Drumdemand, nieuwe walking percussiongroup in gangsterpak

Drumdemand, nieuwe walking percussiongroup in gangsterpak

Slagwerker, docent en instructeur Fred Knijn uit Uitgeest wil het genre van de marcherende slagwerkgroepen nieuw leven inblazen. Bij voldoende belangstelling wil hij Drumdemand oprichten; een nieuwe walking percussiongroup in gangsterkostuums.

Knijn constateert dat de afgelopen jaren veel drum- en showbands en slagwerkgroepen uit het straatbeeld zijn verdwenen. Deze muziekgroepen maakten in de jaren ’70 tot en met ’90 vele deelnemers en toeschouwers blij met verschillende soorten muziek en shows. “De huidige generatie heeft wellicht nog nooit een soortgelijk korps zien marcheren”, stelt Knijn. Hij is ervan overtuigd dat er veel slagwerkers zijn die destijds meeliepen in de korpsen en een nostalgisch gevoel krijgen bij het zien van de nog bestaande korpsen.

Vooral in Noord-Holland heeft een ware kaalslag plaatsgevonden. Volgens hem is dat het gevolg van gebrek aan geschikt repertoire, het ontbreken aan visie, het dragen van traditionele uniformen en de grote keuze uit vrijetijdsbestedingen. “Het spreekt niet meer aan om in deze tijd in een uniform op straat te musiceren”, zegt hij.

Knijn zoekt minimaal 25 ervaren slagwerkers vanaf 16 jaar, vrouwen en mannen, die het avontuur met hem aandurven. De muzikanten moeten ervaring hebben met slagwerk en het repertoire zal op het niveau van de tweede divisie zijn. De nadruk ligt niet op de techniek en vele soorten roffels maar op de uitstraling en strakke ritmes. Enige ervaring met lopend musiceren heeft de voorkeur. Het repertoire zal bestaan uit swingende herkenbare ritmes uit alle delen van de wereld maar ook de traditionele drumbandsound. De bezetting bestaat uit snaredrums, bassdrum en cymbals en percussie.

Bij voldoende deelnemers wordt er vanaf januari 2020 gezamenlijk gerepeteerd op een nader te bepalen locatie. Instructie is aanwezig voor het repertoire en de exercitie. Het eerst optreden staat gepland op 8 oktober 2020 tijdens de Grote Middagoptocht rond het Alkmaars Ontzet. Aanmelden en informatie bij Fred Knijn: f.s.m.knyn@ziggo.nl.

Foto: http://www.freepik.com

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

 

Gepubliceerd: 10 NOV 2019 - 09:56
Laatste update: 10 NOV 2019 - 10:01