Duitse onderscheiding voor Limburgse dirigent Maurice Hamers

Duitse onderscheiding voor Limburgse dirigent Maurice Hamers

De in Valkenburg geboren dirigent Maurice Hamers (1962) heeft in Duitsland de 7-Schwaben-Medaille ontvangen. Deze onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich hebben ingezet voor het algemeen welzijn in het Duitse district Schwaben (Beieren). Hamers krijgt de medaille voor zijn verdiensten voor de symfonische blaasmuziek in en buiten de regio.

“Het is opmerkelijk hoe u de symfonische blaasmuziek bekend heeft gemaakt en verder ontwikkeld heeft. Door uw werk heeft u de blaasmuzieksector in Schwaben, heel Duitsland en internationaal verrijkt”, zei Martin Sailer, president van het district Schwaben tijdens een bijeenkomst van de Commissie Cultuur en Europa.

Maurice Hamers is als docent hafabra-directie verbonden aan de Musikhochschule Augsburg-Nürnberg, het huidige Leopold-Mozart-Zentrum in Augsburg. Twintig jaar geleden werd hem het eerste hoogleraarschap voor blaasorkestdirectie in Duitsland verleend. Door zijn inzet is het imago van de blaasmuziek in Duitsland sterk verbeterd.

Hamers is niet alleen als docent actief, hij is ook componist, jurylid, cursus- en projectleider en gastdirigent bij (professionele) orkesten in binnen- en buitenland. Hij studeerde trompet en harmonie- en fanfare-directie aan het Conservatorium Maastricht. In Limburg dirigeerde hij onder meer fanfare St. Martinus Urmond, harmonie St. Caecilia Simpelveld en Brass Band Limburg., die hij in 1991 en 1993 naar de NBK-titel leidde. Ook was hij van 1995 tot 2000 dirigent van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. In 1989 won hij de Zilveren Dirigeerstok tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.

Op de foto: Prof. Maurice Hamers (links) ontvangt uit handen van Bezirkstagspräsident Martin Sailer de onderscheiding van het Bezirk Schwaben.

Foto: Daniël Beiter

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 27 JUN 2021 - 13:39