Drie Nederlanders in Europese Jeugdbrassband

Drie Nederlanders in Europese Jeugdbrassband

Drie jonge Nederlandse muzikanten maken deel uit van de 19e Europese Jeugdbrassband. Merle Esselink (Zwolle, trombone), Roas Kuipers (Hurdegaryp, cornet) en Guillaume Strijdhagen (Sittard, percussie) verblijven inmiddels in de Zweedse stad Malmö voor een intensief programma met leeftijdsgenoten uit heel Europa.

Jaarlijks mag ons land talentvolle jonge muzikanten afvaardigen in de Europese Jeugdbrassband, het huisorkest van de Europese Brassband Kampioenschappen (EBK) bestaande uit muziektalenten uit de 17 landen die zijn aangesloten bij de European Brass Band Association (EBBA).
Tijdens de nationale auditie voor de EBK 2023 selecteerden de brassmusici Jan de Haan en Robbert Vos drie talenten: Merle Esselink uit Zwolle (19 jaar, trombone, speelt o.a. in het Achterhoeks Fanfare Orkest en de Fanfare van het Korps Nationale Reserve), Roas Kuipers uit Hurdegaryp (18 jaar, cornet, speelt o.a. in De Bazuin Oenkerk B en Brassband De Wâldsang) en Guillaume Strijdhagen uit Sittard (18 jaar, marimba en percussie, speelt o.a. in Harmonie Sint Joseph Sittard, het Limburgs Fanfare Orkest en Brassband Limburg).

Eer
“Het is een enorme eer om hiervoor geselecteerd te zijn en om deel uit te maken van de Europese jeugdbrassband”, zegt Guillaume Strijdhagen. “Dit wordt voor mij een formidabele ervaring. Je bent de hele week bezig met hetgeen je het liefste doet: muziek maken. Iets mooiers kun je je niet voorstellen. Bovendien is het geweldig om met zoveel muzikanten van hoog niveau samen te mogen spelen en naar een nog hoger niveau te groeien.”
Naast het samenspelen en het ontmoeten van muzikanten uit andere landen en culturen verheugt hij zich ook op een weerzien met de Britse dirigent Philip Harper die met de Cory Band het galaconcert verzorgt, waarop ook de jeugdband speelt. “We hebben met Brass Band Limburg prettig met hem samengewerkt in de voorbereiding op de NBK in 2021. Ik verheug mij erop om Philip Harper weer tegen te komen.”

Ervaring
De Europese Jeugdbrassband wordt ieder jaar opnieuw samengesteld en geeft een week lang optredens in de gaststad van de EBK, onder meer tijdens de openingsceremonie, de solisten-, dirigenten- of componistenwedstijd en bij het galaconcert. Dit jaar is de band actief tussen 29 april en 7 mei, als in het Zweedse Malmö de Europese Brassband Kampioenschappen worden gehouden. “Het is ontzettend tof hiervoor geselecteerd te zijn”, laat Merle Esselink vanuit Malmö weten. “Van elk land komen supergoede muzikanten samen, dus zal het ontzettend snel gaaf klinken! Het is inderdaad intensief. Veel repetities, en vooral heel veel spelen. Ik heb ontzettend veel zin in de concerten. Er zitten supervette muziekstukken tussen en ik ben benieuwd hoe deze in een mooie zaal klinken. Zeker bij het galaconcert.”
Ook voor Roas Kuipers voelt de selectie voor de Europese jeugdbrassband als een eer. “Het leek me een fantastische ervaring om mee te maken. Daarom heb ik een auditie ingestuurd. Dat ik vervolgens geselecteerd ben, vind ik echt heel leuk!” Roas verwacht een intensieve maar tegelijkertijd ook leuke en gezellige week. “Ik heb er enorm veel zin in. Het meest verheug ik me erop om muziek te maken met andere jongeren die allemaal hetzelfde over muziek denken.”

Galaconcert
De Europese jeugdbrassband is al sinds zaterdag bij elkaar. De week startte met zitaudities en de eerste repetitie onder leiding van Per-Otto Johansson. Gedurende de week heeft de EYBB een erg druk schema met repetities, concerten en sociale evenementen. Het jaarlijkse hoogtepunt is de deelname van de band aan het Galaconcert op zaterdagavond. Dit jaar deelt de EYBB het podium met de huidige Europees Brassband Kampioen, de Cory Band, onder leiding van Philip Harper. De week wordt afgesloten met een afscheidsconcert aansluitend op de European Youth Brass Band Contest op zondag 7 mei.

Foto: Facebook EBBC

Gepubliceerd: 03 MEI 2023 - 16:36
Laatste update: 03 MEI 2023 - 21:17