winnaars zijn.

Inmiddels is ook bekend dat het weekend 29 t/m 30 juni weer in het teken zal staan van de Rasteder Musiktage waar waarschijnlijk ook en aantal Nederlandse mars- en showkorpsen aan zal deelnemen. De NK’s in juni kunnen dus ook een mooie generale repetitie voor dit evenement zijn.

Het jaar 2024 zal voor onze sector worden afgesloten met het jaarlijkse SMP-congres. Dit zal weer begin november zijn. Hier kunnen we met elkaar naast leerzame sessie ook weer na- en bijpraten en een basis leggen voor 2025.

Meer informatie op www.smp-nederland.nl en www.klankwijzer.nl 

Op de foto: Het NK Mars en Show voor de jeugd is volgend jaar weer in Huizen.

Gepubliceerd: 01 SEP 2023 - 12:31
Laatste update: 13 SEP 2023 - 19:04