DSS brengt ode aan Danny Oosterman

DSS brengt ode aan Danny Oosterman

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het jubileumconcert van Door Samenwerking Sterk uit Aarlanderveen ter gelegenheid van het robijnen dirigentschap van Danny Oosterman, zondag 7 mei in de Petrus en Pauluskerk in Aarlanderveen.

Hoe kun je als dirigent je muzikanten al 42 jaar op het puntje van de stoel houden. Slagwerker Frans Dobbe (73) verwoordt het als volgt: “Het bijzondere van Danny Oosterman is zijn drive naar perfectie. Wat vanuit de partituren in zijn hoofd klinkt, weet hij ook uit het orkest te halen. Niet de persoon is bepalend, maar het instrument. Lukt het de persoon achter het instrument niet dan krijgt hij de juiste aanwijzingen om het wel te kunnen. Dat is wat Danny zo bijzonder maakt.”

Voorliefdes
DSS bestaat 96 jaar. Daarvan staat Danny Oosterman er 42 op de bok. De viering van het veertigjarig jubileum werd door corona in de war geschopt. Zondag wordt het feest alsnog gevierd. Dat gebeurt met een concert in de Petrus en Pauluskerk. Het programma is gebaseerd op persoonlijke muzikale voorliefdes van de jubilaris. Centraal staan de vele facetten en mogelijkheden van de fanfarebezetting. Geopend wordt met Crimond van J.S. Irvine, het favoriete koraal van Oosterman. Omdat muziek van Händel al vroeg tot Danny’s muzikale verbeelding sprak, brengt het orkest de iconische aria Let the bright seraphim. Verder komen Elegy 1 van Jacob de Haan en I shall love but thee van Jan Van der Roost voorbij. Rob Goorhuis schreef speciaal voor deze gelegenheid A Ruby Fantasy, verwijzend naar de kleur van het dirigentenjubileum. Solisten zijn Judith Weusten (sopraan) en Thomas Piet (trompet).

Juweeltjes
Oosterman leidde de fanfare naar tal van grote successen. Trompettist en bugelist Hans de Roos (65) herinnert zich naast de vele juweeltjes van concerten en concertreizen naar Innsbruck en Valencia vooral het concoursoptreden in Zaandam in 2011 met The Lost Labyrinth van Kevin Houben en Four Earth Songs van Marco Putz. “Ik kreeg tijdens het spelen kippenvel en voelde me na afloop van het concert zielsgelukkig.” Bij Frans Dobbe staat deelname aan het kampioenschap van de voormalige FKM in 1989 in Kerkrade nog op het netvlies. “De Limburgers waren totaal verbijsterd dat een relatief jong en onbekend orkest van “boven de rivieren” in het hol van de leeuw winnaar werd.”

Respect
Niet alleen de oudere leden maar ook de jeugd heeft veel respect voor Danny Oosterman. “Door alle muzikanten te laten samenwerken kan hij het muziek maken omzetten in iets magisch”, zegt bugelist Ilse Kreb (20). Kitty Bouwmeester (50) herinnert zich nog dat Oosterman als jonge vent al in staat was om mensen te enthousiasmeren. “Samen met drie andere jongeren hadden we les bij hem thuis. Altijd in combinatie met iets eten of gezelligs doen. Zo leerde hij ons op een leuke manier op steeds hoger niveau muziek maken.” Hans de Roos: “Als piepjonge dirigent had hij de moed om het roken en drinken tijdens de repetities te verbieden.”

Spanningen
Maar ook in een goed huwelijk kan de sfeer wel eens omslaan. De Roos: “Zijn gedrevenheid en het onvoorwaardelijk gaan voor de muziek brengen uiteraard ook soms wat spanningen met zich mee. Het is knap hoe hij dan de balans legt tussen het muzikale en sociale aspect.” Dat is ook waarvoor Kitty Bouwmeester zoveel bewondering heeft. “Danny schroomt er niet voor om vast te houden aan zijn principes. Maar dat is altijd ten dienste van de muziek en het orkest. Daarbij houdt hij altijd oog voor het sociale aspect. Daardoor kan ik me nog altijd verwonderen over muziek en me erdoor laten betoveren.”



A Ruby Fantasy
“Muziek is het alibi is voor onze vriendschap”, zegt componist Rob Goorhuis. Als geschenk voor het veertigjarig dirigentenjubileum van Danny Oosterman bij DSS schreef hij A Ruby Fantasy. Als materiaal zette hij de naam DANNY OOSTERMAN op diatonische wijze op tonen. De compositie bestaat uit drie episodes, die elk een geheel eigen karakter hebben. De componist liet zich leiden door muzikale motieven en beeldde op intuïtieve wijze een unieke mens en een unieke dirigent uit, die in de wereld van de blaasmuziek een geheel eigen plaats inneemt. Zijn verdiensten strekken zich verder uit dan DSS Aarlanderveen. Als chef-dirigent van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest verrichtte hij baanbrekend werk. Hij bracht het orkest kwalitatief tot ongekende hoogte en voerde heel veel nieuwe muziek uit in allerlei stijlen en van verschillende componisten. Met zijn inspirerende manier van werken bracht hij meerdere orkesten naar de top.

Jubileumconcert Danny Oosterman door muziekvereniging Door Samenwerking Sterk | zondag 7 mei, 14.30 uur | Petrus en Pauluskerk, Noordeinde 24 te Aarlanderveen | Toegang: gratis

Tekst: Frank Vergoossen - Foto: Aanlevering DSS

Gepubliceerd: 03 MEI 2023 - 16:06
Laatste update: 05 MEI 2023 - 08:06