Drunen en Delft ontmoeten elkaar in Tilburg

Drunen en Delft ontmoeten elkaar in Tilburg

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op de concertserie Verrassende Ontmoetingen waarin zondag 27 november de Koninklijke Harmoniekapel Delft en Symfonisch Blaas Orkest Drunen het podium delen.

Voor de pauze is het podium voor de Koninklijke Harmoniekapel Delft. Met het optreden op het concertconcours van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen in 2019 won het orkest de eerste Huub Kennis Prijs, vernoemd naar de grondlegger van de concertserie Verrassende Ontmoetingen. Aan deze prijs is een optreden in de concertserie Verrassende Ontmoetingen verbonden. Het harmonieorkest staat onder leiding van dirigent Erik Janssen en brengt in Tilburg een creatief en verrassend programma met de titel KHD ontspoort. Het muzikale spoorboekje vermeldt werken die je in Nederland niet vaak hoort. Zoals Magnolia Star van Steve Danyew. Deze compositie is gebaseerd op de bluestoonladder en gaat over de rijtuigen die halverwege de twintigste eeuw met de beroemde Panama Limited over de beroemde spoorlijn van New Orleans naar Chicago reden. Het tweede stuk is Ghost Train Triptych deel 1, het eerste werk dat koorcomponist Eric Whitacre ooit voor een instrumentaal ensemble schreef. In het expressieve This Cruel Moon schildert John Mackey de mooie en onsterfelijke nimf Kalypso die Odysseus redt. Daarna laat KH Delft Scenes from Billy the Kid horen, een film over het Wilde Westen, geschreven door de Amerikaanse componist Aaron Copland, in een arrangement van Quincy Hillard. De Koninklijke Harmoniekapel Delft sluit het concert af met Perpetuum Mobile van Johan Strauss in een arrangement van Michal Worek.

Geschiedenis
Na de pauze speelt Symfonisch Blaas Orkest Drunen. Een orkest met een rijke geschiedenis die teruggaat naar 1843. Met 80 leden een van de grootste orkesten in de omgeving. Wat repertoire betreft heeft het SBO in de loop van de jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Tot aan de jaren ‘60 werd er veel licht klassieke muziek gespeeld. Daarna oogstte het orkest veel bewondering met het spelen van werken van moderne componisten zoals Jo van den Booren, Henk Badings en Louis Toebosch. Vanaf de jaren ’90 staan meer in het gehoor liggende werken op de lessenaars. Een daverend succes is de concertserie Memories & Dreams in sporthal De Slagen in Waalwijk waaraan telkens een goed doel is verbonden. Van de vele concertreizen die het SBO maakte, staat bij veel oudere leden de trip naar de Verenigde Staten in 1993 nog op het netvlies. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan gaf het orkest concerten in New York, Washington, Detroit en Pittsburgh.

Programma
Voor het concert in Tilburg hebben dirigent Geert Mooren en zijn muzikanten een mooi programma samengesteld. Het SBO opent met Elsa's Procession to the Cathedral. Tijdens deze statische muziek uit de tweede actie van de opera Lohengrin van Richard Wagner schrijden Elsa en haar redder en held naar de kathedraal. Het symfonische gedicht Expedition van Oscar Navarro is geïnspireerd op een reis vol schoonheid, mysterie en actie door de ijskoude en mysterieuze wateren van Antarctica. Voor Theme from Schindler's List en Across The Stars uit de film Star Wars Episode II, beide van de hand van John Williams, is Jasper van Rosmalen, violist bij het Metropole Orkest, aangetrokken als solist. Op het programma staat verder het werk Romanian Overture waarvoor componist Thomas Doss delen uit verschillende Roemeense dansen en volksliederen verzamelde.

Verrassende Ontmoetingen met de Koninklijke Harmoniekapel Delft en Symfonisch Blaas Orkest Drunen | zondag 27 november, 14.30 uur | Concertzaal Tilburg | Kaarten: klik HIER.

Tekst: Onze Redactie - Foto: 4You/Aanlevering: Verrassende Ontmoetingen

Gepubliceerd: 22 NOV 2022 - 15:44