Dordrecht is een veelbelovend orkest rijker

Dordrecht is een veelbelovend orkest rijker

Afgelopen zaterdag was in De Wijnstok de première te beleven van een nieuw Dordts orkest; Spotlight Orchestra. Het orkest had al een succesvolle try-out tijdens ‘Cultuur op de hoek’ in Dordrecht in juni van dit jaar. Het orkest heeft zich daarna dermate ontwikkeld dat nu een eerste concert kon worden verzorgd met een volwassen programma. Meer dan volwassen.

Het concert werd geopend met de mars ‘Vortex’ gecomponeerd door de dirigent Jan Gerrit Adema. De compositie van Adema is opgedragen aan zijn ouders. Een complex werk met bewegende energie die door middel van een draaieffect het mannelijk en vrouwelijk thema in elkaar draait. Een bijzondere opening van wat een mooi concert zou worden.

Een van de doelstellingen van het orkest is jonge muzikanten ruimte te bieden zich verder muzikaal te ontwikkelen en een podium te bieden voor een solistisch optreden. 1e Hoornist Nick van Iersel, net 18 jaar, mocht het spits afbijten. Hij wist in ‘Cape Horn’ zijn eerste solistische optreden glans te geven.

Naast veel techniek en welluidend spel liet het orkest in ‘Lux Aurumque’, een compositie van Eric Whitacre, horen over nog veel meer kwaliteiten te beschikken. Adema liet het orkest fluisterzacht spelen en ondanks het zeer ongebruikelijke klankidioom wist hij met zijn muzikanten de goed gevulde zaal ademloos te laten genieten van dit werk. Men werd tot tranen geroerd. Het duurde dan ook even voordat het publiek in de gaten had dat het stuk was geëindigd en overging tot een applaus.

Na de pauze werd onder andere het hoofdwerk van het concert ten gehore gebracht. Een bewerking van ‘de schilderijententoonstelling’ van Mussorgski. Voorafgaand aan de uitvoering informeerde Adema het publiek op ludieke wijze over de muzikale gang door het museum die weldra zou volgen. Later bleek dat het publiek erg gecharmeerd was van deze uitleg en daardoor anders en met meer kennis van de uitvoering van dit magistrale werk heeft kunnen genieten. Dit technisch lastige werk werd door het orkest op overtuigende wijze uitgevoerd en werd dan ook beloond met een staande ovatie.

In nog geen jaar heeft Spotlight Orchestra een orkest van formaat geformeerd. Opvallend was voor velen het speelplezier dat van het orkest afstraalt. Daarnaast heeft Spotlight Orchestra ook nog een Spotlight Jeugdorkest en een heuse muziekschool waar afgelopen vrijdag een 100-tal ouders en leerlingen aanwezig waren voor een uitvoering van de blokfluitgroep.

Bij Spotlight Orchestra wordt hard aan de muzikale weg getimmerd. Dordrecht en omgeving gaan er nog veel van horen! Al op 12 februari is er een Kinderconcert en op 8 april een Paasconcert. Wilt u Spotlight in de gaten houden? U vindt ons op de socials Facebook en Instagram. Ook kunt u een kijkje nemen op www.spotlightmuziekschool.nl  & www.spotlightorchestra.nl 

Tekst en foto: Spotlight Orchestra 

Gepubliceerd: 24 NOV 2022 - 13:22